İstihdam veri araştırması… (Köşe yazısı 08.07.2015 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ
GAZETECİ-HİSF KAYSERİ TEMSİLCİSİ
davutgulec@hotmail.com

Türkiye kaçak işçi cenneti.
Kayıp-kaçaklarda ve ucuz işçi çalıştırmada üzerimize yok. Şehir merkezlerinde herkesin çok gezdiği, çığırtkanların bulunduğu alanları gezin ne demek istediğimi anlarsınız.
Buna rağmen zaman zaman istihdam yüz güldürüyor.
İlk yarı istihdam verilerine göre; 21 bin 576 iş ilanı ile Nisan ayı en çok ilan yayınlanan ay oldu. İlk 6 ayın istihdam lideri “Hizmet Sektörü” olurken, en çok ilan yayınlanan bölümlerde “Satış” ilk sıraya yerleşti.
TÜİK’in 2015 yılı içerisinde açıkladığı işsizlik rakamları yüzde 11 ortalamasında seyretse de, Mart ayı itibariyle yaşanan azalış umut verici bir tablo çizdi. Eleman.net, üye firmalarının yayınladığı iş ilanları, aday başvuruları ve işe yerleşme verileri üzerinden 2015 yılının ilk yarısına ait istihdam raporunu yayınladı.
Buna göre, ilk 6 aylık dilimi kapsayan dönemde yaklaşık 120 bin iş ilanı yayınlanırken, 21 bin 576 ilanla Nisan ayı başı çekti. Hizmet sektörü, yılın ilk 6 ayında en çok ilan yayınlayan sektörler sıralamasında aldığı yüzde 15,54’lük pay ile şampiyon oldu. Aynı zamanda hizmet sektörü en çok başvuru yapılan sektörler sıralamasında da yüzde 16,64’lük oranla zirvedeki yerini korudu. En çok istihdam sağlayan sektörler sıralamasında hizmet sektörünü yüzde 10,44 ile gıda, yüzde 9,74 ile sanayi, yüzde 4,9 ile de tekstil sektörleri izledi. Geçtiğimiz yıl istihdam şampiyonu olan inşaat sektörü 2015’il ilk yarısında 4’üncü sıraya gerilerken, geçtiğimiz yıl yine ilk üçte yer alan bilişim sektörü de 7. sırada yerini aldı.
Hizmet sektörünün büyüme hızına dikkat çeken Eleman.net Genel Müdürü Özlem Demirci Duyarlar, bu verileri şöyle değerlendirdi.
‘Son 6 aydır hizmet sektörü hem en çok ilan yayınlayan hem de en çok başvuru alan sektörlerdeki liderliğini koruyor. Bu da hizmet sektörünün 2015’te en çok istihdam sağlayan alanlardan olacağını gösteriyor. Gıda sektöründe, özellikle restoran işletmeciliği alanında yoğun eleman arayışı var. Dışarıda yemek yeme alışkanlıklarının artması, gıda sektörünün hızla büyümesini sağlayan en önemli etkenlerden biri. Özellikle uluslararası şirket evliliklerinin sıklıkla yaşandığı yeme-içme sektöründe, büyük grupların yatırımlarının devam edeceği tahmin ediliyor. Yapılan yatırımlar ve sektöre dahil olan yerli yabancı yeni oyuncularla birlikte eleman ihtiyacının da aynı oranda artacağını öngörüyoruz.
En çok ilan yayınlayan ve en çok başvuru yapılan sektörler sıralaması büyük ölçüde paralellik gösteriyor. Tekstil sektörüne gösterilen ilgi az. İlk yarıda yayınlanan ilanların yüzde 4,9’una sahip tekstil sektörünün, diğer sektörlerle karşılaştırıldığında adaylar tarafından nispeten az tercih edildiği görülüyor. Benzer şekilde otomotiv sektörü gibi eleman ihtiyacı yüksek ancak adayların tercihlerinde alt sıralarda yer alan sektörlerin potansiyeli dikkate değer. Bunun gibi istihdam açıklarının belirlenmesi ve adayların buna göre hareket etmesi veya yönlendirilmesi işsizlik sorununa çözüm olması açısından oldukça önemli.
İstanbul 2015’in ilk yarısında yüzde 62,51’lik ilan yayınlanma oranıyla başı çekti. İstanbul’u Ankara, İzmir, Kocaeli ve Bursa gibi büyük şehirler takip etti. Bu noktada Anadolu şehirleri de önemli bir potansiyele sahip. Anadolu’da halihazırda çok sayıda sanayi şirketi bulunuyor. Buralardaki eleman arayan sanayi şirketleriyle iş arayanları bir araya getirmek çok önemli. Bu işsizliğe çözüm olarak karşımıza çıkarken, tersine göçe yapacağı katkıyla da oldukça önemli.
TÜİK’in açıkladığı Mart ayı işsizlik rakamının gösterdiği düşüşle istihdamda olumlu gelişmeler yaşandı. Nisan ayındaki ilan artışları işsizlik rakamlarındaki düşüş grafiğini devam ettirecek. Bu yıl hem yayınlanan ilan hem de işe yerleştirilen aday sayısı açısından bakıldığında, genel seçimlerden kaynaklanan durgunluğun iş ilanı ve istihdam sayılarına da ufak bir etkisi olduğunu söyleyebiliriz. Ülkemizde yaşanan seçim atmosferinin yarattığı sakinlik sonrası özellikle Ağustos ayıyla birlikte istihdam piyasasının hareketleneceğini ve ivmenin yılın kalan döneminde de devam edeceğini düşünüyoruz. Tabloya baktığımızda güvenlik, catering ve temizlik gibi alt sektörleri kapsayan hizmet sektörü hem yarattığı istihdam hem de aday başvurularında son birkaç aydır ilk sırada yer alıyor. Gıda ve sanayi sektörlerinin de hemen ardından geldiğini söyleyebiliriz. Sektörler arasında yaşanan bu değişim ekonomideki dalgalanmaların bir yansımasını oluşturuyor. İnşaat sektörü, geçtiğimiz yılın hareketliliğini kaybederken, gıda sektörü yukarı yönlü bir ivme çiziyor. Önümüzdeki dönemde bu değişim, ekonomideki dalgalanmalar ışığında kendi yolunu çizecektir.”
Dünyadaki, komşularımızdaki ve ülkemizdeki son gelişmelerden sonra bu veriler önümüzdeki günlerde nasıl değişir hep birlikte göreceğiz.
Umarım kazanan işsizler ve zor durumdaki medya olur.