İhracat, radyoya ödül, spor ve ekonomi haberleri

“10 Yıl Sonra Toplam Otomobil Satışlarının Yüzde 40-50’si Elektrikli Olacak”

Dünya’da ve Türkiye’de elektrikli otomobillere ilgi artarken altyapı çalışmaları da büyük bir hızla devam ediyor. Elektrikli otomobiller için satış, satış sonrası hizmetleri ve şarj istasyonları kurulumu konusunda 2019 yılından bu yana 360 derece hizmet vererek Türkiye’deki ilk ve tek marka olan E-Garaj, bir startup olarak girdiği otomotiv dünyasında referans marka konumuna ulaştı. Elektrikli otomobillere olan ilgileri ve sektörün ihtiyaçları nedeniyle bir araya gelen farklı mesleklere sahip Avukat Ahmet Faruk Usta, Uzay Mühendisi Kutay Yamacı ve İşletme mezunu Emir Tunçyürek tarafından kurulan E-Garaj, aynı zamanda eğitim ve danışmanlık hizmetlerinden yazılıma kadar sektöre know-how desteği de veriyor. E-Garaj, İstanbul Maslak’ta bulunan 1.200 metrekarelik showroom ve servis alanında konularında uzman 30 personel ile hizmet veriyor.

“Elektrikli araçlara ilgi artıyor “

E-Garaj tanıtım toplantısında konuşma yapan E-Garaj kurucu ortağı Ahmet Faruk Usta, şu an itibariyle Türkiye’de elektrikli otomobil satışlarının toplam satış içerisinde yüzde 1 pay aldığını dile getirerek “Avrupa’da son 5 yıl içerisinde elektrikli araç satışlarının toplam satışlarda önemli bir pay almaya başladığını görüyoruz. Örneğin Norveç’te bu oran yüzde 70’e ulaşmış durumda. Ülkemizde de son yıllarda bu eğilimin arttığına şahit oluyoruz. Türkiye’de elektrikli otomobil pazarı geçtiğimiz yıl, bir önceki yıla göre yüzde 600 büyüdü. 2021 yılının ilk 6 ayında yaklaşık 1.200 elektrikli otomobil satıldı. E-Garaj olarak bizim bu satışlarda pazar payımız yüzde 10. Ülkemizde toplam yaklaşık 5 bin elektrikli otomobil var ve E-Garaj olarak bu kullanıcıların yaklaşık yüzde 90’ına hizmet verdik. Gelecek 10 yılda elektrikli araçların Türkiye toplam pazarında yüzde 40-50 bandına yaklaşmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Ahmet Faruk Usta,  sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz elektrikli otomobil almak isteyen potansiyel kullanıcıların kendilerine uygun aracı bulmasını sağlamaya çalışıyoruz. Baktığımızda elektrikli araçlara karşı ilginin  İstanbul, İzmir, Ankara, Gaziantep ve Antalya’da yoğunlaştığını görüyoruz. En çok talep ve ilgi 35 yaş ve altı yaş grubundan geliyor. E-Garaj olarak tüm markaların elektrikli modellerinin satışıyla beraber servis hizmetlerini de veriyoruz. Bu yıl sonuna kadar yeni E-Garaj’lar konusunda İzmir, Ankara ve Antalya ile ilgili showroom, servis ve şarj istasyonları planlarımız var. Amacımız; distribütör olarak tüm Türkiye’ye yayılmak. E-Garaj konseptinin tüm dünyaya yayılacağını düşünüyuoruz.”

Elektrikli otomobillerde en çok merak edilen batarya teknolojisi konusuna da değinen Usta “Batarya teknolojisi üzerinde çalışılan temel konu şarj süresi. Çalışmalar bir süre daha elektrikli otomobillerin standart bir menzilde mesafe kat edeceğini gösteriyor. Ülkemizde 7.500 şarj istasyonu bulunuyor. Sadece Ankara-İstanbul arasında 5 adet hızlı şarj istasyonu mevcut.” dedi.

