Kantinciler: Eve ekmek dahi götüremeyecek durumdayız

Türkiye Kantin İşletmecileri Esnaf Dernekleri Federasyonu  ve İstanbul Kantinciler Odası Başkanı Vahap Osmanoğlu, pandemi döneminde yaşadıkları  sorunları, beklentilerini ve talepleri dile getirdi.

Federasyon başkanı Vahap Osmanoğlu bu konudaki sorunlarını şöyle anlattı.
Dünyada yaşanan coronn virüs salgını ülkemize de ulaşmış ve 13 Mart itibarı ile okullar kapatılarak ilk pandemi ile mücadele tedbirleri alınmaya başlanmıştır. Okullann kapatılması ile başlayan süreçte kantinci esnafı işyerini kapatmış ve 13 Mart itibarı ile tüm gelirini kaybetmiştir. Dünyanın öngöremediği bu salgını doğal olarak esnafımızda öngörememiş bir çok ödenmemiş borcuyla birlikte gelirsiz ve işsiz kaldığı gibi yanında çalıştırdığı personelde 13 mart itibarı ile işsiz kalmıştır. Türkiye genelinde kantinler kapalı olduğu için işsiz ve gelirsiz kalan esnaf sayısı yaklaşık 20.000’dir.
Geride kalan 6 aylık dönemde gelirsiz kalan esnafımız perişan olmuş. Evine ekmek götüremez duruma gelmiştir. Birikmiş ev kiraları, piyasaya borçlarının zamanı çoktan gelmiş ve alacaklı icralarıyla karşılaşmaya başlamışlardır. Evinin kirasını ve faturalarını gıda ihtiyacım karşılayamayan esnaf çok zor durumdadır. Birçok esnafımız krediye ulaşamamış ulaşsalar bile kısa vadeli borçlarını borçla kapatmış elinde avucunda bir şey kalmamıştır.
Kantinci esnafımızın mağduriyetinin devletimizin gidereceğine dair hiçbir endişemiz yoktur. Bu süreçte devletimizin aldığı tüm kararlan desteklemiş ve esnafımıza bu süreçte devletimize tüm desteği vermesi için gerekli tüm iletişimi sağlamış bulunmaktayız. Çalışan işçilerle ilgili devletimiz gerekli tedbirleri hızla alarak çalışanlarımızın için tedbirler almaya başlamıştır. Ancak tüm gelirini kaybeden kantinci esnafımız okullann 21 Eylül’dc yarı zamanlı ve kademeli açılacağı duyurusuyla beraber d.ıhada zor günler geçirecek bale gelmiytir.Kantinci esnafımız için acil Ekonomik destek ihtiyacı hasıl olmuştur. Şöyle ki;
7 aydır evine ekmek götûremeyen kantinci esnafı için kısa çalışma ödeneği benzeri bir uygulama ile doğrudan gelir desteği verilmelidir.
Önümüzde ki dönemde pandemi tekrarı yada okullar açılsa bile seyreltilmiş kademeli ve kısaltılmış derslerle eğitime başlanacağı Sayın Milli Eğilim Bakanımız tarafından açıklanmıştır. Bu modelde Kantinci esnafının sabit masraflarım dahi karşılaması imkansızdır. .Salgın riski bilip normale dönene kadar kantinci esnafından kira alınmaması esnafın ayakta kalmasını sağlayacaktır.Aksi hakle özveri ile öğrencilerimizin beslenmesini ailesi ile birlikte çalışarak sağlayacak esnafımız maalesef ayakta kalamayacaktır.
Esnafın işyerinin kapalı kaklığı süre içerisinde 2020 Şubat ayı hağ-kur ve SOK primleri dahi) gelir vergisi, geçici vergiler stopaj ödemeleri gibi kanuni borçlan birikmiştir. Pandemi dönemi boyunca işinin konusu kalmayan açılmayan iş yerleri için kantinci esnafının bağ-kur borçlarının silinmesi ve matbu vergilerin pandemi boyunca alınmaması ve vadesi gelecek vergi borçlarının ötelenmesi gelirsiz kalan esnafımızı bir nebze olsun rahatlatacaktır.
Devletimiz tarafından Halkbank aracılığıyla kullandırılan esnaf kredilerin ilk ödemeleri eylül ayında başlayacak.İşyerleri kapalı olan tüm gelirlerini kaybeden esnafın kredi borç ödemesini yapması mümkün değil.Dolayısıyla kredi borçlanma ödemesinin faizsiz olarak en az bir yıl ertelenmesi esnafın ayakta kalmasını sağlayacaktır.
Halkbank aracılığıyla verilen kredilere sicili nedeniyle ulaşamayan esnafa kredi verilmesinin sağlanması elzemdir. 7 aydır işyeri kapalı olması nedeniyle evine ekmek dahi götüremeyecek duruma gelen kantinci esnafının umudusunuz.