İşsizlik, işgücü.. (Köşe yazısı 12.06.2017 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ

davutgulec@hotmail.com

Türkiye’de ve Kayseri’de işsizlik, Suriyeli, İranlı, Iraklı, diğer milletlerden gelenlerle hem daha azaldı hem daha ucuzladı.

Zaten rezalet olan taşeron sistemi ve çalışanlara yönelik iş güvencesinin halen olmaması, adaletin geç tecelli etmesi en çok yabancıların işine yarıyor.

Bu nedenle Türkiye’de parçalanan, yardıma muhtaç olan aileler katlanarak artıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu Kayseri Bölge Müdürlüğü’nden aldığım işte dört ayrı veriler.

Hanehalkı İşgücü Araştırması 2017 yılı I. Dönem sonuçlarına göre ülkemizde 3 milyon 900 bin kişi işsiz. İşsizlerin %63,1’i erkek, %36,9’u kadın. Toplam işsizlerin %28,9’u 15-24 yaş aralığı gençler.

İşsiz sayısının; istihdam edilenler ile işsizlerin toplamından oluşan işgücüne bölünmesiyle elde edilen işsizlik oranı 2017 yılı I. Döneminde %12,6 seviyesinde gerçekleşti. İşsizler, 15 ve daha yukarı yaştaki toplam nüfusun %6,5’ini oluşturdu. Diğer bir ifadeyle her yüz kişiden yedisi işsiz. işsizlerin %51,2’si lise altı eğitim, %23,6’sı yükseköğretim, %11,8’i genel lise, %11,3’ü mesleki veya teknik lise mezunu, %2,1’i ise okuryazar olmayan grup.

İşsizlerin %50,6’sı daha önce hizmet sektöründe, %17,7’si sanayi sektöründe, %14,8’i inşaat sektöründe ve %5,7’si tarım sektöründe çalıştı. Türkiye’de 2017 yılı  I. Döneminde iş arayanların %93,1’i daha önce bir işte çalıştı, %4,2’si sekiz yıldan önce işinden ayrıldı,%6,9’u ise ilk kez iş aradı.

İşsizlerin iş aradıkları meslek grupları incelendiğinde %23,1’i hizmet ve satış elemanı olarak, %19’u nitelik gerektirmeyen işlerde çalışmak istediğini beyan etti. İşsizlerin %14,5’ini sanatkarlık ve ilgili işlerde, %13’ünü ise büro ve müşteri hizmetlerinde çalışmak üzere iş arayanlar oluşturdu.

İşsizlerin %21’ini uzun süreli işsiz olarak tanımlanan bir yıldan uzun süredir iş arayanlar, %79’unu ise 1 yıldan kısa süredir iş arayanlar oluşturdu.

İşgücü Maliyeti Endeksi..

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik işgücü maliyeti endeksi, 2017 yılı I. çeyreğinde, bir önceki çeyreğe göre %3,5 arttı. Endeks; sanayi sektöründe %3,1, inşaat sektöründe %4,4 ve hizmet sektöründe %3,7 arttı.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik işgücü maliyeti endeksinde en yüksek artış %19,7 ile Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik kazanç endeksi 2017 yılı I. çeyreğinde, bir önceki çeyreğe göre %3,4 arttı. Endeks; sanayi sektöründe %3,6,  inşaat sektöründe %4,7 ve hizmet sektöründe %3,3 arttı.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik kazanç endeksinde en yüksek artış %18,2 ile J (Bilgi ve iletişim) sektöründe gerçekleşti.

İnşaat İşgücü Girdi Endeksleri..

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış inşaat istihdam endeksi 2017 yılı I. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %3,5 oranında azaldı. Takvim etkilerinden arındırılmış inşaat istihdam endeksi ise, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %12,6 oranında azaldı.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış inşaat çalışılan saat endeksi 2017 yılı I. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %3,6 oranında azaldı. Takvim etkilerinden arındırılmış inşaat çalışılan saat endeksi ise, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %13,1 oranında azaldı.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış inşaat brüt ücret-maaş endeksi 2017 yılı I. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %0,4 oranında azaldı. Takvim etkilerinden arındırılmış inşaat brüt ücret-maaş endeksi ise, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %1,1 oranında arttı.

Ticaret ve hizmet endeksleri..

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ticaret ve hizmet ciro endeksi 2017 yılı I. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %5,1 arttı. Takvim etkilerinden arındırılmış ciro endeksi bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %14,7 arttı.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ticaret ve hizmet istihdam endeksi 2017 yılı I. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %0,3 azaldı. Takvim etkilerinden arındırılmış istihdam endeksi bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %1,4 azaldı.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ticaret ve hizmet çalışılan saat endeksi 2017 yılı I. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %1,1 azaldı. Takvim etkilerinden arındırılmış çalışılan saat endeksi bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %4,4 azaldı.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ticaret ve hizmet brüt ücret-maaş endeksi 2017 yılı I. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %1,9 arttı. Takvim etkilerinden arındırılmış brüt ücret-maaş endeksi bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %5,8 arttı.