“Elektrikli otomobiller bir yaşam tarzıdır”

E-Garaj kurucu ortağı Emir Tunçyürek ise elektrikli otomobillerin bir yaşam tarzı olduğunu belirterek “Elektrikli otomobiller, yakın zamanda otonom sürüş teknolojisinin de gelişmesiyle ofis ve eğlence imkanları sunan birer yaşam alanına dönüşecek. Ancak alıcıların yanı sıra marka temsilcileri ve filolar elektrikli otomobiller konusunda henüz yeterli bilgiye sahip değiller. Bu konuda eğitim almadıkları için haklı olarak çekinceler taşıyorlar. Bizim bu işe girdiğimizde ilk yaptığımız şey, elektrikli otomobillerle ilgili her konuda dünyada alanında uzman markalardan eğitim almaktı. Şimdi bu bilgi ve birikimimizi paydaşlarımızla da paylaştıkça tereddütlerin azaldığını görüyoruz. Bireysel ve kurumsal müşterilerimize E-Garaj olarak ‘elektrikli araçlarla ilgili çekinceniz olmasın’ mesajını veriyoruz. Her marka elektrikli aracı satıyoruz ve sattıktan sonra da her konuda garanti veriyoruz. 2. el elektrikli otomobil almak isteyenlere de ekspertiz hizmeti veriyoruz. Bu araçlarda en önemli konu; batarya potansiyeli. Bunun ölçümlerini yapıp, gerekli bilgilendirmeleri gerçekleştiriyoruz” dedi.

Tunçyürek  sözlerine şöyle devam etti:

“Ülkemizde yapılan çeşitli kamuoyu araştırmaları sonucunda bundan sonraki aracının elektrikli olabileceğini söyleyenlerin oranı çok yüksek; ancak bir elektrikli araç sahibinin kafasında ‘Şarjım biter mi? Ne kadar sürede aracımı şarj ederim? Güzergahımda şarj istasyonu var mı?’ gibi sorular oluşuyor. Şarjınızın bitmesine gerek yok. Bir alışveriş merkezinde alışverişinizi yaparken, kahvenizi içerken aracınız şarj olabilir. Fosil yakıt gibi bitmesini beklemenize gerek yok. Aracınızın yüzde 98 şarjı varsa bile doldurabilirsiniz. ”

“Maliyetler 4’te 1’e iniyor”

E-Garaj kurucu ortağı Kutay Yamacı ise işletme maliyetleri açısından kurumsal firmaların filo araç taleplerinde elektrikli otomobillere yönelik yoğun bir tercih eğilimi oluştuğunu gözlemlediklerini kaydederek “Elektrikli filo araç tercih nedenleri arasında ekonomik olması ilk sırada yer alıyor. Elektrikli araçların yakıt tüketimi fosil araçlara göre çok daha düşük. Aynı zamanda bakım masrafları da yarı yarıya daha az. Vergilerde de fosil yakıtlı araçlara göre elektrikliler lehine yine 4’te 1’lik bir oran bulunuyor. Tercih edilme nedenleri arasında bir diğer konu ise kurumsal firmaların karbon ayak izinin azaltılması yönündeki çevresel duyarlılığı” diye konuştu.

Yamacı, ülkemizdeki mevcut markaların elektrikli modellerini getirmekte tereddütlü davrandıklarını söylerken “Biz aslında onlar için bir nevi saha araştırması yapıyoruz ve birçok markadan teşekkür alıyoruz. Elektrikli otomobillerin ilk alım maliyetleri yüksek gibi görünse de uzun vadede kendini amorti ediyor” şeklinde konuştu.

Ankara, Beşiktaş’ın Şampiyonluğunu Coşkulu Bir Konserle Kutladı

Süper Lig, Kadın Futbol ve Kupa Şampiyonu Beşiktaş , Ankara’da 3 kupalı kutlama yaptı. Congresium / Teras’da 19.03’de başlayan “Şampiyon Sensin” organizasyonuna 3 bin taraftar katıldı. Gülşen ve Eypio’nun sahne aldığı kutlamada büyük gurur ve coşku vardı.

Anadolu Beşiktaşlılar Derneği’nin ve Ankara Beşiktaşlılar Cemiyeti’nin organize ettiği, BESİAD ve Beşiktaşlı Hukukçular Derneği’nin katılımıyla Ankara’da “Şampiyon Sensin” organizasyonu yapıldı. Organizasyonda 3 Şampiyonluk Kupası sergilendi. Beşiktaş Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Erdoğan’ın ev sahipliğinde Yönetim Kurulu Üyeleri Enis Ulusoy, Hakan Daltaban, ve Umut Şenol’un katıldığı kutlamada siyah beyazlı taraftarlar Gülşen ve Eypio’nun şarkılarıyla şampiyonluğu kutladı.

