İstiklal Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü, klip ve mesajları

Vali Şehmus Günaydın’dan “12 Mart İstiklal Marşımızın Kabulü” Mesajı

Kahraman Milletimiz tarih boyunca kendisine yönelik bütün tehditlere karşı asla boyun eğmemiş ve her defasında gerekli cevabı vermiştir. İstiklal Savaşı’mızdaki emsalsiz mücadelemizin, yeniden dirilişimizin, şanlı destanı Devletimizin ve Milletimizin bağımsızlığının sembolü olan İstikal Marşı’mızın 12 Mart 1921’de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilişinin 100. yıl dönümünü kutlamanın haklı gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz.

Ömrünü vatanımıza ve milletimize hizmete adamış milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un bu uyanış destanında bir milletin yeniden dirilişi, yeniden tarih sahnesinde hak ettiği yeri alması ve şahlanması vardır. Her kıtasında milletimizin cesareti, her mısrasında ecdamızın kahramanlığı, her kelimesinde ruhumuzu aydınlatan İstiklal Marşı’mız, milli bilincimizin ve hürriyet aşkımızın en berrak ifadesidir.

Mehmet Akif Ersoy, içinde yaşadığı toplumun değerlerini çok iyi bildiği için İstiklal Marşı’mızla milletimizin duygu ve düşüncelerine en iyi şekilde tercüman olmuş, azimle, inançla büyük fedakarlıklarla yürütülen istiklal mücadelemizi, yazdığı muhteşem mısralarla destanlaştırmış ve ebedileştirmiştir.

İstiklal Marşı’mızda, en güzel ifadesini bulan birlik, beraberlik, bağımsızlık gibi ortak değerlerle, gelecek için çalışmaya devam eden milletimiz, sonsuza dek bağımsız olarak yaşayacaktır.

Bağımsızlığımızın ebedi sembolü olan İstiklal Marşı’mızın kabul edilişinin 100. yıl dönümünde başta Kurtuluş Savaşı’mızın Baş Komutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, silah arkadaşlarını, milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u, cennet vatanımız uğruna canlarını feda eden bütün şehitlerimizi ve vefat eden gazilerimizi, rahmet ve minnetle yâd ediyorum, hayatta olan gazilerimize sağlık ve uzun ömürler diliyorum.

BÜYÜKKILIÇ: “MİLLİ ŞAİRİMİZ, MİLLİ İRADENİN SESİ OLMUŞTUR”

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, 12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. İstiklal Marşı’nın, Türk Milleti’nin milli birliğinin, beraberliğinin ve bağımsızlığının sembolü olduğunu ifade eden Başkan Büyükkılıç, “İstiklal Marşı’mızın kabulünün 100. yıldönümünde Mehmet Akif Ersoy’u ve vatanı uğruna canını feda eden şehitlerimizi rahmetle anıyorum” dedi.

Başkan Büyükkılıç, mesajında Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un kaleme aldığı İstiklal Marşı’nın, İstiklal Mücadelesini muhteşem mısralarıyla ebedileştirdiğini dile getirdi. Büyükkılıç, konuşmasına şöyle devam etti:

“Vatan şairimiz, memleketin umutsuzluğa düştüğü savaş yıllarında, iman dolu yüreği ile kalemiyle, kağıdıyla milletin hislerine tercüman olmuştur. Yazdığı mısralarla umutsuzluğu umuda çevirmiş, birlik ve beraberliğin önemini bizlere çok iyi anlatmıştır.  Kurtuluş Savaşı’nda tüm yokluklara rağmen milletin göstermiş olduğu kahramanlığı, çok iyi anlayan ve anlatan Mehmet Akif Ersoy, aziz milletin vatan ve bağımsızlık aşkını tüm dünyaya göstermiş, ezelden ebede hür yaşamış bir milletin, vatan uğruna akıttığı kanların ne kadar kutsal olduğunu dizelerinde vurgulamıştır.”

İstiklal Marşı’nın, Türk Milleti’ne geçmişte umut olduğunu, gelecekte her daim umut olmaya devam edeceğini kaydeden Büyükkılıç, “Milli Şairimiz, eşsiz eseri ile halkın kalbine ümit tohumları serpmiş, milli iradenin sesi olmuştur. Mehmet Akif Ersoy’un da deyişiyle, ‘Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın.’ 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü dolayısıyla milli marşımızın yazarı Mehmet Akif Ersoy’u, aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi, rahmet ve minnetle anıyorum” ifadelerini kullandı.

CHP İL BAŞKANI ÜMİT ÖZER: İSTİKLAL MARŞI, BİR HALKIN MİLLETE DÖNÜŞMESİDİR.

Kendi saltanatı için ülkesinin felaketine göz yuman tek adam rejiminin kan ve gözyaşına boğduğu Anadolu halkı, Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde kendisine vurulmaya çalışılan zincirlerini kırarak tarihte emsali görülmeyen bir bağımsızlık mücadelesi başlattı. Bu eşsiz mücadele Anadolu Halkını bir millete dönüştürürken, Mehmet Akif Ersoy’un;

“Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım.

Hangi çılgın bana zincir vuracakmış, şaşarım.

Kükremiş sel gibiyim, bendimi çiğner aşarım.

Yırtarım dağları enginlere sığmam, taşarım. “ dizelerini içeren İstiklal Marşı Türk Milleti’nin özgürlük ve bağımsızlık aşkını dünyaya haykırıyordu.

