İlginç araştırmalar (1) (Köşe yazısı 03.05.2018 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ

davutgulec@hotmail.com

Çoğu zaman inanırsınız ya da inanmazsınız ama devletin resmi İstatistik Kurumu TUİK Kayseri Bölge Müdürlüğü’nden aldığım güncel çeşitli verileri sizlerle paylaşıyorum. Bugün ise Ajans Press, PRNet’in, ITS Medya’nın ortak ilginç araştırmalarından örnekler vereceğim.

AVRUPA’NIN EN YAŞLI LİGİ TÜRKİYE OLDU

Türkiye Süper Lig’i 28,8 yaş ortalamasıyla Avrupa’nın en yaşlı ligi unvanını elde etti. İlk 11’lerde

Avrupa Ligleri arasından en yaşlı altı takımdan dört tanesi Türkiye Süper Ligi’nden çıktı.

Uluslararası Spor Araştırmaları Merkezi(CIES) ve medya yansımalarından derlenen bilgilere göre, Avrupa’nın yaş ortalaması en yüksek liginin Türkiye Süper Ligi olduğu saptandı. 18 Nisan’a kadar oynanan ve 2017-2018 maçları üzerinden yapılan değerlendirmeye göre, Avrupa’nın çeşitli liglerinden yer alan 31 takım içerisinde, yaş ortalaması en yüksek olan lig unvanına sahip olan Türkiye, en yaşlı altı futbol takımının sıralandığı listede dört kulüple yer aldı.

Araştırmaya konu olan 2017-2018 döneminde, Süper Lig hakkında yazılı basına 80 bin 984 haberin yansıdığı tespit edildi.  Uluslararası Spor Araştırmaları Merkezi’nden (CIES) edinilen bilgilere göre, ilk 11’ler içerisinde yer alan ortalama takım kadrolarına göz atıldığında, Süper Lig’in en yaşlı ekibinin 30,66 yaş ortalamasıyla Beşiktaş olduğu belirlendi. Beşiktaş bu unvanla Avrupa’nın da en yaşlı üçüncü ilk 11’ine sahip olan kulübü oldu. Beşiktaş’ı 30,16 ortalamayla Türkiye’de ikinci sıradan takip eden Başakşehir, Avrupa’nın en yaşlı 11’ine sahip dördüncü kulübü olurken, Göztepe 30,11 ortalamayla Türkiye’de üç, Avrupa’da beş, Fenerbahçe ise 30,1 ortalamayla Türkiye’de dört Avrupa’da ise altınca sırada yer edindi.

Avrupa Lig’lerindeki sıralamaya Türk kulüpleri damga vururken, en yaşlı ilk 11 unvanını 32,53 yaş ortalamasıyla Kıbrıs Rum Kesimi’nin AEK Larmaca takımı elde etti. İtalyan ekibi Chievo ise 30,7 ortalamayla en yaşlı ikinci 11’e sahip kulüp oldu.

İNTERNET SİPARİŞLERİNİN YÜZDE 82’SİNİ KARTLA ÖDEDİK

2017’nin başından 2018 yılının dördüncü ayına kadar ki dönemde, internet alışverişinin yüzde 82’sinde kredi kartı ve banka kartı kullanılırken, kartla yapılan alışverişlerde en çok cep telefonu satın alındı.

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) ve medya yansımalarına göre, 2017’nin başından 2018 yılının dördüncü ayına kadar olan dönemde, internet alışverişinin yüzde 82’isinde kredi kartı ve banka kartı ile ödeme tercih edildi. Kartla ödemeyi sırasıyla; yüzde 10 ile kapıda ödeme, yüzde 7 ile havale, yüzde 1 ile de alışveriş kredisi gibi ödeme yöntemleri takip etti.

Araştırmaya konu olan 2017-2018 dönemi içerisinde, e-ticaret başlığı altında medyaya 17 bin 246 haber çıktığı saptanırken, 2016 yılında 7 bin 691 haber, 2015 yılında ise 7 bin 334 haber çıkışı belirlendi. Medyaya yansıyan haberlerin her yıl artışa geçmesi, sektörde yaşanan hareketliliğe medyanın kayıtsız kalmadığının bir göstergesi sayıldı.   İnternet üzerinden kartla yapılan alışverişlerde en çok cep telefonu tercih edilirken, cep telefonundan sonra; telefon kılıfları, bebek bezi, kitap ve temizlik malzemeleri tercih edilenler arasında yer aldı. Bununla birlikte, alışveriş kredisi ile de en çok satın alınanlar listesinin başına yine cep telefonu oturdu. Birinci sırada cep telefonun olduğu listenin ilk 10’unun tamamının teknolojik ürünlerden oluştuğu saptandı. Havale yöntemi ile verilen siparişlerin ilk sıralarında ise, temel gıda ürünleri dikkat çekerken, en çok ezme, çikolata, tatlı, şekerleme, gazlı içecek ve makarna gibi gıda ürünlerinin tercih edildiği görüldü. Bunun yanı sıra, havale yöntemi ile satın alınan ürünler arasında kaykay ve paten gibi ürünlerde yer aldı.

YEŞİL ŞEHİRLER SIRALAMASINDA İSTANBUL SONDAN İKİNCİ SIRADA YER ALDI

Dünya üzerindeki 50 popüler şehir arasında yapılan araştırmaya göre, kişi başına 410,8 metrekare yeşil alan düşen İzlanda’nın başkenti Reykjavik ilk sıraya yerleşirken, İstanbul listenin 49. sırasında yer aldı.

Hollanda merkezli seyahat sitesi TravelBird’den ve medya yansımalarından derlediği bilgilere göre, 50 popüler şehir arasında kişi başına 410,8 metrekare yeşil alan düşen Reykjavik birinci sıraya yerleşti. İstanbul ise bu listenin 49. sırasında yer alırken, kişi başına düşen yeşil alanın 4,9 metrekare olduğu saptandı.

İncelemede, İstanbul’daki betonlaşma ve yeşil alan yetersizliği ile alakalı 4 bin 482 haber çıkışı tespit edildi. Haber çıkışlarındaki yoğunluğun özellikle yaz aylarında artması dikkat çekti. İlk sırada yer alan Reykjavik kentini ikinci sırada, kişi başına 357 metrekare yeşil alan düşen Yeni Zelanda’dan Auckland takip etti. Üçüncü sırada ise Slovakya’nın başkenti Bratislava yer alırken, kentte kişi başına 333 metrekare yeşil alan düştüğü saptandı. İlk üçü takip eden diğer kentler ise, Götheborg, Sidney, Prag, Roma, Bern, Hamburg ve Riga oldu. Listenin son sırasında ise Japonya’nın başkenti Tokyo yer alırken, Tokyo’da kişi başına sadece 4,03 metrekare yeşil alan düştüğü görüldü. Listenin 48. sırasında ise kişi başına 6.45 metrekare yeşil alan düşen Yunanistan’ın başkenti Atina yer alırken, Atina bu rakamla Türkiye’nin bir basamak üstüne yerleşmiş oldu.