İhracatçılardan 10 maddeli talep listesi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) İhracat Şampiyonları Ödül Töreni’nde konuşan Başkan Mehmet Büyükekşi, ihracatçıların beklentilerini 10 maddede sıraladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, “Ekonomide en kötüyü geride bıraktık. Eski günlerimize yeniden kavuşacağız” açıklaması yaptı.

TİM 24. Olağan Genel Kurulu ve İhracat Şampiyonları Ödül Töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın katılımıyla yapıldı.

Genel Kurulda konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracata verilen desteklere teşekkür etti, “Ancak, beklentilerimiz henüz bitmedi. Eğer biterse, yerimizde saydığımız anlamına gelir” diyerek, 10 madde ile beklentilerini sıraladı. İhracatçıların beklentileri şöyle:

1-Gümrüklerde ek bedel ve KDV yükü

“İhracatçılarımız, gümrüklerdeki mesai saatleri dışında yaptıkları işlemler için ek bedel ödüyorlar. Bu uygulamanın kaldırılması gerektiğine inanıyoruz.”

2-KDV yükü finansman sorununun çözümü

“KDV yükü bizlere finansman sorunu yaratıyor. Bu konuda Maliye Bakanımızla beraber çalışıyoruz. Temmuz ayında KDV ile ilgili önerilerimizi kendisine sunacağız.”

3-Gümrük Birliği Anlaşması’nın güncellenmesi

Büyükekşi, Gümrük Birliği Anlaşmasının güncellenmesinin hızlı bir şekilde hayata geçirilmesini beklediklerini söyledi.

4-AB ile ilişkilerin güçlendirilmesi

“Türkiye’deki yabancı yatırımların yüzde 70’ini temsil eden Avrupa Birliği ile ilişkilerin güçlendirilmesini ve yeni fasıllar açılmasını arzu ediyoruz.”

5-Üretim Reform Paketinin biran önce yasalaşması

Başbakan Binali Yıldırım’ın ‘seçim geçti, artık geçim zamanı’ sözlerini hatırlatarak yeni ekonomik reformlar için ilk adımı attığını hatırlatan Büyükekşi, “Sanayicilerimizi yakından ilgilendiren Üretim Reform Paketi’nin bir an önce yasalaşmasını bekliyoruz” dedi.

6-Faiz oranlarının tek haneli seviyelere çekilmesi

“Son dönemde kredi faizlerinde yükseliş görüyoruz. Sayın Başbakanımızın geçen hafta ifade ettiği gibi yüzde 15-16’lık faiz oranları ihracatçılarımız ve sanayicilerimizin için ağır bir yük. Faiz oranlarının tek haneli rakamlara inmesini arzuluyoruz.”

7-Yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik düzenlemelerin uygulamaya geçmesi

“Yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik birçok alanda düzenlemeler getirildi. Bunların hızlı bir şekilde uygulamaya geçmesini bekliyoruz.”

8-Mesleki eğitime özel önem verilmesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daha önce de dediği gibi Türkiye’de yaşanan büyük dönüşümün en zayıf halkalarını eğitim ve kültürün oluşturduğunu ifade eden Büyükekşi, “Hem bu alanlara hem de mesleki eğitim ile kalifiye personel yetiştirilmesine Hükümetimiz tarafından özel bir önem verilmesini bekliyoruz” dedi.

9-Sanayi 4.0 Devrimi’nin gerisinde kalmamak için adımlar atılması

“Dünyada Sanayi 4.0 devrimi yaşanırken ülke olarak bu sürecin gerisinde kalmamak için gereken adımların daha hızlı atılması gerektiğine inanıyoruz.”

10-Esnek çalışma sistemi ve kıdem tazminatı ile ilgili düzenlemelerin acilen hayata geçmesi

“Şu anda çalışmaları devam eden Esnek Çalışma Sistemi ve Kıdem Tazminatı ile ilgili düzenlemeler hem işveren hem çalışanlar için önemli bir fırsat. Bu çalışmalar işsizliği azaltarak, bizi küresel rekabette bir adım öne taşıyacak. Düzenlemenin acilen hayata geçmesini bekliyoruz.”

