İstiklal Marşı’nın kabulünün 98.yıldönümü mesajları ve etkinlikleri

ERÜ’de “Milletin Sesi Mehmet Akif Ersoy” Konulu Konferans Düzenlendi

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Veteriner Fakültesi tarafından İstiklal Marşımızın Kabulünün 98. yıldönümü münasebetiyle “Milletin Sesi Mehmet Akif Ersoy” konulu konferans düzenlendi.

Veteriner Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sıdkı İlkay, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah İnci ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından etkinliğin açılış konuşmasını yapan Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah İnci, konuşmacıya ve katılımcılara teşekkür etti.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sıdkı İlkay da konuşmasında, Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un, İstiklal Marşımızın her kelimesini vatan, bayrak, ezan, millet, hürriyet ve ecdat ile en güçlü şekilde, en derinden ve gönülden anlamlandırarak, milli heyecanı en üst seviyeye taşıdığını söyledi.Rektör Yardımcısı İlkay, “İstiklalimizin manzum ve muhteşem eserinin büyük bir coşku ve heyecanla kabul edilişinin üzerinden 98 yıl geçti. Her satırıyla milli ruha tercüman, milli hissiyat ve özlemlere refakat eden İstiklal Marşı, millet vicdan ve namusunun ortak haykırışıdır.

Bugün coşkuyla ve kıvançla okuduğumuz İstiklal Marşını sadece bir şiir metni olarak anlamaya çalışma çabası asla yeterli olamaz. İstiklal Marşının, metni aşan, çok daha fazla bir anlam ve duyarlılık alanı vardır. Onu anlamak için bu marşın bir şiir olarak anlamını, O’nu kabul eden Meclis’in özelliklerini, ülkenin ve toplumun durumunu, şairinin sanatçı nitelikleriyle kişisel özelliklerini bir araya getirip kavramak gerekir. Ancak bu yolla İstiklal Marşının sosyal, psikolojik ve tarihsel derinliğini ve genişliğini kavrayabiliriz” diye konuştu.

Konferansın konuşmacısı Veteriner Fakültesi Veteriner Hekimliği Tarihi ve Deontoloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Çağrı Çağlar Sinmez ise, “Milletin Sesi Mehmet Akif Ersoy” konulu konferansında Mehmet Akif Ersoy’un hayatını anlattı.

Vali Günaydın’dan “12 Mart İstiklal Marşımızın Kabulü” Mesajı

Milletimizin tarih boyunca ortaya koyduğu emsalsiz mücadelesinin, yeniden dirilişinin şanlı destanı, Devletimizin ve Milletimizin bağımsızlığının sembolü olan İstiklal Marşımızın, 12 Mart 1921’de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilişinin 98. yıldönümünü kutlamanın haklı gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz.

Ömrünü vatana, milletine hizmete adamış milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un bu uyanış destanında bir milletin yeniden dirilişi, yeniden tarih sahnesinde hak ettiği yeri alması ve şahlanması vardır. Her kıtasında milletimizin cesareti, her mısrasında ecdadımızın kahramanlığı, her kelimesinde ruhumuzu aydınlatan İstiklal Marşımız, milli bilincimizin ve hürriyet aşkımızın en berrak ifadesidir.

Mehmet Akif Ersoy, içinde yaşadığı toplumun değerlerini çok iyi bildiği için İstiklal Marşı’yla milletimizin duygu ve düşüncelerine en iyi şekilde tercüman olmuştur.

İstiklal Marşımızın kabulünün 98.yıl dönümünü kutluyor, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy ve bu cennet vatanımız uğruna canlarını seve seve veren bütün şehitlerimizi ve gazi olan kahramanlarımızı rahmet ve minnetle yad ediyorum.

ERÜ Rektörü Çalış’tan İstiklal Marşı’nın Kabulünün 98. Yıldönümü Mesajı

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, İstiklal Marşı’nın “Milli Marş” olarak kabulünün 98. yıldönümü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Rektör Çalış, mesajında, Türk Milletinin istiklal ve bağımsızlık mücadelesinin en büyük sembollerinden İstiklal Marşı’nın, TBMM’de ilk okunduğu ve Milli Marş olarak kabul edildiği 12 Mart 1921 tarihinden bu yana milletçe gurur ve coşkuyla okumaya devam ettiğimizi kaydetti.

