İstenmeyen aramalar ve numaralar.. (Köşe yazısı 02.10.2015 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ-HİSF KAYSERİ TEMSİLCİSİ

davutgulec@hotmail.com

Ülkeler kalkındıkça, teknoloji geliştikçe, teknolojiden yararlanan insan sayısı arttıkça, istenmedik, beklenmedik olaylarda, şikayetlerde, rahatsızlıklarda buna paralel olarak artıyor.

Peki, Türkiye’de her gün kaç istenmeyen aramanın engellendiğini hiç düşündünüz mü?

Bu bir şaka değil ama  Türkiye’de hergün 50 bin istenmeyen arama engelleniyor.

Bunun karşılığı ise 600 bin istenmeyen numara.

Kanun dinlemeyen pazarlamacılar ve dolandırıcılar cep telefonu kullanıcılarını rahatsız etmeye devam ediyor.

Ülkemizde gerek pazarlamacılardan, gerekse dolandırıcılardan gelen istenmeyen çağrılar tüketiciler için halen büyük ve ciddi büyük sorun oluşturuyor.

Türkiye’de kullanıcı topluluğu tarafından bildirilmiş 600 bin istenmeyen telefon numarası tespit edildi.

Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında 6563 numaralı Kanun’a göre firmalar artık kullanıcının doğrudan izni olmadan hiçbir elektronik ortamda pazarlama faaliyeti yürütemiyor.

Ancak birçok firma kanunu göz ardı edip telefon üzerinden doğrudan pazarlama faaliyetlerine devam ediyor.

Reklam içerikli anons kayıtları ve sahibi bilinmeyen numaralardan atılan kısa mesajlar hemen her gün kullanıcıların telefonlarına geliyor.

Türkiye’de 2 milyon, dünya çapında 150 milyon kullanıcı tarafından desteklenen Truecaller veritabanı, gelen arama veya kısa mesajların istenmeyen bir numara olup olmadığını hem kendi algoritmalarını hem de kullanıcı kitlesinin geri bildirimlerini kullanarak belirliyor.

2 milyar telefon kaydı barındıran veri tabanını kullanan firma, böylece istenmeyen bir numaradan çağrı geldiğinde, çağrının spam olup olmadığını anında telefon ekranında gösterebiliyor.

Kullanıcılar isterse telefonlarını açmayacakları veya meşgul sinyali verebilecekleri gibi, uygulamanın ayarlarından istenmeyen numaraların otomatik olarak engellenmesini de seçebiliyorlar. Truemessenger uygulaması ise, gelen çağrılar için geçerli olan tüm bu işlevleri kısa mesajlar için uyguluyor. Böylece kullanıcılar bir daha istenmeyen bir numara tarafından rahatsız edilmeden cep telefonlarını kullanabiliyorlar.

Eğer veritabanında olmayan yeni bir numara ile karşılaşılırsa her kullanıcı bu numarayı Truecaller’a istenmeyen bir numara olarak raporlayabiliyor ve kendi engellenen numaralar listesine otomatik kaydedebiliyor.

Kullanıcılar istenmeyen bir numarayı her zaman engellemek istemeyebiliyorlar.

Pazarlama departmanı sürekli telefon açıp paket satmaya çalışmak ile mimlenmiş ve spam olarak bildirilmiş bir çağrı merkezinden gerçekten önemli bir telefon bekleyebiliyor.

Neyse ki buna çok basit bir çözüm bulmuş.

Kullanıcılar istenmeyen bir numaranın kime ait olduğunu doğrudan cep telefonlarındaki arama ekranında her zaman görebiliyor.

Böylece kullanıcı spam olmasına karşın cevaplamak istediği bir numarayı kaçırmamış oluyor.

Türkiye’deki kullanıcıların istenmeyen numaralar ile ilgili sorunlarına değinen Truecaller Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesi Büyüme ve İşbirliği Başkan Yardımcısı Husain Misherghi, 600 bin istenmeyen numaranın üçte birinin doğrudan kullanıcılar tarafından raporlandığını belirtti, şunları söyledi.

“Türkiye çapında yalnızca kullanıcılarımız tarafından bize raporlanan her gün 50 binden fazla istenmeyen numara var. Bu istenmeyen numaralar veritabanımıza kaydediliyor ve algoritmalarımız tarafından doğrulama sürecine tabi tutuluyor. Böylece Türkiye’deki aktif kullanıcılarımıza gelen günde 50 bin arama ve kısa mesajı engelleyerek daha temiz bir iletişim deneyimi temin ediyoruz.

Yukarıda da dediğim gibi teknoloji geliştikçe suçlarda, suçlularda, suç türleri de giderek artıyor.

Bu nedenle, teknolojiyi iyi kullanmak ve takip etmek gerekiyor.

En basitinden bu istenmeyen numaralar ve aramalar bunun en iyi örneği.

Suçlu duruma düşmemek için teknolojiyi ilkeli, kanunlara uygun kullanın. Haksız mıyım?