Kaçak akaryakıt ve milyarlık sahte fatura operasyonu

Son yıllarda, akaryakıt fiyatlarının artmasıyla  gündemden düşmeyen  kaçak akaryakıt ve sahte faturaya yönelik özel ekip kuran Ticaret Bakanlığı tüm ihbarları değerlendiriyor.  Son olarak Kayseri Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekiplerininde katılmasıyla gerçekleştirilen Niğde Ulukışla’daki operasyonda, yasa dışı akaryakıt satışı için özel olarak tasarlanan düzeneklerle pompalara bağlanan kaçak tank içerisinde 43,6 ton akaryakıt  ele geçirildi, yapılan incelemede 14 milyarlık sahte fatura düzenlendiği ortaya çıktı.

Ticaret Bakanlığından bu konuda yapılan açıklamada, oluşturulan Akaryakıt Özel Ekibi’nce, geçen yıl ağırlıklı olarak dağıtım şirketlerinin yer aldığı 930 firmaya yönelik inceleme başlatıldığına dikkat çekildi.  Yapılan incelemelerde; 14 milyarlık sahte fatura düzenlendiği, böylece yaklaşık 5,5 milyar lira kamu zararına neden olunduğu, bunu yapan dağıtım şirketlerinin usulsüz faaliyetlerinin sonlandırıldığı belirtildi.  ‘Akaryakıt istasyonlarında yazar kasa ve otomasyon sistemlerine müdahale eden bayilere yönelik yürütülen saha çalışmalarına, istihbarat ve analiz faaliyetlerine ağırlık verildi” denilen bakanlık açıklamasında, son operasyonla ilgili şu bilgi verildi.

“Ankara’dan Niğde’ye giden Akaryakıt Özel Ekibi’ne Kayseri Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğünce de destek verilerek operasyon başlatıldı. Operasyonun ilk aşamasında edinilen bilgilerin teyidi için istasyon gözlem altında tutuldu. Ekipçe, şüpheli istasyonda yapılan satışların otomasyon sistemine yansıtılarak vergilendirilip vergilendirilmediği üzerinde duruldu. İstasyondan çıkan araçlar durdurularak kontrol edildiğinde fiş kesilmeksizin satış yapıldığı belirlendi. Bunun üzerine Cumhuriyet Savcılığından arama kararı alınarak, bilirkişilerin de katılımıyla, akaryakıt istasyonuna girildi. Yapılan incelemede pompalardan çıkan akaryakıtın otomasyon sistemine geçirilmediği tespit edildi. Daha sonra otomasyon sistemlerinin nasıl devre dışı bırakıldığı, yasa dışı satışın hangi tanklardan gerçekleştirildiği incelendi. Yazar kasa ve otomasyon sistemine müdahalenin yanı sıra kaçak tankın da bulunduğu düşünüldü. İstasyonda kazı yapılarak pompa bağlantılarının izi sürüldü. İstasyonun yanında bulunan iş yeri sahasının altında istasyon pompalarıyla bağlantılı kaçak tank olduğu belirlendi. İş makineleri ile üzeri açılan yaklaşık 120 ton kapasiteli tank içerisinde 43,6 ton kaçak akaryakıtın bulundu. Akaryakıt Özel Ekibi’nin başarılı operasyonu sonucunda ortaya çıkarılması oldukça zor bir yöntemle yapılan kaçak akaryakıt satışı tespit edildi. İstasyon sahibi hakkında soruşturma başlatılırken, faaliyetleri durdurulan istasyon mühürlendi.”