Rektör Çalış, “İstiklal Marşı, bizler için sadece bir şiir ve bir marştan öte; ülkemizin bağımsızlık mücadelesi ve egemenliğinin simgesidir. Her mısrası ve her kıtası ayrı bir anlam içeren milli marşımız, Türk Milletinin vatan ve bayrak aşkının en büyük sembolüdür. Duyguludur. Çünkü her okunduğunda istiklal mücadelemiz, rengini şehitlerimizin al kanından alan ay-yıldızlı bayrağımız, minarelerimiz, ezanımız, vatan ve millet sevgimiz akla gelir. Milli duygularımız tazelenir. O yüzden İstiklal Marşımız bizim için çok değerlidir ve değerli olmaya da devam edecektir. Her karışı şehit kanıyla yoğurulmuş bu vatan topraklarında en son ocak kalana kadar ay-yıldızlı bayrağımızın dalgalanmaya, minarelerden ezanımız okunmaya ve milletimiz ebediyete kadar hür ve bağımsız yaşamaya devam edecektir.

Bu duygu düşüncelerle İstiklal Marşı’mızın kabulünün 98. yıldönümünde milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u saygı ve rahmetle anıyorum. Bu kutsal vatan uğruna seve seve canlarını feda eden tüm şehitlerimizin ruhları şad ve mekânları cennet olsun. Milli Şairimizin de dile getirdiği gibi; Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın” ifadelerini kullandı.

Başkan Memduh Büyükkılıç:İstiklal Marşımız; Anadolu halkını kenetleyen birleştirici bir görev üstlenmiştir

Melikgazi Belediyesi Çocuk Meclisince Melikgazi Belediyesi Tiyatro Salonunda İstiklal Marşı Güzel Okumayarışmasına Büyükşehir Belediye Başkan Adayı ve Melikgazi Belediye Başkanı Dr.Memduh Büyükkılıç,Başkan yardımcıları, öğretmenleröğrenciler ve öğrenci velileri katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından 5 öğrenci tarafından ezbere istiklal marşı okundu. Duygulu anların yaşandığı ve seyircilerin gözyaşlarını tutamadığı bu anlarda istiklal Marşını okuyan Döndü Esra Karabulut’u seyirciler coşku ile alkışladılar.

Büyükşehir Belediye Başkan Adayı ve Melikgazi Belediye Başkanı Dr.Memduh Büyükkılıç, emeği geçen öğrenci ve öğretmenleri kutlayarak “Bugün önemli bir gün İstiklal Marşımızın ve onu yazan Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un toplumumuz ve tarihimiz açısından son derece önemli bir yeri vardır. İstiklal Marşımız İstiklal Mücadelemizde toplumu kenetleyen birleştirici bir görev üstlenmiştir. Bu vesileyle milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u bir kez daha minnet ve hayırla yad ediyorum” dedi.

Çocuk meclisi’nin beş şube içerisinde yapılan yarışmalarda şubelerde birinci olan öğrenciler arasından yapılan istiklal marşını güzel okuma yarışmasında;

Birinci, Kardelen Karakuş (Danışmentgazi Sosyal Tesisleri),

ikinci, Tuğba Çalışkan (Fedakar Gülderen Sosyal Tesisleri),

Üçüncü , Begüm Erdoğan (Yeniköy Sosyal Tesisleri),

BAŞKAN GÜLSOY’DAN İSTİKLAL MARŞI’NIN KABULÜNÜN 98. YILDÖNÜMÜ MESAJI

Kayseri Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü dolaysıyla mesaj yayımladı.

KTO Yönetim Kurulu Başkanı Gülsoy, ”Türk milletinin bağımsızlığa olan inancını destanlaştıran, Vatan şairi Mehmet Akif Ersoy’un ölümsüz eseri  İstiklal Marşı’mızın, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde ‘’Milli Marş’’ olarak kabul edilişinin 98. yıl dönümünü büyük bir gururla kutlamaktayız” dedi.

Ezelden beri hür yaşamış ve ilelebet hür yaşayacak olan Türk Milleti’nin bağımsızlığa verdiği önemi, Mehmet Akif Ersoy’un her dizeye ilmek ilmek işlediğini vurgulayan Başkan Gülsoy, özgürlük ve bağımsızlığın Türk Milleti’nin karakterinde olduğunu ve bu yüce milletin varlığını kainatın sonuna kadar tam bağımsız olarak sürdüreceğini söyledi.

