İstanbul’da korkutan iki deprem..Uzmanlar uyardı…

İstanbul güne depremle uyandı. İstanbul’da saat 08:40 civarında deprem oldu. Kandilli Rasathanesi depremin Marmara Denizi Yalova açıklarında meydana geldiğini büyüklüğünün ise 4.4 olduğunu açıkladı. Hissedilen deprem paniğe neden oldu.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi’nin verilerine göre Yalova açıklarında meydana gelen deprem, saat 08.40’ta yerin 6,8 kilometre derinliğinde gerçekleşti. 4.4 büyüklüğündeki depremden 10 dakika önce de merkez üssü Marmara Denizi’nin doğusu olan 3.0 büyüklüğünde bir deprem daha oldu. Sarsıntı İstanbul ve çevre illerde de hissedildi.

AFAD’ın internet sitesinde yer alan bilgilere göre İstanbul’da 2 deprem meydana geldi.

İlk deprem saat 08.30’da meydana geldi. Depremin büyüklüğü 2.7’ydi. İkinci deprem ise 08.40’ta meydana geldi ve depremin büyüklüğü 4.2.

Marmara Denizi Yalova açıklarında meydana gelen 4.4 büyüklüğündeki deprem ile ilgili Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nden açıklama yapıldı.

Kandilli’den yapılan yazılı açıklamada şöyle: “Yalova Açıkları Marmara Denizi’nde yerel saat ile 08:40’da aletsel büyüklüğü 4.4 olan orta şiddette bir deprem meydana gelmiştir. Depremin odak derinliği yaklaşık 7 km civarında olup sığ odaklı bir depremdir. Deprem Yalova ili ile İstanbul ili ve ilçelerinde hissedilmiştir”

“Depremin meydana geldiği yer Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun Marmara Denizinden geçen kuzey kolu içerisinde yer almaktadır ve zonun içerisinde tali bir fay parçasının kırılması sonucu meydana gelmiştir. Bilindiği gibi Kuzey Anadolu Fay Zonu’ nun kuzey kolu İzmit Körfezi-Adalar açıklarından Marmara Denizinden geçerek Mürefte-Şarköy’e bağlanmakta ve oradan Saroz Körfezine uzanmaktadır. Depremin merkez üstüne yakın son yüzyılda meydana gelmiş en etkili deprem 1963 Adalar (6.3) depremidir. Bölge genelinde meydana gelmiş en etkili deprem ise 1999 yılı Kocaeli (7.4) depremidir”

“Bölgede birkaç yılda bir bu tür orta şiddette depremler meydana gelmektedir. Kuzey Anadolu Fay Zonunun Batı Marmara’dan geçen uzantısı Marmara Denizi içerisinde en yoğun deprem aktivitesinin gözlendiği yerdir. Marmara Denizi ve çevresi I. Derece Deprem Bölgesi içerisinde yer almaktadır. Dolayısı ile bölgede yaşayan vatandaşlarımızın depreme karşı herzaman hazırlıklı ve bilinçli olması, depreme dayanıklı binalarda oturmaları veya satın alacakları konutların depreme dayanıklı olarak inşa edilmiş olması olası afetlere karşı alınacak en güvenli tedbir olacaktır”

Toplum Afet Müdahale Takımı lideri Ahmet Demiroğlu, önemli açıklamalarda bulundu. Deprem konusunda vermiş olduğu eğitimlerle adından söz ettiren Demiroğlu, bu sabah Marmara’yı sallayan depremin beklenen bir deprem olduğunu belirterek, “Marmara içinde fay hatları oynak. Bu sabah meydana gelen deprem öncü bir deprem değil. İstanbul’da çok büyük bir deprem olacağını her fırsatta dile getiriyoruz. Vatandaşlarımıza buradan hazırlıklarını yapmaları konusunda çağrıda bulunuyorum. 2013 yılından beri deprem ülkesi olduğumuz devlet söylüyor.” şeklinde konuştu.

İstanbul’da beklenen depremin 7-7.5 civarında olacağını belirten Demiroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kimse hazırlığını yapmıyor. İstanbul’da bırakın 7.5 şiddetinde depremi, 6.5’lik deprem büyük bir felakete yol açacaktır. Panik yapan ve korkan insan eğitim almayan insandır. 1999 yılındaki deprem nedeniyle yalnızca 1 kişi yaşamını yitirdi. O da deprem fay hattının yarığına düştü. Geri kalanı bilinçsizlikten ve önlem almadığı için öldü.”

Özetle; bu sabah Marmara’yı sallayan depremin beklenen bir deprem olmadığını, bunun vatandaşlara önlem almaları konusunda bir uyarı niteliği taşıdığına vurgu yapan Ahmet Demiroğlu, “Önlem alırsanız deprem öldürmez” diyerek sözlerini noktaladı.