İşte Türkiye’nin mavi bayraklı plajları

Uluslararası Mavi Bayrak Jürisi, 2017 yılı Mavi Bayrak ödüllerini açıkladı. Mavi Bayrak” uygulaması yapan 49 ülke içerisinde İspanya ve Yunanistan’ın ardından üçüncü sırayı alan Türkiye’de bu yıl, 454 plaj, 22 marina ve 13 yatta Mavi Bayrak dalgalanacak.

Ülkemizde Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) koordinasyonunda yürütülen Mavi Bayrak Programı, uluslararası alanda Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı-FEE koordinasyonunda 49 ülkede uygulanıyor.

Merkezi Danimarka Kopenhag’ta bulunan Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı-FEE, 2017 yılında Mavi Bayrak Programını uygulayan ülkelerin Mavi Bayrak sayılarını açıkladı.

Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’nın 2017 yılı verilerine göre Mavi Bayrak uygulaması yapan 49 ülke içerisinde Türkiye, İspanya ve Yunanistan’ın ardından üçüncü oldu.

Türkiye’deki mavi bayraklı plaj sayısı 444’ten 454’e, marina sayısı 21’den 22’ye, yatların sayısı da 12’den 13’e yükseldi.

TÜRÇEV’in açıklamasına göre, 2017 yılında Mavi Bayrak taşıyacak plajların illere göre dağılımında, Antalya 200 plaj ile ilk sırayı alırken, bu ilimizi 101 plajla Muğla, 51 plajla İzmir, 27 plajla Aydın, 22 plajla Balıkesir, 11 plajla Çanakkale ve 10 plajla Mersin izliyor.

Samsun’da 6, Ordu, Tekirdağ, Yalova ve Kocaeli’de 4’er, İstanbul, Düzce ve Adana’da 2’şer plajın yanı sıra Kırklareli, Zonguldak, Sakarya ve Van’da 1’er plaj bu yıl Mavi Bayrak takacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin açıklamasında, Uluslararası Mavi Bayrak Jürisi tarafından Türkiye’deki mavi bayraklı plajlara bu yıl eklenen 10 yeni plajdan 4’ünün İzmir’de olduğuna dikkat çekildi. Kentteki mavi bayraklı plaj sayısı, 12 yılda yüzde 120 artarak 51’e yükseldi. Açıklamada, bu artışta en büyük rolü, Büyükşehir Belediyesi’nin peş peşe hayata geçirdiği ileri biyolojik arıtma tesislerinin oynadığı kaydedildi.

Mavi Bayrak, gerekli standartları taşıyan nitelikli plaj ve marinalara verilen uluslararası bir çevre ödülü. Plajlar için 33, marinalar için 24 mavi bayrak kriteri bulunuyor. Bu kriterler plajda yüzme suyu kalitesi, çevre eğitimi ve bilgilendirme, çevre yönetimi, can güvenliği ve hizmetler başlıkları altında toplanıyor. 15 gün arayla iki parametrede ve sezon süresince deniz suyu numunesi alınıp mikrobiyolojik düzeyde analizlerin yapılması, tesisin paket arıtma tesisi veya belediyenin arıtma tesisi kurmuş olması önemli kriterlerin başında yer alıyor. Mavi bayrak adayı plajlar için İl Sağlık Müdürlüğü tarafından belirlenen numune noktalarından Mayıs ayı başı ile Eylül ayı sonuna kadar sezon boyunca deniz suyu numunesi alınıyor.

Mavi Bayrak Programı; uluslararası alanda 1987 yılında, ülkemizde ise 1993 yılında uygulanmaya başladı.

Gıda Hattının haberine göre, İşte o plajların listesi için link: https://www.gidahatti.com/bu-listeye-bakmadan-tatile-cikmayin-iste-turkiyenin-mavi-bayrakli-plajlari-81132/