Gülsoy mesajında şu ifadelere yer verdi:

“ ‘Korkma’, diye başlayan ve ‘Hakkıdır Hakk’a tapan Milletimin İstiklal’ diyerek son noktayı koyan Mehmet Akif Ersoy,  tarihin her döneminde birlik ve beraberliğinden ödün vermeden bağımsızlığına yönelik tehditlere karşı koyan Türk Milleti’nin, o günkü durumundan ziyade gelecekteki yani bugünkü durumunu ortaya koymuştur. Türk Milleti hiçbir zaman korkmamış, vatanını cennet bilmiş, nice canlar uğruna kazanılan topraklarda ezan sesini hiçbir zaman dindirmemiştir. Karakterinde özgürlük ve bağımsızlık olan bu millet, varlığını sonsuza kadar tam bağımsız olarak sürdürecektir.  Milletimizin yükselen sesi olan İstiklal Marşı’nda 7’den 77’ye tüm insanımızın azmi, kararlılığı ve vatan sevgisi yer almaktadır. Milli Mücadele yıllarında yazılan Milli Marşımız, bu vatanın evlatlarının aynası olmuş, olmaya da devam edecektir.

  Bu duygu ve düşüncelerle İstiklal Marşımızın kabulünün 98.yıl dönümünü kutluyor, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, .  “Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın!”  diyen Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u ve tüm kahraman şehitlerimizi, gazilerimizi saygı, rahmet ve şükranla anıyorum.

CHP Kayseri İl Başkanı Ümit Özer’in 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü Açıklaması

İşgaller altında zorlu geçen günlerde mücadeleci halkın ve kahraman ordumuzun moralini artıracağı düşünülerek milli marş yarışması düzenlenmesine karar verilmiştir. Bakan Hamdullah Suphi aracılık ederek Mehmet Akif Ersoy’un katılmasını istemiş ve Ersoy’un tek şartı ödül almamak olmuştur. 12 Mart 1921 tarihinde milli şairimiz tarafından kaleme alınmış olan Marşımız oy birliği ile kabul edilmiştir. Bu şekilde marşımız Mehmet Akif Ersoy’un kaleminden gönüllerimize işlemektedir.

   Mehmet Akif, Kurtuluş Savaşı mücadelesine bizzat katılmış olup kimi zaman cephede kimi zaman camilerde ama mücadelenin tam içinde yer almış bir kahramandır. Bugün özgürlüğümüzün ve bağımsızlığımızın simgesi olan İstiklal Marşımızı coşkulu bir şekilde yüreklerimizi kabartarak  her duyduğumuz da Mehmet Akif Ersoy’u ve o zorlu geçen günleri saygı ve minnetle yad etmeliyiz.

   İstiklal Marşımızın ülkenin ulusal birliğini güçlendiren ve ulusal duygularımızı coşturan, sevgimizi paylaştığımız büyük bir değerdir. Dünya’nın en haklı en kutsal savaşlarından birini verdiğimiz, sömürgeciliğe karşı verilmiş, ulusal haykırışı, direnişi, heyecanı anlatan eşsiz bir yapıttır.

    Son olarak ülkenin o dönemde yaşadığı buhranlı günlerin umudu olacak olan İstiklal Marşımızı kahraman ordumuza ve aziz milletimize kazandırdığı için Mehmet Akif Ersoy’u rahmetle anıyoruz.

PALANCIOĞLU’DAN ÖĞRENCİLERE MEHMET AKİF ÖĞÜDÜ

Talas Belediye Başkanı ve Melikgazi Belediye Başkan Adayı Dr. Mustafa Palancıoğlu, Osman Ulubaş Anadolu Lisesinde düzenlenen programda öğrencilere Mehmet Akif Ersoy’un hayatını okuyup, iyi anlamaları tavsiyesinde bulundu.

Başkan Palancıoğlu, İstiklal Marşı’nın kabulünün 98. yıldönümü ve milli şair Mehmet Akif Ersoy’u anmak için Osman Ulubaş Anadolu Lisesinde gerçekleştirilen programda konuştu. Burada öğrencilere seslenen Palancıoğlu, “Çok büyük sıkıntılar yaşamış ve bu sıkıntılarla da son nefesini vermiş milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u rahmetle anıyoruz.” diyerek sözlerine başladı.

