Kalp hastası hamilelere öneriler

Kalp hastası kadınlar anne olabilir mi? Bazı kalp hastalıklarında hamile kalmak sakıncalıyken, bazı durumlarda ise doktor kontrolünde bebek sahibi olunabiliyor. Anadolu Sağlık Merkezi’nden Kardiyoloji Uzmanı Ayşegül Karahan Zor konuyla ilgili önemli bilgiler verdi ve sağlıklı bir hamilelik geçirmenin yollarını anlattı…

1- Kalp hastası bir kadının hamile kalması sakıncalı mı?

Bu sorunun cevabı kalp hastalığının tipine ve şekline bağlıdır. Örneğin, ileri evre kalp yetersizliği olan hastalar, siyanotik (kandaki oksijen düzeyinin düşük olduğu durumlar ile seyreden) doğumsal kalp hastalığı olan hastalar, ciddi düzeyde kapak hastalığı olan kadınlar ya da Marfan sendromu olup belirgin aort genilşemesi ile seyreden genetik hastalığı olan kadınların hamile kalması genel olarak sakıncalıdır. Dolayısıyla hamilelik planlanırken gebelik önce bu planını kendisini takip eden kardiyoloğu ile mutlaka paylaşmalıdır.

2- Kalp hastası bir hamile nelere dikkat etmeli ?

Hamilelikte gebelik ile ilşkili kalp semptomları özellikle gebeliğin son 3 ayında daha belirginleşebilir. Bu nedenle gebelik esnasında göğüs ağrısı, nefes darlığı ya da çarpıntı gibi şikayetleri olduğunda hasta, bu durumu muhakkak kendini takip eden kadın doğum doktoru ve kardiyoloğu ile görüşmelidir. Aşırı kilo almaktan kaçınmalı, beslenmesine dikkat etmelidir.

3- İlaçlarını hamilelik boyunca alabilir mi ve ilaçların çocuğa zararı olur mu ?

Bazı kalp ilaçları gebelik süresince kullanılabilir, bununla birlikte bazıları ise bebek için olumsuz etkiler gösterebileceğinden kullanılmamalıdır. Ancak hastanın bunları tek başına bilmesi mümkün olmadığından ilaç kullanan kalp hastası kadınlar, gebelik öncesi bu planlamaları, hangi ilaçları kullanıp hangilerini kesmeleri gerektiğini doktorları ile birlikte planlayarak karar vermeliler.

4- Annenin kalp hastası olması bebeği nasıl etkiler ? Mesela çocuğa kan akışı, oksijen gitmesi olumsuz etkilenebilir mi? Çocuğun beyin ve diğer organlarının gelişimi olumsuz etkilenebilir mi?

Özellikle siyanotik (kandaki oksijen konsantrasyonunun düşük seyrettiği) doğumsal kalp

hastalığına sahip annelerin bebeklerinde gelişme geriliği, hatta düşükler görülebilir. Ayrıca yine annenin kalbinin sol tarafının etkilendiği aort kapak darlığı, aort koarktasyonu gibi hastalıklarda ya da aort genişlemesinin eşlik ettiği Marfan sendromu olan annelerin bebeklerinde, pulmoner hipertansiyonu olan ve ciddi kalp yetersizliği olan annelerin bebeklerinde büyüme gelişme geriliği görülebilir.

5- Çocuğun da kalp hastası olma ihtimali var mı ?

Annesi kalp hastası olan bebeklerde kalp hastalığı görülme oranı % 4-6 ile normalden yüksektir.

6- Kalp hastası hamilelere önerileriniz nelerdir?

a. Hamileliğin ilerlemesi ile beraber annenin dolaşan kan hacmi giderek artmakta ve kalbin

üzerine ek bir yük binmektedir. Fazladan alınan kilolar bu yükü daha da artırabileceğinden,

diyette hem porsiyonların büyüklüğüne (total kalori alımı) hem de diyetin içeriğine çok dikkat

edilmesi mesela aşırı tuzlu gıdalardan kaçınılması önerilir.

b. Gebelik süresince uygun egzersizlerin mesela düzenli yürüyüşlerin yapılması fiziksel

kondisyonda düşme olasılığını azaltacak ve hamileliğin getirdiği yük ile annenin daha iyi baş

edebilmesine yardımcı olacaktır.

7- Hamilelik esnasında ortaya çıkan hangi belirtiler anne açısından uyarıcı olmalıdır?

Hamilelik fizyolojisinden kaynaklanan değişiklikler nedeni ile pek çok annede özellikle fiziksel

aktiviteler esnasında hafif derecede nefes darlığı, çarpıntı, çabuk yorulma gibi semptomlar

olabilmekte ve özellikle 6. aydan itibaren hızlanabilmektedir. Ancak bu şikayetlerin ev içi

aktivitelerde dahi ortaya çıkmaya başlaması, hatta istirahatte hissedilmesi uyarıcı olmalıdır. Yine hızlı gelişen ödem, şiddetli göğüs ağrısı, bayılma atakları ciddiye alınması gereken belirtilerdendir.