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hitaben, “Şimdiden, çıkacak yeni destekler için zatıalinize ve Hükümetimize şükranlarımızı sunuyoruz. Bu beklentilerimizin hayata geçmesi ile birlikte önümüzün daha açık, yolumuzun daha aydın olacağına inanıyoruz” diye seslendi.

Genel kurulda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, ekonomide olumlu sinyallerin arttığını söyledi. Erdoğan, şöyle devam etti:

“Sanayi üretimindeki tırmanışın devam etmesinin, büyümenin konjonktürel değil üretime dayalı, kalıcı ve sürekli olduğunu gösteriyor. İstihdamda Şubat ayında başlattığımız seferberlikle 1.2 milyon rakamına ulaşılıp, işsizliğin 1 puan düşürülmesini de çok önemli görüyorum. İstihdam rakamı 27.5 milyonu aşarak tekrar 15 Temmuz darbe girişimi öncesindeki seviyesine çıktı. İşsizlikte tek haneli rakamları göreceğimizden eminim. Ekonomideki tüm diğer göstergeler de hızlı bir toparlanmaya işaret ediyor. En önemlisi de tüm bu gelişmelerin içeride ve dışarıda birilerinin ısrarla ülkemiz aleyhinde hava oluşturmaya çalıştıkları bir dönemde gerçekleşmesidir.”

İstihdam teşvikleri, ihracatçılara sağlanan teşvikler ve vergi indirimlerinin yatırımcılar için önemli bir teşvik unsuru olduğunu belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

“Dövizin ateşinin sönmesi ve nisbi bir gerileme sürecine girmesiyle, borsanın tarihi rekorlar kırarak 100 bin seviyesine ulaşması da ekonomideki olumlu havayı besliyor. Bunun yanında kredi temerrütlerinin azalması ve tahvil gibi piyasa araçlarının istikrara kavuşması da işlerin yoluna girdiğini, girmeye başladığını gösteriyor. Bazıları yurtiçi talebin nispeten daha yüksek artmış olması üzerinden büyümemizi eleştirmeye kalkıyor. Yurtiçi talebin artması, milletin ülkesine ve kendisine güvendiğini gösterir. En sağlam olan yol budur. Elbette büyümenin ihracat başta olmak üzere diğer ayaklarını çok daha fazla güçlendirmek için çalışmalıyız. Bunun için de ihracatçılarıma verilen destekleri genişletiyoruz. Cari açığın finansmanında turizmden kaybettiğimiz yaklaşık 10 milyar dolarlık avantajı ihracatla yakaladığımızın gayet iyi farkındayız. Merkez Bankası’nın 130 milyar dolara yaklaşan döviz ve altın rezervinin 107 milyar dolarla yeniden yükselişe geçmesini de önemli buluyorum. İnanıyorum ki biz 130 milyar doları hem yakalayacağız, aşacağız. İnşallah en kötüyü geride bıraktık. Her alanda artık ileriye doğru gidişin içindeyiz.”

Kredi derecelendirme kuruluşlarının ideolojik yaklaştıklarını belirten Tayyip Erdoğan, “Türkiye’ye yönelik sürekli bir kumpas gayreti içerisinde oldukları ortada. Onlar bunu ilan ederken, bizler farklı şeyler söylüyorduk. Diyorduk ki, bunların hepsi spekülatiftir, siyasi yaklaşımlardır. Türkiye’nin gerçek durumu bu değildir. Ve ortaya çıktı” dedi.

KARADENİZ’in yaylalarına, Akdeniz’in ve Ege’nin sahillerine, Türkiye’nin diğer bölgelerine tatil için Körfez’den geleceklerin müsterih olmasını isteyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Türkiye çoğu batı ülkesinden çok daha ileri düzeyde bir hukuk devletidir. Böyle bir ülkenin yatırımcılarına, misafirlerine farklı muamele edeceği kara propagandadan ibarettir. Hangi bölgeden gelirse gelsin tüm yatırımcılara, tüm misafirlere gönlümüz, kapımız sonuna kadar açıktır” ifadelerini kullandı.