Öğrencilere sadece İstiklal Marşı’nı değil, Mehmet Akif’in de hayatını okuyup anlamayı tavsiye eden Palancıoğlu, “Hayatını okuduğumuzda nasıl bir insan, nasıl bir memleket sevdalısı olduğunu, İstiklal Marşı’nı nasıl yazdığını anlama imkanımız olur.” ifadelerini kullandı.

Gençlerin ülkenin geleceği olduğunu belirten Palancıoğlu, şöyle konuştu: “Sizler bizim için önemlisiniz. İstiklal Marşı sadece bu ülkenin kurtulması, bekası için değil, aynı zamanda da sizlerin kendinizi geliştirmesi gerektiği, donanımlı ve liyakatli olabilmeniz için yazılmış. İstiklal Marşı ile birlikte Necip Fazıl Kısakürek’in gençliğe hitabesini de okumalısınız. Onu da okuduğunuzda ülkenin ve milletin sizlerden neler beklediğini çok daha iyi anlayacaksınız.”

Okul Müdürü İsmail Tekin, programa katılanlara teşekkür etti. Okulun hayırseveri Osman Ulubaş ise, “Allah nasip etti bu okulu üçüncü hayrımız olarak yaptık. Şimdi altıncı okulu yapıyoruz. Yaşım bayağı ilerledi, ama iki okul daha vatanımıza milletimize kazandırmayı istiyoruz. Bütün hayatımı okulla tamamlamak istiyorum.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından vatan ve millet sevgisiyle ilgili şiirler okundu, türküler söylendi. Programın konunda konuşmacılara çiçek takdim edildi.

KAYSERİ ÜLKÜ OCAKLARI İL BAŞKANI VOLKAN ÇOLAK:  BU TOPRAKLARDA EZAN ASLA DİNMEYECEKTİR

 Kayseri Ülkü Ocakları İl Başkanı Volkan Çolak, İstanbul’da gerçekleşen ve polis müdahalesi ile sonlanan Kadınlar Günü yürüyüşüyle alakalı bir yazılı açıklama yaptı.

Her ne sebeple olursa olsun ezana kimsenin dil uzatamayacağını belirten Kayseri Ülkü Ocakları İl Başkanı Volkan Çolak şu ifadeleri kullandı:

“Geçtiğimiz günlerde bir grup İstanbul’un göbeğinde, Taksim’de güya 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için bir araya geldiler.

O sırada kulların ıslahı ve yeryüzünün felahı için yükselen ezan sesine karşı, ıslıklarla ve alkışlarla terbiyesiz tavırlar içerisinde bulundular. Ufacık akıllarıyla dikkat çektiler.

O kalabalığı oluşturan sözde demokrasi, barışçı, çağdaş olan bu çapulcular açmış oldukları pankartlarla da kendilerinin ne olduğunu ispatlamışlar, bizlerin söylemekten ar duyacağımız benzetmeleri kendileri kabul etmişlerdir.

Bu Feminist Bozuntuları, bırakın kadın demeyi insan demeye dahi utandığımız yaratıklar sadece Ezana ve İslâm’a düşmanlıklarını deşifre etmemiş, aynı zamanda bütün hanımefendilerin de narinliğine gölge düşürmüşlerdir.

Ve bu olay öyle hafife alınacak, geçiştirilecek. spontane gelişen bir olay gibi de görünmemelidir. Ezana sahip çıkmayanlar, düşman kapımıza dayandığında beyni ile birlikte bedenini de teslim eden devletsiz, imansız, Allah’sız şahsiyetlerden başkası değildir.

 Müslüman Türk Milleti olarak Ezan-ı Muhammedi dinmesin diye, Allah’ın emri vaki olsun diye bu toprakları mübarek kanlarımızla suladık; 3-5 feminist ezan ıslıklasın, seçim öncesi nifak tohumu serpsin diye değil!

O halde Yüksel ey Türk Kızı, Yüksel Ey Kadınlık, âli analık yüksel ki yerin bu yer değildir! Ey anneler, halalar, teyzeler!

Sizler bu Vatanın güzide çiçekleri, Cenneti ayaklarının altına almış, yiğit erlerin yetiştiricileri kadınlığınıza gölge düşürtmeyin!

