Kamu bankalarının batırdığı krediler 11 milyarı aştı

Son dönemde hükümete yakın işadamlarına kredi verdiği iddialarıyla yeniden gündeme gelen kamu bankalarının kredi batırma konusunda sektördeki özel ve yabancı bankalara fark attığı ortaya çıktı. Batık kredileri sadece 3 yıl içerisinde yüzde 118’in üzerinde artan kamu bankaları vatandaşa değil, daha çok şirketlere verdiği kredileri tahsil edememiş.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) son verilerine göre, Türkiye’deki tüm bankaların geri dönmeyen, yani batık hale gelen kredilerinin toplamı 2012 yılı Nisan ayına göre yüzde 99.7 artarak 19.9 milyardan 39.8 milyar liraya ulaştı. Nisan ayları itibarıyla aynı dönemde kamu bankalarının batık kredileri ise yüzde 118.7 gibi olağanüstü oranda artarak 5 milyar 88 milyondan 11 milyar 131 milyon liraya yükseldi. Kamunun batığı sektörün üzerinde artınca, toplam batık krediler içerisindeki kamu bankalarının payı da yüzde 25.4’ten yüzde 27.9’a çıktı.

Kamu mevduat ve yatırım bankaları yüzde 119’a dayanan batık kredi artış hızıyla sektördeki tüm banka gruplarını geride bırakırken, yerli özel bankaların kredi dağıtımında ve tahsilatında çok daha titiz davrandığı görüldü. Yerli özel sektör bankalarının batık kredileri Nisan 2012’den Nisan 2015 döneminde sadece yüzde 87.9 arttı. Yabancı bankaların batık kredi artışı da yüzde 107,6’ya ulaşmasına rağmen, kamu bankalarının batık hızının gerisinde kaldı.

BDDK verileri, kamu bankalarının kredi tahsilatında, sektörün aksine, tüketici kredilerinden çok taksitli ticari kredilerde sıkıntı yaşadığını da ortaya koydu. Son 3 yıl içerisinde kamunun batık tüketici kredileri yüzde 112 oranında artarken batık taksitli ticari kredilerindeki artış yüzde 132’ye fırladı. Buna karşılık aynı dönemde sektörün batık tüketici kredileri yüzde 124.5 artarken batık taksitli ticari kredilerindeki artış yüzde 104’te kaldı. Veriler, kamu bankalarının sade vatandaştan değil, şirketlerden kredi tahsil etmekte zorlandığını gösteriyor. (Kaynak: Sözcü)