İnternetten satışlar ve ilaçlar.. (Köşe yazısı 23.07.2015 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ
GAZETECİ-HİSF KAYSERİ TEMSİLCİSİ
davutgulec@hotmail.com

Dünya teknoloji ile küçüldü.
Ama tüm sırlarımızda deşifre oldu.
Artık eskisi gibi hiçbir şey gizli kalmıyor.
Bu arada, güvenirliği halen tartışılan internet ortamında satışlar, alışverişler, ödemeler, işlemlerin ise her gün bir başka kokusu çıkıyor.
Hacker’lar ayrı bir dert, sinir bozuyor, strese sokuyor.
Sapıklar, kendini karşı cinsten, bekar, çocuksuz, başkasının fotoğrafı ile gösterenlerde cabası.
İnternet üzerinden alınan mallarda ise ödeme sonrası gelen salatalıklar, istenmedik küçük hediyelere gülmemek elde değil.
Tohumların, zırai ilaçların bile sahteleri ‘yeter’ dedirtiyor.
Arı’nın ağzının bile değmediği ballar ortada.
Ama bu ülkenin en büyük sorunu, yasalardaki boşluğu bulup, bunu kendine fırsat çeviren namussuzlar ile işbirlikçileri o kadar çok ki, hangisine kızacağımızı bilemiyoruz.
Üstelik halkın bu konuda sağlığı ile oynayan namussuz, onursuz, haysiyetsiz çok olunca en iyisi yine saf ve namuslu vatandaşa kızmak ve suçlamak en kolayı oluyor.
Hatta duyar gibiyim ‘O da almasın kardeşim.. O da inanmasın, bilinçlensin’ dediğinizi.
Birde internet üzerinden satılan ilaçlar var.
Televizyonlara çıkıp, kendi firmalarının ya da ortak oldukları, yüzde aldıkları firmaların zararlıda olsa ilaçlarını pazarlayan sözde doktorlarda mesleki yönden düşündürüyor.
Türk Eczacı İşverenleri Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczazı Nurten Saydan, internette satılan ilaçların alınmamasını tekrarlarken ‘Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine bakıldığında internetten satılan ilaçların yüzde 50’si sahtedir. Bu yüzden her yıl 1 milyondan fazla insan hayatını kaybediyor.” dedi.
Biz yıllardır her türlü sahtekarlık, katkılı-boyalı, hileli üretimler yüzünden sağlığını kaybeden, bozan insanların haberlerini yapıyoruz. Bu nedenle sözü işin uzmanı Nurten Saydan’a bırakıyorum.
“Her yıl yaz mevsiminde zayıflama ilaçlarının satımı artıyor. Genç kızlar internette bu ilaçların reklamlarını görerek alıyor. İlaç internetten satılacak ürün değildir. Ama bunlar kontrolsüzce Tarım Bakanlığı onayıyla veriliyor, internetlerde pazarlanıyor, gençlerimiz bir hiç uğruna gidiyorlar.
Türkiye’nin sağlık otoritesi Sağlık Bakanlığı’dır, buna dur diyecek. Bitkisel ilaçları biberli, lahanalı gören vatandaş bu ilaçları zararsız sanıyor. Bu ilaçlar sağlıklı değil. Kontrolsüzce, internetten ilaç alımı kolay. Kontrolsüz, eczacısız, internetten ilaç alınır mı? Aldığın ilaç diyelim ki zararsız. Ya kullandığın ilaçlarla etkileşirse götürür. Bu konuya nasıl dur diyeceğiz, anlayamıyorum.
Gençler 3-5 kilo vermek için hayatlarından oluyor. Kişinin kendisini kilolu gördüğü için zayıflama çayı gibi maddeleri alıyor. Zayıflamak isteyen bir kişi kendisine geldiğinde ‘Bol bol su iç. Bu ilaçları alma, karaciğer hastalığı yapar. Bu ilaçları satın alma. Bol bol hareket et diyoruz..
İlaçların bitkisel olması onları masum yapmaz. Bitkisel ilaçlar rastgele kullanılmamalı. İlaçlar bilinçsiz kullanıldığında zehirdir. İlaçların bitkisel olması onları asla masum yapmaz. İlaç rastgele alınacak ve kullanılacak bir ürün değildir. Eczacınıza sormadan danışmadan bitkisel ilaç kullanmak adeta intihar etmek demektir.
İnternetten ilaç alıp kullanılmaması gerekir. İlaçlar konusunda bir eczacıya danışılmalı.Hekimler tarafından önerilmeyen ilaçlar kullanılmamalı. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine bakıldığında internetten satılan ilaçların yüzde 50’si sahtedir. Bu yüzden her yıl bir milyondan fazla insan hayatını kaybediyor. Birçok ürüne bitkisel kökenli olması gerekçesinin arkasına sığınılarak Tarım Bakanlığı’ndan onay alınmakta ve bunlar her yerde kontrolsüz, denetimsiz, eczacısız olarak vatandaşa satılmaktadır. İlaçların hepsi, bitkisel olanlar dahil kimyasal maddelerdir. İlaç dozunda ve yerinde kullanılmazsa zehir etkisi gösterebilir. Bitkisel ilaçları bilinçsizce kullanarak sağlığınızdan olmayın.”
Yine uyarıyorum, yine söylüyorum.
Alternatif tıbba yönelirken sağlığınızı ve cebinizdeki paranızı kaybetmeyin.
Her direksiyonda gördüğünüzü şoför, her beyaz önlüklüyü gerçek tıpçı, her televizyon ve internette akıl vereni de namuslu, onurlu, haysiyetli sanmayın.
Sonra hiçbir şey eskisi gibi olmuyor.