Her zaman da dediğimiz gibi bu Vatan Türk’tür ilelebette Türk kalacaktır. Kadın erkek fark etmeksizin gerekirse tüm mukaddes değerler uğruna onlara bu toprakları dar eder, dedeleri gibi denize dökeriz.”

VOLKAN ÇOLAK:  İSTİKLAL MARŞI TÜRK MİLLETİ’NİN BAĞIMSIZLIK AŞKININ DİZELERE DÖKÜLMÜŞ HÂLİDİR

Kayseri Ülkü Ocakları İl Başkanı Volkan Çolak 12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulünün 98. yılı ile ilgili yaptığı açıklamada İstiklâl Marşı’nın Türk Milleti’nin bağımsızlığa olan aşkının dizelere dökülmüş hali olduğunu ifade etti.

Başkan Volkan Çolak “ Merhum düşünce adamı Akif o dönem içinde bulunulan ahvâl içerisinde, soylu milletimizin bağımsızlık aşkını dizelere en rahmani ifadelerle dökmüştür. Her bir dizede Türk Tarihi betimlenerek, kurtuluşun necip milletimizin en doğal hakkı olduğu ifade edilmiştir. Müslüman Türk’ün Allah’a olan imanı ve istiklaline düşkünlüğü büyük mütefekkir Akif’in ufkunda yoğrularak İstiklal Marşı hayat bulmuştur. Akif’in imza dahi atmadığı, kitaplarına koymaktan imtina ederek Türk Milleti’ne ve kahraman ordusuna armağan ettiği İstiklâl Marşı’nın kabulünün 98. Yılında bir kez daha aziz şehitlerimizi ve Mehmet Akif Ersoy’u rahmet ve minnetle anıyorum.” dedi.

Kayseri OSB Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan’dan 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Mesajı

 Yüce Milletimiz Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde her türlü olumsuzluğa rağmen Kurtuluş Savaşını kazanarak bize bu güzel vatanı emanet etmiştir.

Vatan şairimiz Mehmet Akif Ersoy “ İstiklal Marşı”mızla “ yüce milletimizin Kurtuluş Savaşında gösterdiği azmini, hür yaşama iradesini en güçlü şekilde ifade ederek, milletimizin cesaret, kahramanlık ve eşsiz mücadele azmini ölümsüzleştirmiştir.

Milletimizin gönül dünyasını en veciz şekilde dizelere dökerek bizlere her zaman moral ve güç kaynağı olmuştur.

Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki fedâ?

Şühedâ fışkıracak toprağı sıksan, şühedâ!

Cânı, cânânı, bütün varımı alsın da Huda,

Etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüdâ.

Değerlerimiz, medeniyet birikimimiz, inancımız, milletimizin tarihteki yürüyüşü İstiklal Marşımızın mısralarında vücut bulmuştur. İstiklal Marşı hedefleri bakımından aslında milletimizin tarihi kadar köklü; ufku, kapsayıcılığı, kurucu metin vasfıyla geleceğimizi şekillendirecek kadar yenidir. Tarihinin her döneminde bağımsızlığına ve vatanına yönelen tehditlere birlik ve beraberliğinden ödün vermeden karşı koyan aziz milletimiz, inanıyorum ki Akif’in İstiklal Marşı ile ortaya koyduğu değerlerimize her zaman sahip çıkacak; ortak sesimiz, ortak vicdanımız olan İstiklal Marşımızı ilelebet muhafaza edecektir.

Bu duygularla İstiklal Marşımızın TBMM’de kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma gününde, başta Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, vatan şairi Mehmet Akif Ersoy’u ve aziz şehitlerimiz ve kahraman gazilerimizi, rahmet ve minnetle anıyor, saygı ve sevgilerimi sunuyorum.

Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın.

MHP İL BAŞKANI SERKAN TOK’TAN 12 MART MESAJI

Milliyetçi Hareket Partisi Kayseri İl Başkanı Serkan Tok, “İstiklal Marşı’nın Kabul Edilişinin 98. Yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü” münasebetiyle mesaj yayınladı.

Tok mesajında şu ifadelere yer verdi:
“Milli ruhun tercümanı, milli vakarın manzum seslenişi, milli haysiyetin edebi yorumu olan İstiklal Marşımız, 12 Mart 1921 Cumartesi günü Büyük Millet Meclisi’nde heyecan ve coşku seli içinde kabul edilmiştir.

