İşsizlik mi, şiddet mi? (Köşe yazısı 27.02.2016 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ-HİSF KAYSERİ TEMSİLCİSİ

davutgulec@hotmail.com

Türkiye, yol geçen hanına döndükçe yabancılaşıyor ve gerçekten ‘tuhaf ülke’ olma yolunda liderliğe doğru ilerliyor.

Yapılan araştırmalar bile ‘Öncelik işsizlik mi yoksa şiddet mi?’ sorusunda bile ortada.

Araştırmada bölgesel ve yaş gruplarında öncelikli sorunlar değişiyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın açıkladığı rakamlara bakarak, Türkiye’de her 10 kadından 4’ü fiziksel şiddete uğrarken şiddete uğrayan kadınların oranı her yıl ortalama yüzde 33 artıyor. Uluslararası Antalya Üniversitesi tarafından TNS ortaklığıyla gerçekleştirilen araştırmada, kadına şiddet belirtilen sorular içinde yüzde 2.8 ile 9. Sırada. Kadına şiddet en büyük tepkiyi %6.4 ile İstanbul, İzmir ve Ankara aldı. Kadına şiddeti ülkenin birinci sorunu olarak görenlerin oranı ise yüzde %0.4.

Türkiye’nin en büyük sorunu %48.2 ile terör.

Araştırmada işsizlik %37.2’le ikinci, ekonomi %25.3 ile üçüncü büyük sorun. Eğitim %9.4 ile dördüncü, mülteci %5.9 ile beşinci, Rusya krizi %5.1 ile altıncı sırada yer alırken bunları %3.4 ile adalet, %3.3 ile dış politika, %2.8 ile kadına şiddet izledi.

İç Anadolu bölgesi, terörün yoğun olarak yaşandığı Güney Doğu (%51.5) ve Doğu Anadolu (%57.9) bölgelerine kıyasla terörü en yüksek oranda (%66) Türkiye’nin sorunu olarak gören bölge. Ege bölgesinde terörü Türkiye’nin en önemli sorunu olarak ifade edenlerin oranı  %8.

Son dönemde gündemden düşmeyen Rusya krizi ve mülteci alımı konuları ise Türk halkı için öncelikli sorun olarak görülmüyor. Halkın %5,9’u mülteci alımının sorun yaratacağına inanırken, araştırmaya katılanların sadece %5,1’i Rusya ile yaşananları kriz olarak görüyor. Rusya krizinden en çok etkilenen bölge ise Karadeniz. Karadeniz halkı ‘terörden sonra %34 ile en büyük sorun Rusya krizi’ diyor.

Araştırma sonuçlarına göre 2015 yılında 18 yaş ve üzeri gençlerin en önemli sorunu %55.1 ile işsizlik. Eğitim %21.6 ile ikinci, terör %7 ile üçüncü sorun.

Araştırmaya katılan 18-24 yaş arası gençler özelinde ise İşsizlik % 50.1 ile birinci sorun olarak ortaya çıkarken, eğitim ikinci, ekonomi ise gençlerin en büyük üçüncü sorunu olarak sıralamada yer aldı.

Türkiye çapında gerçekleştirilen araştırmada tüm katılımcılar tarafından ülkenin en büyük sorunu olarak görülen terör,  Türkiye’de gençlerin sorunlarının neler olduğu sorulduğunda işsizlik, eğitim ve ekonomiden sonra gelerek %6 ile dördüncü sırada yer buldu.

Türkiye’deki gençlerin en büyük sorununu işsizlik olarak tanımlayanlar, bunun yeterli iş alanı olmadığından (%33,3) yaşandığını düşünüyor. Bunu %10,8 ile iş beğenmeme,%10,4 ile asgari ücretin düşük olması takip ediyor.

18-24 yaş arası gençler genelden farklı olarak ikinci sırada asgari ücret düşük olduğu için işsizlik sorunu yaşandığını düşünüyor. %40’ı ise önümüzdeki 5 yıl içerisinde ekonomideki durumun aynı kalacağına inanıyor.

Türkiye’deki eğitim sorunundan en fazla rahatsız olan kesim yine 18-24 yaş arası gençler. Diğer yaş gruplarından fazla olarak gençlerin %15’i ülkenin sorunları arasında eğitimi öncelikli olarak belirtiyor.

Araştırma kapsamında görüşülen her 10 kişiden 4’ü önümüzdeki 5 yıl içerisinde ekonomik yaşam standartlarının şu anki durumundan çok daha iyi ya da iyi olacağını düşünüyor. Kötü ya da çok daha kötü olacağını belirtenlerin oranı ise %28. Buna karşılık her 10 kişiden 3’ü önümüzdeki 5 yıl içerisinde de şu anki durumları ile aynı seviyede olacağını ifade ediyor.

Kentte yaşayanlar kır kesiminde yaşayanlara, 25-34 yaş grubu diğer yaş gruplarına kıyasla ve AB gelir grubu da diğer gelir gruplarına kıyasla önümüzdeki 5 yıl içerisinde ekonomik yaşam standartlarının çok daha iyi veya iyi olacağı görüşünde.

Ekonomik yaşam standartlarına ilişkin beklentileri de ortaya koyan araştırmaya göre, halkın %33,9’u Türkiye’de yaşayan insanların ekonomik yaşam standartlarının 5 yıl içinde değişmeyeceğine inanıyor.

Ekonominin daha iyiye gideceğine inanan bölge en yüksek oran ile (%56,6) İç Anadolu olurken, Ege bölgesi yine en yüksek oran ile (%60,2) ekonominin kötüye gideceğini düşünen bölge.

Diğer bölgelerde Türkiye’nin en önemli sorunu terör iken, Ege Bölgesinde ekonomi %66,4 ile ülkenin en önemli sorunu olarak görülüyor.