Kamuya borçlu mükelleflere müjde!

Kamu kurum ve kuruluşlarına olan borçların yeniden yapılandırılmasına ilişkin tasarı, TBMM’ye sunuldu. Tasarı ile daha önce yapılan düzenleme kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getiremeyenlere yeni bir hak tanınırken, kapsam 31 Mart 2017 tarihine kadar oluşmuş borçlar olarak belirlendi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın müjdesini verdiği yeniden yapılandırmayı içeren Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Yasa Tasarısı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunuldu.

Komisyon ve genel kuruldaki görüşmelerin ardından yasalaşacak tasarı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, il özel idareleri, belediyeler ile büyükşehir belediyelerinin su ve kanalizasyon hizmetlerinden kaynaklanan kamu alacaklarını kapsama aldı.

Tasarı yasalaştığında devlete olan vergiler, gümrük vergileri, vergi cezaları, idari para cezaları, sigorta primleri, emeklilik keseneği, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi borçları yeniden yapılandırılacak.

Söz konusu kalemlerde alacaklar ile bunlara bağlı olarak faiz, gecikme faizi, gecikme zammı hesaplamasında, kanundaki oranlar yerine Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) aylık değişim oranı kullanılacak.

Motorlu Taşıtlar Vergisi borçları için yapılandırmaya giden mükellefler, aracının muayenesini yaptırabilecek.

Geçen yıl çıkartılan kanun ile 30 Haziran 2016 tarihine kadar olan kamu alacakları için yeniden yapılandırma imkanı tanınırken, yeni tasarı ile bu süre, 31 Mart 2017 tarihine kadar uzatılıyor.

Yeniden yapılandırmaya konu olan borçlar; 2’şer ay arayla, 9 taksitten 18 takside kadar olan vadelerde ödenebilecek.

Yeniden yapılandırılan borçların ilk taksit süresi içinde peşin olarak ödenmesi halinde, söz konusu borçlar için ek bir mali yaptırım uygulanmayacak.

Peşin ödeme halinde, Yİ-ÜFE oranı ile hesaplanan tutardan da yüzde 50 indirim yapılacak.

Yeni yapılandırmadan yararlanmak isteyen mükelleflerin dava açmamaları, varsa açtıkları davalardan vazgeçmeleri ve kanun yoluna başvurmayacaklarını da yazılı olarak taahhüt etmeleri gerekecek.

Tasarı, orman köylüleri ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından kooperatif ve ortaklarına kullandırılan krediler ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesinden Organize Sanayi Bölgesi ve küçük sanayi siteleri yapı kooperatiflerine kullandırılan kredi borçlarının da, Kasım 2017’den itibaren başlamak üzere 5 eşit taksitte ödenmesi halinde, doğmuş olan fer’i alacaklardan da vazgeçilmesini öngörüyor.

Yıllık gelir ve kurumlar vergisi ile bunlara ilişkin stopaj KDV ve ÖTV için yeniden yapılandırma imkanından yararlanmak isteyen mükelleflerin, yeni döneme ilişkin oluşacak borçları da zamanında ödemesi esas olacak. Bir takvim yılında “çok zor durumda” olmaksızın, borçlarını zamanında ödemeyenler, yapılandırma imkanından yararlandırılmayacaklar.