Kayıt dışı 25 bin gıda işletmesine ceza

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaka, 2011 yılından bu yana kayıt belgesi olmadan faaliyette bulunan 25 bin 771 işletmeye cezai işlem uygulandığını bildirdi. Fakıbaba, bakanlıkta görevli resmi denetçi sayısının ise 6 bin 796 olduğunu açıkladı.

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, ülkemizdeki gıda üretim ve denetimleriyle ilgili soru önergesinde, ülkemizdeki toplam diplomalı gıda mühendisi sayısı, gıda işletme sayısı, denetçi sayısı, denetimlerde görev alan gıda mühendisi sayılarının açıklanmasını istedi.

Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaka, bakanlıkta 2 bin 237 gıda mühendisinin görev aldığını, gıda kontrollerinde çalışan denetimci sayısının ise 6 bin 796 olduğunu bildirdi.

“Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi kayıtlarına göre, 2017 yılı Ağustos ayı itibariyle 12.016 adet onaylı işletme, 635.561 adet kayıtlı işletme bulunmaktadır” diyen Fakıbaba, 2011 yılından bugüne yapılan denetimlerde; izinsiz gıda ürettiği tespit edilen 1.271 işletme ile kayıt belgesi olmadan faaliyette bulunduğu tespit edilen 25.771 işletmeye cezai işlem uygulandığını açıkladı.

Gıda üretim ve satış yerlerindeki denetimlerin yetersiz olduğunu vurgulayan CHP’li Ömer Fethi Gürer, buna karşın Türkiye’de binlerce gıda mühendisinin iş bulamadığı için boş gezdiğini ya da mesleği haricindeki iş kollarında çalışmak zorunda kaldığını söyledi.

Gıda üretimiyle ilgili resmî kayıtlara göre 635 binden fazla işletmenin sadece 6 bin görevli ile denetlenmesinin düşündürücü olduğunu kaydeden Gürer, “Denetime çıkanların sadece 2 bin 237’si gıda mühendisi. Özellikle merdiven altları denetim dışı, gıda üretimleri sıkı takibe alınmalıdır. Nüfusuna göre çoğu il ve ilçede yeterli denetime çıkacak kadro yok. Belediyeler ile bakanlık işbirliği geliştirmelidir, halkın sağlığı ile ilgili gıda konusu hassasiyetle takip altına alınmalıdır” dedi. (Gıda Hattı)