Her kelimesinde inanç, her dizesinde iman, her kıtasında cesaret ve kararlılık olan İstiklal Marşımız karanlık ufkun ardından doğacak şafağı müjdelemiş, bu çerçevede bağımsızlık özlemini ateşlemiştir.

İstiklal Marşımız millete duyulan sonsuz bağlılığın, bağımsız yaşamanın dışındaki her türlü seçeneği peşinen reddetmiş milli mücadele azminin kutlu bir eseridir.

Vatanımızın tecrit edildiği, ordularımızın terhis edildiği, hayat ve varlık haklarımızın tahrip edildiği bir dönemde İstiklal Marşımızın mısralarında milli vicdanlar buluşmuş ve birbirine kenetlenmiştir.

‘Korkma’ seslenişi manevi dirilişin sembolü olarak umutları tazelemiş, ülküleri perçinlemiş, özgüveni ayağa kaldırmıştır.

Elbette İstiklal Marşımız olağanüstü bir dönemin, acı ve kayıplarla özdeşleşmiş varlık-yokluk mücadelesinin ürünüdür.

Son yurdumuzun iç çekişi, zalimlere karşı beslenen öfke, insanımızın gönül yaraları, yapılan fedakârlıklar topluca ele alınmış ve on kıtalık manzum şaheserde özetlenmiştir.

Bu haliyle Kurtuluş Mücadelemizin tüm hızıyla, tüm ağırlığıyla, tüm zorluğuyla sürdüğü bir ortamda merhum şairimiz Mehmet Akif Ersoy, Türk milletinin atan nabzı, haykıran iradesi, meydan okuyan nefesi olmuştur.

Milli şairimiz gerçekten de kaleme aldığı bağımsızlık bildirisini hücrelerinde hissetmiş ve Türk milletinin hissiyatını detaylı şekilde ortaya koymuştur.

İstiklalimizin manevi mimarları arasında şüphesiz ki merhum Mehmet Akif Ersoy’un yeri çok ayrıcalıklı ve çok özeldir.

Merhum Akif İstiklal Marşı’nı milletimize hediye etmiş ve “Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmasın” diyerek en içten dua ve beklentisini ta o tarihlerde dile getirmiştir.

Türk milleti başından sonuna kadar haklı olduğu istiklal mücadelesini 1919 Samsun’undan 1923 Ankara’sına kadar vermiş, canı pahasına vatanına sahip çıkmış ve düşmanları kovmuştur.

Türk milleti istiklaline sahip çıkacak ve yeni bir marş yazılmasına inşallah fırsat vermeyecektir.

Bu düşüncelerle İstiklal Marşımızın kabul edilişinin 98. yıldönümünü hayırlara vesile olması dileklerimle kutluyorum.

Vatan ve millet yolunda emek vermiş, mücadele etmiş, şehit düşmüş tüm kahramanlarımıza ve aziz ecdadımıza, İlk Meclis’in saygıdeğer üyelerine Cenab-ı Allah’tan rahmet diliyorum.

Türk edebiyatında yeni bir çığır açan, fikir hayatımızda derin izler bırakan, ahlak abidesi olarak hepimizin hayranlığını kazanan, milli hafızalara istiklalin yorulmayan kalemi olarak kazınan milli şairimiz Merhum Mehmet Akif Ersoy’u da rahmetle anıyor, muhterem hatıralarını saygıyla yad ediyorum”

SP İL BAŞKANI NURİ ÜRKÜNDAŞIN MESAJI

Saadet Partisi İl Başkanı Nuri Ürkündaş, 12 Mart İstiklal Marşımızın TBMM’ınde Kabulünün 98’inci kabul yıl dönümünü kutladı.

Açıklamasında Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’u rahmet ve minnetle andığını dile getiren Ürkündaş, “Rahmetli şairimizin duasında niyaz ettiği gibi Allah (c.c.) bu aziz millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın” sözlerine yer verdi.

DOĞAN: İSTİKLAL MARŞININ RUHUNA İHTİYACIMIZ VAR

Milliyetçi Hareket Partisi Kocasinan İlçe Başkanı Hacı Ali Doğan, İstiklal Marşı’nın kabulünün yıl dönümü münasebetiyle kutlama mesajı yayınladı. Doğan, İstiklal Marşı’nın kabulünün yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, İstiklal Marşı’nın 12 Mart 1921 tarihinde TBMM’nde kabul edilmesinin üzerinden 98 yıl geçtiğini hatırlattı.

