Kadınlar, çalışma ve feminizm.. (Köşe yazısı 09.03.2018 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ

davutgulec@hotmail.com

Her yıl aynı nakaratı dinliyor ‘Dünya kadınlar günü’nde en iyi edebiyatlar yapılıyor.

Uygulamaya bakarsanız, ortada doğru dürüst ne din, kitap, Allah, emirleri var ne de uygulayanı. Hurafeler, kadın üzerine fetvalar, olmadık hakaretler ve buna sessiz kalan ‘şeytanlar’ var.

Yılın geriye kalan 364 günü ‘Dünya erkekler günü’ olmadığı için, cinayetler, aile içi şiddet, yaralamalar, boşanmalar, aldatmalar ile artarak kutlanıyor.

Kadına Dünyada eşine benzerine az rastlanır haklar veren büyük önder ve lider Atatürk’e sapıkların saldırma nedeni bu. Çünkü onlar için kadının adı, değeri yok. Öyle sapıttılar ki ‘Kız çocuğunun evlenme yaşı yok’, ‘ 9 yaşında evlenebilir’ ya da ‘Dövülen kadın şükretmeli’, ‘Bir sefer ilişkiden, tecavüzden bir şey olmaz’, ‘Evlilik dışı  bebek doğuracaksan inşaat işçilerinden doğur’ diyen her türlü yobazını, karasesi, kendilerini üstün gören güya modern bayan her türlü sapık maalesef aramızda.

Ben bunları bir kenara bırakıp, iki ayrı araştırmadan örnek vereceğim.

Türkiye genelinde 750’si kadın 750’si erkek olmak üzere bin 500 kişinin katıldığı araştırmaya göre, evlendikten sonra kadınların çalışmaması gerektiğini düşünen erkekler yüzde 25 olarak belirlenirken, kadınlar arasında bu oran yüzde 14 olarak hesaplandı.

Medya takibinin öncü kurumu Ajans Press, kadın ve erkek arasındaki eşitlik durumunu ve 8 Mart Dünya Kadınlar günü öncesi medya yansımalarını inceledi. Ajans Press’in BinYaprak ile Xsights Araştırma ve Danışmanlık işbirliğiyle gerçekleşen araştırmadan elde ettiği bilgilere göre, evlendikten sonra kadınların çalışmaması gerektiğini düşünen erkekler yüzde 25 olarak belirlenirken, kadınlar arasında bu oran yüzde 14 olarak hesaplandı. Öte yandan her on erkekten beşine denk gelen yüzde 51 oranıyla erkekler, kadınların çalışmak için eşlerinden izin alması gerektiğini dile getirirken, bu düşünceye katılan kadınların sayısı yüzde 36 olarak karşımıza çıktı.

ITS Medya ve Ajans Press’in gerçekleştirdiği medya incelemesine göre, kadınların en çok şiddet ve taciz konularıyla haber oldukları belirlendi. Gerçekleştirilen medya analizinde, 2015 yılında kadına yönelik taciz ve şiddetin 29 bin 49 habere konu olduğu tespit edildi. Bu rakamlar 2016 yılında 19 bin 858, geçtiğimiz yıl ise 19 bin 429 oldu ve medyanın en çok konuştuğu başlıklar arasından yerini aldı.

Araştırmaya 750’si kadın 750’si erkek olmak üzere bin 500 kişi katılırken, kadınların yüzde 61’i çalışmanın ekonomik özgürlük olduğunu savundu. Geriye kalan kadınların yüzde 36’sı ise aileye katkı olduğunu söylerken, yüzde 31’i özgüven anlamına geldiği belirtti. Bunun yanı sıra çalışmanın, hayatı devam ettirmek için gerekli bir eylem olduğunu düşünen erkeklerin oranı yüzde 22, kadınların oranı ise sadece yüzde 10 oldu. Çalışarak eşine destek olması gerektiğini düşünen erkeklerin de oranı yüzde 65 olarak açıklanırken, bu oran kadınlarda yüzde 73 olarak görüldü. Buna karşın, erkeklerin yüzde 74’ü ailenin ekonomik ihtiyaçlarının karşılanması yükümlülüğünün kendinde olduğu düşündü. Düzenli bir iş hayatına sahip olan kadınların yüzde 43’ü gelirlerinin tümünü ev giderleri için harcadıklarını söylerken, bu oran erkeklerde yüzde 35 oldu.

Türkiye’nin en çok oy kullanılan sosyal anket platformu www.poltio.com’un yaptığı bir başka araştırmada ise, kullanıcıları tarafından sorulan ve toplam 33.181 kez yanıtlanan sorularını analiz ederek Türkiye’nin 8 Mart Kadınlar Günü ve feminizm ile ilgili bakış açısını ortaya serdi.

Poltio.com’da sorulan “Feminizm hakkında ne düşünüyorsunuz?” sorusunu yanıtlayan 1.913 kişinin %45.6’sı feminizmin eşitliği esas aldığını belirtirken %54,4’ü “Kadıncılık anlamına gelen bir ideoloji kadın-erkek eşitliğini savunamaz. Yani kadın üstünlüğünü savunur,” dedi. “Sizce feminizm akımına ihtiyaç var mıdır?” sorusu sorulduğunda 841 kişinin %47.6’sı ‘Evet’ %52,4’ü ise ‘Hayır’ dedi. “Kadınlar günü size ne ifade ediyor?” sorusunu yanıtlayan 1.020 kişinin %43,3’ü “Kadın hakları”, %29,2’si “Sıradan bir gün”, %10,8’i “İşçi kadınlar” derken; %9,1’i “Çiçek”, %7,5’i ise “İndirim ve promosyonlar” cevabını verdi.

 “Tekrar dünyaya gelme şansınız olsa kadın mı olmak isterdiniz, erkek mi?” sorusuna cevap veren 7.800 kişinin %72,1’i erkek olmak istediğini belirtti, %27,9 ise ‘Kadın’ seçeneğini seçti. “Genelleme yapsak, Türkiye’de kadınlar mı daha mutludur, erkekler mi?” sorusunu yanıtlayan 7.700 kişinin %33,3’ü ‘Erkekler’, %20,5’i ‘Kadınlar’ dedi; yanıtlayanların %39,4’ü ‘İki taraf da mutlu değil’ dedi. 2.591 kişinin yanıtladığı “Sizce kadınlar için pozitif ayrımcılık yapılmalı mı?” sorusuna %56,5 oranda ‘Hayır’ cevabı, %43,5 oranında ‘Evet’ cevabı geldi.

“Bir erkek mutlaka eşinden fazla para kazanmalı mı?” sorusunu yanıtlayan 9.777 kişinin %62,6’sı ‘Evet’, %37,4’ü ‘Hayır’ dedi. “Çalıştığınız işyerinde kadınlar ile erkeklerin eşit muamele (cinsiyet eşitliği, eşit işe eşit ücret, terfi sistemi vs.) gördüğünü düşünüyor musunuz?” sorusunu yanıtlayan 850 kişinin %58,5’i “Evet, düşünüyorum”, %41,5’i ise “Hayır, düşünmüyorum” dedi. “İşyerinde kadınlara daha fazla hak verilmeli mi?” sorusuna cevap veren 689 kişinin ise %62,6’sı ‘Evet’, %37,4’ü ‘Hayır’ dedi.