İşini ve fuarı bilmeyen şehir olduk..(Köşe yazısı 22.04.2016 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ-HİSF KAYSERİ TEMSİLCİSİ

davutgulec@hotmail.com

Kayseri olarak en iyi yaptığımız iş ‘övünmek’ kaldı. Onun dışında, çeşitli nedenlerle geriye gitmediğimiz bir konu kalmadı. Ama popülist yaklaşanlara ve aktif siyaset yapanlara bakarsanız ‘Kayseri Avrupa şehri’ oldu.

Nasıl olsa biz burada yaşamıyoruz, görmüyor, bilmiyor, duymuyoruz.

Dünyanın ilk ticaret merkezi Kaniş-Karum ya da diğer adıyla Kültepe’nin Kayseri’de olduğunu bilmeyen yok. Ticarete ilişkin, para, senet, kervan, vergi, ilk kayıtlar gibi aklınıza ne gelse ilk burada olmuş.

Hatta, 6 bin yıl önce ilk panayır-fuar bile burada kurulmuş.

O dönemin Valisi bile Kayseri gibi yerde kadın.

Ama bugün bakıyorsunuz, Yüksek Hızlı Tren dahil, bölge konumundaki Kayseri’de ne o ne de doğru dürüst bir fuar var. Ama fuar dışında, verimli arazileri betonlaştıracak, siyasetçisi, müteahhidi, iflas edeni, çantacıları aklınıza ne gelirse dolu.

Burada tek övüneceğimiz ‘hayırseverlerimiz’ kaldı, onlara haksızlık etmek olmaz.

Kayseri 6. Mobilya Fuarı açıldı. Bundan önce Tarım fuarı açılmıştı. O gün traktörcüler, bugün marka mobilyacıların gölgesi bile yoktu. İnegöl’e rakip olamadan fuarda ters takla gittik.

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, mobilyada 2023 ihracat hedefinin 10 milyar dolar, bu yıl ise 3,5 milyar dolar olduğunu açıkladı. Elitaş, sanayi ve ticaretteki hedefin yüksek katma değerli ürünler ile teknoloji ve tasarım üretmek olduğunu belirtirken “Kalbe takılan stent, metal ya da ona benzer nesnelerden yapılıyor. Dünyada bir ülke bununla ilgili bir buluş gerçekleştirmiş. Metal olsa 1 gram gelir. Bir stentin Türkiye’ye ithal edilmesinin fiyatı 700 dolar. 1 gram olsa 700 bin dolar, 1 santim olsa 7 milyon dolar. Biz mobilyanın kilosunu 1,5 dolara satıyoruz ama tasarım ürünü haline getirdiğimiz takdirde bizim ürünlerimizin değerinin ne kadar artacağı ortada” diyerek bu konuda kaybettiğimize küçük örnek verdi.

Kayseri Valisi Orhan Düzgün tarafından kendisine takdim edilen Kültepe tabletlerinin replikası ile ilgili bilgiler de veren Bakan Elitaş, Kayseri’de ticaretin köklerinin binlerce yıl öncesine dayandığını söyledi ve bundan sonra  yabancı konuklarına bu tableti hediye edeceğini açıkladı.
Vali Orhan Düzgün de, Türkiye’nin lider mobilya üreticilerinin ve markalarının bulunduğu Kayseri’de mobilya fuarının düzenlenmesinin önemli  vurguladı. Türkiye’nin en büyük ilk 1000 firması arasında yer alan 30 Kayseri firmasından 10’nunun mobilya firmalarından oluştuğuna dikkat çeken Vali Düzgün, mobilya sektörünün ülke ve kent ekonomisine sağladığı katkının yanında onbinlerce vatandaşın da istihdamına katkı sağladığını ifade etti. Düzgün, Türk mobilyasının kilogram fiyatının 1,5 dolardan 3 dolara çıkmasının sevindirici olmasının yanında İtalyan mobilyasının kilogram fiyatının 10 doların üzerinde olduğunu hatırlattı.

Fuara bu yıl, ev, çocuk mobilyaları, aksesuarlar, dekorasyon üniteleri, mutfak ve banyo mobilyaları, mimari büro ve ofis mobilyalarında yeni ürünlerin ve tasarımların sunulduğu  87 firma ile İngiltere, Almanya, Azerbaycan, Ürdün, Mısır, Tunus, Suriye, Filistin, Gürcistan ve Irak’tan yabancı heyetler 24 Nisan’a kadar katılacak.

Dünyada ilki Kayseri’de yapılan fuarlar, o günden bugüne çeşitlendi. Bilimsel ve teknolojik gelişmelerin artması, arge yatırımlarının ve buna bağlı olarak verimliliğin yükselmesi ve küreselleşme süreci fuarların önemini artırdı.

Bugün fuarları; genel, ihtisas, büyük ihtisas, küçük ihtisas, endüstriye göre ihtisaslaşmış, tüketici, entegre, solo, bölgesel, ulusal, Uluslararası gibi isimlendirmek yanlış olmaz.

Kayseri güya ‘marka Avrupa’ şehir. Bizlerde yıllardır bu şehirde, havaalanının küçüklüğünü, Dünya Ticaret merkezi ve fuar alanlarının yetersizliğini, çadırlarla fuarcılık yapılamayacağını, 2023 Kayseri hedefinde Ulusal değil, birçok Uluslararası fuarların kurulmasını, küçük esnafında daha iyi destek ve teşviklerle yönlendirilmesini yazıyoruz.

Kayseri’de Dünya Ticaret merkezi’nin açıldığı günlerde bu konu gündeme gelmişti. O günden bu güne onca yıl geçti. Ama fuarcılık adına ciddi bir adım atılmadı. ‘Hep miş-mış’ lar ile gösteriş temel atmaları ve açılışları ile Kayseri’yi geriye götürdüler.

Oysa yapılan toplantılarda, geleceğin Türkiye’sinde, bilişim teknolojisi, haberleşme ve yazılım sektörlerin önemi ve fuarların önemi ile, yazılım, bilişim ve teknoloji fuarlarının yalnızca içinde bulundukları sektör için değil etkileşimde oldukları tüm lokomotif sektörler için önemi vurgulanıyor.

Halen bu şehirde, bilimsel toplantılar ve kongre turizmleri bile çevre illerde yapılıyorsa düşünün.

Kaymos gala yemeğinde konuşan Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, bu duruma isyan ederken, mobilya sektörünün Kocasinan’a doğru kaydığını, ancak fuarcılıkta artık en iyi ciddi adımı kendilerinin atacağını ve atılması gerektiğini bildirdi.

Son açılan fuarlarda bile geriye gittiysek,  hiç kimse Kayseri’nin ‘İşini ve fuarcılığı bilen şehir’ olduğunu iddia etmesin.

İşimizi bilmediğimiz gibi fuarcılıkta da geri bırakılınca Kayseri deyimi ‘ütüldük.’