Türk milletinin, bağımsızlığına ve varlığına musallat olan güçlere karşı gösterdiği muhteşem mücadelenin mısralarda somutlaşması ve sahip olduğu kararlılığın cihana ilanının İstiklal Marşı’nın eşsiz seslenişiyle gerçekleştiğini vurgulayan Doğan, Türk milletinin en zor anlarında, harekete geçmesi gereken cesaret ve kuvvetin, sabır ve metanetin kutlu mısralarda hayat bulduğunu ve Anadolu’yu bir güneş gibi aydınlatarak ufuktaki muzaffer günlerin yakın olduğunu gösterdiğini belirtti.

Kurtuluş mücadelesinin en çetin ve kasvetli bir döneminde, Türk’ün duygu ve azminin mısralarda şekillendiğini ve zaferin adeta müjdecisi olduğunu bildiren Doğan, ”Bugünkü şartlar altında, İstiklal Marşımızın taşıdığı derin anlam ve içerdiği muazzam milli ruha çok ihtiyaç bulunduğu şüphesizdir” görüşünü ifade etti.

”Milletin haysiyet ve onur mücadelesinden bihaber olanlarla, bağımsızlığın mana ve ehemmiyetini fark edemeyenlerin, içine düştükleri derin çukurda, geçmişin aziz hatıralarından sonuç çıkarmalarının gerçekte mümkün olmadığını” savunan Doğan, Türk milletini oluşturan bütün fertlerin bir bayrak altında ve aynı ülkülerle, müşterek heyecanların sağladığı motivasyonla neleri başarabildiklerine tarihin her yönüyle şahadet ettiğine işaret etti.

İstiklal Marşı’nın bunun en bariz kanıtı olduğuna dikkati çeken Doğan, mesajında şunları kaydetti:

”Dün bir ve bütün olarak aşamayacağı engel, yenemeyeceği düşman olmadığını gösteren Türk milletini, bugün ayrıştırarak bütün kalacağını zanneden gafillerin İstiklal Marşımızın mesajlarını anlamadığı bariz olarak ortaya çıkmıştır.

Temennim, bugünkü tehlikelerle dolu sürecin, tekrar bir İstiklal Marşı yazılmasına neden olmamasıdır. Bu konuda herkes, milletimiz ve tarih önünde sorumludur.

Bu duygu ve düşüncelerle, kükremiş sel gibi bentlerini çiğneyerek aşan ve engellere sığmayarak taşan kahraman şehitlerimizi ve milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u rahmet ve minnet duygularımla anıyor, hepsine Cenab-ı Allah’tan rahmet diliyorum. Ruhları şad, mekanları cennet olsun.”

İSTİKLAL MARŞI’NIN KABULÜNÜN 98. YIL DÖNÜMÜ KUTLAMASI

İstiklal Marşının Kabulü ve Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u anma programı Ahmet İslamoğlu Fen ve Sosyal Bilimler Proje Lisesi tarafından hazırlanan programla Mustafa Aksu Kültür Merkezinde yapıldı.

98 yıl önce kabul edilen İstiklal Marşının kabulüyle alakalı programa İlçe Protokolüyle birlikte Develi halkından ve öğrencilerden de yoğun katılım oldu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Kur’an-ı Kerim tilavetiyle devam eden programda okul müdürü Murat Gediri günün anlam ve önemine dair kısa bir selamlama konuşması yaptı. Milli şairimizin şiirlerinin seslendirildiği programda ayrıca Halk Eğitim Müdürlüğü işaret dili ekibi İstiklal Marşını işaret diliyle icra etti.  İstiklal Marşımızın ne şartlarda yazıldığını anlatan tiyatro gösterisinin büyük beğeni topladığı programın sonunda İstiklal Marşının kabulü ve Mehmet Akif temalı Develi genelinde yapılan yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerini İlçe Protokolü takdim etti.  Develi Kaymakamı Murat Duru böylesine anlamlı bir günde böylesine güzel bir program hazırladıkları için okul yönetimine ve öğrencilere tebriklerini iletti.