Evet, İstiklal Marşımızın kabulünün 100’üncü yılındayız. Yerli ve milli olduğu iddiasında olanlar ve onların kalemşorları, dönem dönem, Türk Milleti’nin bağımsızlık sembolü İstiklal Marşı’nı tartışmaya açması, İstiklal Marşı’nın nasıl ve hangi koşullarda yazıldığını bilmedikleri içindir. Elbette tarihi Yunan çizmesini şanlı Türk bayrağına tercih eden meczupların hezeyanlarından öğrenenler böyle bir yanılgıya düşebilir. Ancak Mehmet Akif Ersoy’un ölüm döşeğindeki “Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın” sözlerinin derinliğinin, Kurtuluş Savaşı’nın anlamının farkında olan aziz milletimiz bu sapkın düşünceye hiçbir zaman ve hiçbir koşulda geçit vermeyecektir.

Rengini şehitlerimizin kanından alan şanlı bayrağımız ve onun istiklalini ebedileştiren İstiklal Marşı, hiç kuşku yok ki yüce Türk Milletinin ruhunu, tarihini, bağımsızlık sevdasını, ülkü ve ideallerini yansıtan ve Büyük Türk milleti var oldukça nesiller boyunca yüreklerde hissedilerek coşkuyla okunacaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk, İstiklal Marşımızın yazarı Mehmet Akif Ersoy ve kurtuluş savaşı kahramanlarını; bu ülkenin birliği ve bütünlüğü için can veren aziz şehitlerimizi rahmet ve şükranla anıyorum.

MMO KAYSERİ ŞUBE BAŞKANI SÜLEYMAN VAROL, İSTİKLAL MARŞI KABULÜ’NÜN 100.YILDÖNÜMÜ İLE İLGİLİ AŞAĞIDAKİ AÇIKLAMAYI YAPMIŞTIR.

İstiklal Marşı; Türk milletinin mücadeleci ruhunu, bağımsızlık aşkını, sömürgeci güçlere karşı dik duruşunu yansıtan eşsiz bir eserdir..
Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy, bu toplumu her şeyi ile tanıyan, tanıtan; milli ve manevi değerlerimizi duyan ve duymamızı sağlayan bir şairdir. İstiklal Marşı’nda ele aldığı şehitlik, bağımsızlık için her engeli aşma, topraklarımıza düşmanların ayak basmaması, vatan topraklarının şehit kanları ile sulanmış olması, Hakka tapan Müslüman bir devlet olduğumuz gibi birçok konuyu ele almıştır.

Aziz Türk Milletinin bağımsızlığına ve kutsal değerlerine olan bağlılığını destanlaştıran İstiklal Marşımızın 12 Mart 1921’de Türkiye Büyük Millet Meclisimizde Milli Marşımız olarak kabulünün 100.yıldönümü dolayısıyla Mehmet Akif rsoy’ un dediği gibi “Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın.” diyorum.

Başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bu vatan uğruna can vermiş tüm şehitlerimizi ve milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’ u rahmet ve minnetle anıyorum.

TALASLI ÖĞRENCİLERDEN İSTİKLAL MARŞI KLİBİ

Talaslı öğrenciler, İstiklal Marşı’nın kabulünün 100. yıl dönümünde ilçenin çeşitli mekânlarında çekilen video kliple farklı bir kutlama hazırladı.

Talas Belediyesi tarafından düzenlenen organizasyonla Talas TOKİ Levent Çetinkaya İlkokulu ve Durak Havva Demir Ortaokulu’ndan 8 öğrenci, İstiklal Marşı’nın kabulünün 100. yıl dönümü için hazırlanan video klipte marşın ilk iki kıtası için kameralar karşısına geçti.

Her bir mısrayı ellerinde Türk Bayrakları ve üzerlerinde ay-yıldızlı tişörtle bir öğrencinin okuduğu klipte Talas’ın Somuncu Baba Çilehanesi, Zincidere Mektebi, Ali Dağı 360, Yaman Dede Kültür ve Sanat Evi, Tablakaya Belediye Konağı, Harman Meydanı, Talas Sanat Galerisi, Ali Saip Paşa Sokağı gibi ilçenin tarihi ve turistik mekânları yer aldı.

Öğrenciler daha sonra belediye hizmet binası önünde Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın ile birlikte marşın onuncu kıtasını coşkuyla okudu.

Heyecanla ve gururla okunan marşın çekimlerinden sonra Başkan Yalçın, çocuklara çeşitli hediyeler verdi.

 “MİLLİ MÜCADELENİN ŞİİRSEL DESTANLAŞMASI ZORDUR”

Bu önemli gün vesilesiyle İstiklal Marşı’nın önemine dikkat çeken Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, “Cephelerde kazanılan mücadelenin ardından bağımsızlık muştusunun bir tezahürüdür İstiklal Marşı’mız. Elbette bu zorlu mücadelenin şiirsel ifadeyle destanlaşması büyük bir zorluk ve sorumluluk gerektiriyordu. İşte milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy bunu başarmıştır. Bu vesileyle kurtuluş mücadelesindeki bütün şehitlerimizi ve milli şairimizi rahmetle anıyorum. Ruhları şad olsun. Bizler de yavrularımızla hem onları andık hem de ilçemizin her bir köşesinde o ruhu yansıtmaya çalıştık.” dedi.

Klipte yer alan öğrencilerden Mustafa Kerem Çakmak, bu organizasyonda bulunmaktan duyduğu mutluluğu ifade ederek, “Binlerce öğrenci arasından seçilerek burada yer almak gurur verici. Çok heyecanlı ve coşkulu bir olay.” diye konuştu.

Bir başka öğrenci Ceren Soyluş ise, “İstiklal Marşı’mızı okurken çok gururlandım ve kendimi şanslı hissettim.” diyerek duygularını paylaştı.