İş yapmada zor ülkeyiz (Köşe yazısı 17.01.2015 Kayseri Star Haber)

DAVUT GÜLEÇ
GAZETECİ-HİSF KAYSERİ TEMSİLCİSİ
davutgulec@hotmail.com

Türkiye gerçekten, dünyada bulunduğu yer itibari ile en kritik, stratejik bir noktada.
Üç tarafı denizlerle çevrili.
Batıdan doğuya gittikçe rakımları, dağlık arazileri artan bir ülke.
Komşularının hemen hemen neredeyse hepsi sorunlu.
Bizimde tarihi dostluklarımızda, siyasi düşmanlıklarımızda var.
Son yıllarda ise Türkiye’den intikam almak için çeşitli hesaplar yapan ülkelerde.
Zaten, Atatürk’ten sonra lider eksikliğimiz her zaman net ortada.
Siyasi ve muhalefet yetersizliği, çoğu kesime, kuruma, insanların birbirine güveninin azalması ister istemez, intikam günü hesabı yapan ülkelerin iştahınıda kabartıyor.
Bu arada yeraltı kaynaklarımızın zenginliği ayrı bir konu.
Bazen, kızsaksa siyasilerimizin doğru söylediği oluyor.
Ama, yalanları, suni gündemleri gerçek gündemi unutturuyor.
Dünyanın önemli sigortası şirketi “Euler Hermes, uluslararası borç tahsilatına ışık tutan Uluslararası Borç Tahsilatı: İyi, Kötü ve Çirkin” başlıklı özel raporunu yayınladı.
44 ülkenin analiz edildiği, özel metodolojisi ile her ülkedeki tahsilat süreçlerinin zorluk seviyesinin ölçüldüğü raporda Türkiye, tahsilat zorluğunun en yüksek seviyede olduğu ülkeler listesinde 19’uncu sırada.
Türkiye, iş yapma kolaylığı listesinde iş yapması en zor 10’uncu ülke olurken, iflas çözmenin en zor olduğu 4’üncü ülke konumunda yer alıyor.
Raporu değerlendiren grup Baş Ekonomisti Ludovic Subran, tahsilatın ikna etmeye dayanan bir faaliyet olduğunu vurgulayarak, bununla kalmayıp pek çok başarılı müzakereyi de gerektirdiğini hatırlattı.
Subran, “Ödeme uygulamalarından mahkemelere ve iflas süreçlerine kadar bir ülkenin çekiciliği hem itibarına, hem de dünyanın geri kalan kısmına birlikte kolay çalışılabilecek bir ülke olarak görülmesine bağlı. Tabii ki, talep ve alıcılar mevcut olduğu sürece şirketler, ülke itibarından bağımsız olarak harekete geçiyorlar. Ancak aldığınız riskler, özellikle alacaklarınızı nasıl tahsil edeceğiniz konusunda belirsizliklerin olması, pek çok CEO ve hissedarın canını sıkabilir. Bununla birlikte iyi haberler de var: tüm ülkeler, kurumsal adaleti sağlamak ve uluslararası şirketlerin yerel ortamda adil muamele görebilmeleri için çaba sarf ediyorlar. İdeal olarak, özellikle uzmanların her zaman biraz alın teri dökmesi gerekiyor” dedi.
Bir şirketle iş yapmadan önce kredi durumunu kredibilitesini ve finansal sağlığını ölçmek, tahsilat sürecinde sorunla karşılaşmamak açısından büyük önem taşıyor.
Ancak bu verilere ulaşma süreci de zor olabiliyor.
Örneğin, Rusya, Suudi Arabistan, Meksika ve İtalya gibi ülkelerde işler kötüye gittiğinde şirketler ortadan kaybolabiliyor.
Türkiye ve Polonya gibi ülkelerde ise şirketler ilgili düzenlemeleri kolaylıkla görmezden gelebiliyor. Grubunda göz önünde bulundurduğu Dünya Bankası verilerine göre Türkiye’nin 10’uncu sırada yer aldığı “İş yapma kolaylığı” listesinde iş yapmanın en zor olduğu ülkelerin başında Hindistan, Arjantin, Brezilya, Endonezya ve Çin geliyor.
Türkiye’nin iflas çözmenin en zor olduğu 4’üncü ülke konumunda olduğu “İflas çözme kolaylığı” listesinde ise başı çeken ülkeler Suudi Arabistan, Hindistan ve Fas.
İflas etmiş borçlular söz konusu olduğunda mahkeme başvurusu yöntemi tercih ediliyor ancak banka hesabı boş olan borçlulardan alacakların tahsil edilmesi imkânsızı başarmayı gerektiriyor.
Son on yılda mahkemeye gidilmesine alternatif olarak daha verimli olacağı düşünülen yöntemler geliştirildi.
Bunlar arasında iflas eden şirketin varlıklarının sınırlı olsa da nakit elde etmek üzere satılması yer alıyor ancak Suudi Arabistan, Hong Kong, Malezya, Çin, Rusya, Macaristan, Polonya, Arjantin ve Şili gibi ülkelerde bu yöntem uygulanmıyor.
Sonuç olarak, iflas eden şirketler söz konusu olduğunda alacaklarını güvence altına almayan şirketlerin borçlarını tahsil etme oranının yüzde 5 ve 10 arasında olduğu görülüyor.
Dünya Bankası verilerine göre prosedür maliyeti en düşük olan ilk 10 ülke Norveç, Singapur, Japonya, Belçika, Finlandiya, Danimarka, Hollanda, Yeni Zelanda, Kore ve İsviçre.
Diğer yandan, maliyeti en yüksek olan ilk 10 ülke ise Tayland, İsrail, Suudi Arabistan, İtalya, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Endonezya, Slovakya, Fas ve Meksika.
Ama, tüm Dünyada ve Türkiye’deki önemli ekonomistler, 2015’in çok zor geçeceğini sık sık söyledi, söylüyor.
Bakalım bu yıl Türkiye ve Dünyada neler olacak, neler göreceğiz.
Gördüklerimiz inşallah barış, dostluk, kardeşlik içinde olur ve de gelişir.
Dünyayı karıştıran liderler değil, insanlık kazansın.