Kapadokya Üniversitesi Âşık Sanatı Sempozyumu sona erdi

Kapadokya Üniversitesinin 2021 – Hacı Bektaş-ı Velî yılı dolayısıyla TC. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Ahiler Kalkınma Ajansı desteğiyle düzenlediği “Âşık Sanatı Sempozyumu” sona erdi.

Açılış programına Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, Kapadokya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Karasar, Ürgüp Kaymakamı Mehmet Maraşlı, Ahiler Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Bekir Varol, Kafkasya Üniversiteler Birliği Başkanı Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Nevşehir Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Hatice Arslan’ın da katıldığı sempozyumun son günü olan 31 Temmuz Cumartesi günü, Ürgüp Fabrika Yerleşkesinde Edip Bülbül ve Başak Küreş’in canlı performansıyla açık hava dinletisi düzenlendi. Alanı dolduran halk müziği sevenler dinletiyi ücretsiz izledi.

Pandemi kurallarına uygun olarak Kapadokya Üniversitesi Mustafapaşa ve Ürgüp Fabrika yerleşkelerinde üç gün süren sempozyum, Türkiye’de âşık sanatı üzerine çalışan araştırmacıları bir araya getirerek disiplinler arası bir paylaşım ve tartışma ortamı sağladı.

Sekiz oturumdan oluşan Âşık Sanatı Sempozyumunda, “Âşıklık Geleneği”, “Yaşayan Âşık Sanatı”, “Âşıkların Sazından Hacı Bektâş-ı Velî” ve “Gelecek Kuşaklara Aktarım” oturumlarında çok yönlü bir bakış açısıyla âşık sanatının değerlendirilmesi yapılırken, bu alandaki birikimi değerlendirmeye, yeni çalışmalara yönelik diyaloğu ve iş birliğini teşvik etmeye de özen gösterildi.

Sempozyum kitaplaştırılacak

Sempozyumu değerlendiren Kapadokya Üniversitesi Beşeri Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Sinan Akıllı, “Âşık Sanatı Sempozyumu’nun son derece başarılı ve verimli bir bilimsel etkinlik olarak tamamlanmasından dolayı memnuniyet duyuyoruz. Sempozyum boyunca Anadolu’nun öz kültürünün önemli bir unsuru olan ve içerisinde hepimizden bir parça bulunan âşıklık geleneği, gerçek anlamda disiplinler arası bir tarzda, Türkiye’den ve yurt dışından yetkin akademisyenler tarafından ufuk açıcı yaklaşımlarla ele alınmıştır. Bu önemli akademik toplantıdan geriye kalan ve bir kitap projesine dönüşecek olan bilimsel mirasın ölçeğinin, tarihsel dönemleri, coğrafi ve kültürel sınırları ve hatta alışılagelmiş edebi tür sınırlarını ve ön yargılarını aşan bir ölçekte olduğunu da rahatlıkla söyleyebiliriz. Toplantı ayrıca bu ve benzer konular hakkında yapılacak ortak akademik araştırma, yayın ve etkinlikler için de önemli bir zemin teşkil etmiştir.

Âşık sanatını ‘yakınsama kültürü’ bağlamından ‘mekân ve habitus’ kavramlarına ve daha birçok diğer eleştirel yaklaşımlara kadar uzanan geniş bir spektrumda, modern kültür ve edebiyat çalışmaları ekseninde tartışarak sempozyumu zenginleştiren çok değerli bilim insanları başta olmak üzere, üniversitemiz yönetimine, düzenleme kurulu üyelerine, üniversitemiz Âşık Sanatını Yaşatma ve Yaygınlaştırma Projesi’ne ve bu projenin bir parçası olan sempozyuma belki de en temel katkıyı sağlayan birbirinden kıymetli sanatçılara Fakültemizin bu önemli çalışmasına destek ve katkıları için müteşekkiriz.” ifadelerinde bulundu.

Dinletiye katılanlar adına fidan bağışı yapıldı

Kapadokya Üniversitesi tarafından düzenlenen Âşık Sanatı Sempozyumu’nun son günündeki dinletiye katılan katılımcı sayısı kadar da fidan bağışı yapıldı. Dinletiye katılan bin kişi için TEMA vakfına fidan bağışı yapıldığı açıklandı.