“Faiz konusunda müdahalemizi yapmaya devam edeceğiz” diyen Erdoğan, “Şimdi ‘Sayın Cumhurbaşkanı müdahaleden bahsetti, serbest piyasa var.’ Öyle bir müdahale yaparız ki, buna tatlı bir geçiş denir. Yatırımların önünü açmış oluruz. Eğer yatırımcıya kredi noktasında bu tip destekleri vermezsek, yüksek faizlerle yatırımcıyı köşeye sıkıştıracak olursak yatırım durduğu anda istihdam da durur, yatırım durur, netice almak zorlaşır. Netice almaya kararlıyız” diye konuştu.

TİM İhracat Şampiyonları Ödül Töreni’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2016’da en çok ihracat gerçekleştiren 10 firmaya, bakanlar da sektörlerin ihracat liderlerine ödüllerini verdi.

İhracat Şampiyonları

1-Ford Otomotiv

2-TOFAŞ

3-Oyak-Renault

4-Kibar Dış Ticaret

5-TÜPRAŞ

6-Vestel

7-Toyota

8-Arçelik

9-Bosch

10-TGS Dış Ticaret

En İyi Atılım Yapan Firma Özel Ödülü: TOSÇELİK

En çok ihracat yapan sektör liderleri

1- Çelik İhracatı – HABAŞ SINAİ VE TIBBİ GAZLAR İSTİHSAL ENDÜSTRİSİ A.Ş.

2- Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatı- ŞİŞECAM DIŞ TİC. A.Ş.

3- Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatı – KİBAR DIŞ TİC.A.Ş.

4- Deri ve Deri Mamulleri İhracatı – TGS DIŞ TİC. A.Ş.

5- Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatı – VESTEL TİCARET A.Ş.

6- Fındık ve Mamulleri İhracat – FERRERO FINDIK İTHALAT İHRACAT VE TİCARET A.Ş.

7- Gemi ve Yat İhracatı – TERSAN TERSANECİLİK SAN. VE TİC. A.Ş.

8- Halı İhracatı – ERDEMOĞLU DIŞ TİC.A.Ş.

9- Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatı – TGS DIŞ TİC. A.Ş.

10- Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatı – İSTANBUL GIDA DIŞ TİC. A.Ş.

11- İklimlendirme Sanayii İhracatı – BOSCH TERMOTEKNİK ISITMA VE KLİMA SAN. VE TİC. A.Ş.

12- Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatı – TÜRKİYE PETROL RAFİNERİLERİ A.Ş.

13- Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatı – AYDIN KURUYEMİŞ SANAYİ VE TİC. AŞ.

14- Madencilik Ürünleri İhracatı – ETİ MADEN İŞLETMELERİ GEN. MÜD.

15- Makine ve Aksamları İhracatı – TÜRK TRAKTÖR VE ZİRAAT MAK. A.Ş.

16- Meyve Sebze Mamulleri İhracatı – ALTUNKAYA İNŞ.NAK.GIDA TİC. A.Ş.

17- Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatı – Açıklanmasını istemedi

18- Mücevher İhracatı – İSTANBUL ALTINONS KUYUMCULUK VE GIDA SANAYİ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

19- Otomotiv İhracatı – FORD OTOMOTİV SAN. A.Ş.

20- Savunma ve Havacılık Sanayii – TUSAŞ TÜRK HAVACILIK VE UZAY SAN. A.Ş.

21- Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatı – KLC GIDA ÜRÜNLERİ İTH. İHR. VE TİC. A.Ş.

22- Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatı – NATA İNŞ. TURİZM TAŞIMACILIK TİC. VE SAN. A.Ş.

23- Tekstil ve Hammaddeleri İhracatı – AK-PA TEKS. İHR. PAZ. A.Ş

24- Tütün İhracatı – PHILSA PHILIP MORRIS SABANCI SİGARA VE TÜTÜN SAN. TİC. A.Ş.

25- Yaş Meyve ve Sebze İhracatı – Açıklanmasını istemedi

26- Zeytin ve Zeytinyağı İhracatı – MARMARABİRLİK (Gıda Hattı)