İş, aile, uyum, macera.. (Köşe yazısı 31.10.2018 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ

davutgulec@hotmail.com

Bugün ‘İş, aile, uyum, macera’ üzerine iki ayrı araştırmanın sonuçlarını paylaşacağım.

Peki siz hiç ‘Bakım sorumluluğu olanların 18-64 yaş nüfus içindeki, İstihdamda olup bakım sorumluluğu olanların, İşgücü durumuna göre bakım sorumluluğu, istihdamda olup bakım sorumluluğu olanların yüzde kaçı çocuk ve bakım hizmeti aldı, İstihdamda olanların bakım yeri tercihi, çocuk bakımını kendisi veya eşiyle birlikte yürüten kadınların oranı, çocuk bakım hizmeti kullanmama nedenleri ve Türkiye macera turizminde kaçıncı sırada?’ hiç merak ettiniz mi?
Türkiye İstatistik Kurumu Kayseri Bölge Müdürlüğü verilerine göre; kişilerin bakım sorumluluklarının işgücü piyasasına katılımları üzerindeki etkisi ve sorunlu alanların tespitine yönelik olarak 2018 yılının II. çeyreğinde Hanehalkı İşgücü Anketi ile birlikte “İş ve Aile Yaşamının Uyumu” modüler anketi uygulanmıştır. Bu çalışma ile işgücü piyasasına katılan fertlerin bakım sorumluluğunun olup olmadığı, bakım için hangi yöntemleri kullandıkları ve bakım sorumluluğunun iş ve aile yaşamının uyumu üzerindeki etkilerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır.
Bakım sorumluluğu; kişinin aynı hanede veya hane dışında yaşayan ve düzenli olarak ilgilendiği 15 yaşın altındaki çocukları ile 15 ve daha yukarı yaştaki hasta, engelli çocukları veya bakıma muhtaç yaşlı ebeveyn veya akrabalarını kapsamaktadır. Avrupa Birliği ülkeleri ile aynı dönemde 18-64 yaş grubu nüfusa uygulanan araştırma, bu konuda ülkemizde yürütülen ilk modüler anket olup daha detaylı bilgi haber bülteninin ekinde verilmiştir.
Türkiye’de 2018 yılının II. çeyreğinde, 18-64 yaş grubundaki 49 milyon 819 bin kişinin %42,9’unu bakım sorumluluğu olanlar oluşturdu. Bu oran erkeklerde %41,2 iken kadınlarda %44,6 oldu.
İstihdamda olan 18-64 yaş grubundaki fertlerin %46,9’unun bakım sorumluluğu bulunurken bu oran erkeklerde %48,1, kadınlarda ise %44,2 olarak gerçekleşti. Diğer taraftan, işgücüne dahil olmayanların %38,7’sinin bakım sorumluluğu bulunurken erkeklerde bu oran %14,8, kadınlarda ise %45,9 oldu.
İstihdamda olup bakım sorumluluğu olanların %94,6’sını çocuk bakımı oluştururken bu oran erkeklerde %96,5, kadınlarda %90,3 oldu. Diğer taraftan istihdamda olup bakım sorumluluğu olanların %5,4’ünü  15 yaşın üstünde bakıma muhtaç çocuk veya akraba bakımı oluşturdu. Bu oran erkeklerde %3,5, kadınlarda ise %9,7 oldu.
İstihdamda olup 15 yaş altında çocuk bakım sorumluluğu olanların %13,1’i profesyonel bakım hizmeti kullanırken bu oran erkeklerde %11,7, kadınlarda %16,6 oldu. Çocuk bakım sorumluluğu olan istihdamdaki kadınların %12,8’i kurumsal bakım merkezini, %3,3’ü evde ücretli bakımı, %0,6’sı ise her ikisini birlikte kullandı.
İstihdamda olup 15 yaş üstünde bakıma muhtaç çocuk veya akraba bakım sorumluluğu olanların %35,9’u profesyonel bakım hizmetini kullanırken bu oran erkeklerde %15,5, kadınlarda ise %54,3 oldu. İstihdamdaki kadınların %53,7’si evde ücretli bakımı, %0,7’si ise kurumsal bakım merkezini kullandı.
İstihdamda olup, çocuk bakım hizmeti kullanmayanların %62,3’ü bakımı kendisi veya eşiyle birlikte yürütürken, bu oran erkeklerde %66,2, kadınlarda ise %52,2.

Çocuk bakım hizmeti kullanmayan kadınların %15’i bakımı büyükanne, büyükbaba vb. desteğiyle sürdürdüğünü belirtirken, %14,8’i çocukların kendilerine bakabildiğini, %12,2’si ise bakım hizmetini pahalı bulduğunu belirtti.
İstihdamda olan kadınların %83,3’ü çocuk bakım sorumluluğu nedeniyle mevcut çalışma düzenini değiştirmezken %5,3’ü çalışma saatlerini azalttı, %4,1’i ise gelir artışı sağlayacak değişikliklere gitti.

Bu arada, Dünyanın macera turizmine uygun, seyahat edilebilir ülkeleri açıklanırken, Türkiye’nin geçen seneye oranla üst sıralara tırmanarak 27’nci sıraya yerleştiği saptandı.

PRNet’in USNews verilerinden ve medya yansımalarından derlediği bilgilere göre, geçen yıl 33’üncü sırada olan Türkiye’nin 6 basamak yükselmesi dikkat çekti.

Macera turizmi için en çok tercih edilerek listenin başına yerleşen ülke ise Brezilya olarak belirlendi.

Listede birçok ülke farklı bölgeden ülkeler yer alırken,  adını ilk 10’a yazdıran birkaç ülke ise sırasıyla şu şekilde oldu; İtalya, İspanya, Tayland, Yunanistan, Kosta Rika, Yeni Zellanda, Arjantin ve Meksika.

2018 yılı içerisindeki haber başlıkları incelendiğinde, turizm ile ilgili 250 binin üzerinden haber yansıması tespit edilirken, macera turizminin bin 176 haberle konuşulduğu tespit edildi.

2018 yılı turizm açısından yüzleri güldürürken, yaşanan hareketlilik ve kazancın medyaya da olumlu anlamda yansıdığı görüldü.