İlginç sonuçlar.. (Köşe yazısı 25.09.2018 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ

davutgulec@hotmail.com

Bugün yine Türkiye ve Dünya üzerine yapılan üç ilginç araştırmanın sonuçlarını paylaşıyorum.

2018 yılı verilerine göre Türkiye Avrupa’nın en obez ülkesi olarak kayıtlara geçerken, dünya genelinde 27’nci sıraya yerleştiği görüldü.

Araştırmayı, Ajans Press,  PRNet, ITS Medya yaptı. Dünya Sağlık Örgütü 2018 Avrupa Sağlık Raporu verilerinden ve medya yansımalarından derlenen bilgilere göre, Türkiye Avrupa’nın en obez ülkesi olarak kayıtlara geçti. Böylelikle Türkiye’nin yüzde 32’sinin obez olduğu anlaşıldı. Türkiye’yi yüzde28.9 ile Malta ikinci sıradan takip ederken, üçüncü sırada yüzde 27.8 ile İngiltere yer aldı.

Gerçekleştirilen medya incelemesinde, 2017 yılı içerisinde obezite konulu 32 bin 400 haber yansıması tespit edilirken bu rakam 2018 yılının ilk 8 aylık diliminde 21 bin 406 oldu. Türkiye ve dünyanın en büyük sağlık sorunları arasında yer alan obezite konusuna medyanın da kayıtsız kalmadığı görüldü. Raporda, 51 ülke baz alınırken, ilk 10’da yer alan diğer ülkeler; Macaristan, Litvanya, İsrail, Çekya, Andora, İrlanda ve Bulgaristan olarak kayıtlara geçti. Buna karşın 51’nci sırada yer alan ülke yüzde 14,2 ile Tacikistan olarak belirledi. Tacikistan’ın bir ön sıradan da Özbekistan takip ederken 49’uncu sırada yer alan ülke Kırgızistan oldu. 51 ülkenin obezite olma oranlarının ortalamasına bakıldığında da yüzde 23,33 olarak kayıtlara geçti. Avrupa’da birinci sıraya yerleşen Türkiye’nin dünyadaki sıralaması ise 27’nci olarak görüldü.

İkinci araştırmaya göre, Türkiye’de herhangi bir sosyal ağ üzerinden satış yapanların sayısı 1 milyonu aşarken, kadınların yüzde 58’lik oranla sosyal ticarette önde olduğu görüldü.

Paym.es verilerinden ve medya yansımalarından derlediği bilgilere göre, Türkiye’de herhangi bir sosyal ağ üzerinden satış yapanların sayısının 1 milyonu aştığı belirlendi. Yapılan satışların da yüzde 86’sını ürün grubu oluştururken, yüzde 14’ünün hizmet temelli olduğu anlaşıldı. Sosyal ticaret yapanlar cinsiyet bakımından incelendiğinde ise kadınların yüzde 58’lik dilimle önde olduğu görüldü. Böylelikle kadınların sosyal ağ üzerinden yapılan ticarette erkeklere göre daha aktif olduğu gözlendi.

Gerçekleştirilen medya araştırmasında sosyal mecralarla ilgili yıl içerisinde 110 bin 710 haber çıkışı tespit edildi. Medyaya yansıyan haber başlıkları incelendiğinde, sosyal mecralar içerisinde en çok Twitter’ın yansıma bulduğu belirlendi.Türkiye’de yapılan sosyal ticaret, Facebook, Instagram gibi sosyal ağları kapsarken, Instagram’dan yapılan sosyal ticaretin sepet ortalaması 127 TL olarak belirlendi. Çalışanların da yüzde 22’lik bölümünün ek iş olarak el emeği ürünleri satışa çıkardıkları görüldü.Elde edilen veriler neticesinde ayrıca sosyal ticaretin son 5 yılda 10 kat büyüdüğü gözlenirken, dünya genelindeki hacminin 50 milyar dolara yükseldiği saptandı. Her geçen gün büyümesi beklenen bu sektörün 2021 yılında 165 milyar doları aşacağı öngörülen bilgiler arasında yer aldı. Öte yandan sosyal ağ kullanıcılarının 51 milyona yaklaştığı Türkiye’de 44 milyon kişinin akıllı telefonları üzerinden sosyal mecraları kullandığı tespit edildi. İnternet kullanıcılarının ise yüzde 30’unun alışverişte mobil cihazları tercih ettiği gözlendi.

Son araştırmada ise, 2016 yılında trafiğe kayıtlı motorlu kara taşıtlarıyla toplam 280 milyar 993 milyon kilometre yol katedilirken, bu taşıtların yüzde 52,8’inin otomobil olduğu saptandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden ve medya yansımalarından derlediği bilgilere göre, 2016 yılında taşıtların 280 milyar 993 milyon yol katettiği saptandı. Bu taşıtlarında büyük çoğunluğunu yüzde 52,8 ile otomobiller oluştururken, yüzde 21,9’unu kamyonetler, yüzde 13,4’ünü kamyonlar, yüzde 4,4’ünü minibüsler, yüzde 4’ünü motosikletler ve yüzde 3,5’ini de otobüslerin oluşturduğu görüldü.

Gerçekleştirilen medya araştırmasında, motorlu kara taşıtları ve otomobillerle ilgili 102 bin 337 haber çıkışı tespit edildi.Yazılı basına yansıyan haber başlıkları incelendiğinde en çok kaza haberlerinin yansıma bulduğu görüldü.Taşıtların bir yılda yaptığı ortalama kilometrelere bakıldığında da, 2016 yılında kamyonların 45 bin 735 km ile ilk sıraya yerleştiği görüldü. Kamyonları ise; 44 bin 491 km ile otobüs, 26 bin 396 km ile minibüs, 17 bin 845 km ile kamyonet, 13 bin 117 km ile otomobil ve 3 bin 766 km ile de motosikletlerin takip ettiği anlaşıldı. 2016 yılındaki trafiğe kayıtlı toplam motorlu kara taşıt sayısı da 2015 yılına oranla yüzde 5,6 artış gösterirken, toplam taşıt/km’nin yüzde 11,9 arttığı gözlendi. En çok artış gösteren taşıt sayısı da otomobil olurken bu artışın yüzde 6,9 oranında olduğu saptandı. Taşıt-km olarak incelediğinde ise en çok artışın yine otomobilde yaşandığı tespit edildi.

Umarım bu araştırmalar ilginizi çekmiştir.