Beşiktaş Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Erdoğan: “Taraftarımızı çok özledik’’

Ankara’daki tüm Beşiktaş derneklerini bir araya getiren organizasyonda konuşan Beşiktaş Yönetim Kurulu Üyesi ve Anadolu Beşiktaşlılar Derneği Başkanı Kemal Erdoğan, ‘’Sevgili Beşiktaşlı Dostlarım, çok zor bir sezon geçirdik. Başkanımız Sayın Ahmet Nur Çebi, Yönetim Kurulu Üyesi arkadaşlarımız, Teknik Direktörümüz Sergen Yalçın ve teknik ekibimiz, futbolcularımız ve yardımcı ekipteki arkadaşlarımız olağanüstü bir çaba sarf ettik. Bu çaba Beşiktaş’a şampiyonluk ve iki kupa getirdi. Taraftarımızın eksikliğini her an yaşadık. Pandemi yüzünden bir araya gelemedik. En çok taraftarımızı özledik. Sonunda yasaklar bitti. Şimdi şampiyonluğu kutlama zamanı. Anadolu Beşiktaşlılar Derneği‘nin ve Ankara Beşiktaşlılar Cemiyeti’nin organizasyonuyla BESİAD ve BHD’nin katılımlarıyla  Ankara’daki Beşiktaş Dernekleri olarak bir araya geldik ve Şampiyon Sensin kutlamasını hazırladık. Hepiniz hoş geldiniz. Beşiktaş takımı arkasında karşılıksız seven, dünyanın en ateşli taraftarı olduğunu bilir. Beşiktaş taraftarıyla güçlüdür. Şampiyon Sensin, Şampiyon Beşiktaş! Hepinize iyi eğlenceler diliyorum. Unutmayın, Anadolu Kartal Dolu’’ dedi.

‘’Şampiyon Sensin’’ kutlamasıyla Ankaralı Beşiktaşlılar hasret giderdi ve şarkılar “Ankara Beşiktaş’a deplasman değil’ tezahüratlarıyla kesildi.

Endüstri Radyo’ya bir ödül de KOBİ’lerin Koçu, Finans Doktoru programına verildi

13. Ekonomi Basını Başarı Ödülleri’nde bu yıl “Yılın Radyo Programı Ödülü” ST Endüstri Radyo’dan Cüneyt Dirican’a verildi.

Türkiye’nin dört bir yanından 800’ü aşkın ekonomi gazetecisinin üye olduğu Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin (EGD) düzenlediği 13. Ekonomi Basını Başarı Ödülleri töreni 30 Haziran 2021 Çarşamba akşamı düzenlendi. Düzenlenen törende birçok kategoride ödüller sahiplerini buldu. Yılın Radyo Programı Ödülü ise ST Endüstri Radyo’da KOBİ’lerin Koçu, Finans Doktoru programını hazırlayan ve sunan Doç. Dr. Cüneyt Dirican’a verildi.

EKONOMİ BASINININ PAYI BÜYÜK

Bir yıl içerisinde yapılan haberlerin değerlendirildiği organizasyonda, dallara göre ödül kazananlar açıklandı. Törende konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, ihracatta 200 milyar doların üzerine doğru gidiş yaşandığını ve 2021’in rekorların kırılacağı bir yıl olacağını ifade etti.

Basın mensuplarına bu dönemde kendilerine verdiği destek için teşekkür eden Gülle, bu güzel haberlerin oluşmasında emeği geçen bütün ihracatçılara şükranlarını sunduğunu da belirtti.

ÜRETEN TÜRKİYE’NİN RADYOSU

Yılın Radyo Programı kategorisinde ödüle layık görülen, ST Endüstri Radyo’da yayımlanan KOBİ’lerin Koçu, Finans Doktoru programı ile Doç. Dr. Cüneyt Dirican ödül aldı. Türkiye’de ilk dünyada ise birkaç örneği bulunan ST Endüstri Radyo, üretim, yatırım ve ihracat odağında tamamen şirketlere yönelik olan programlarıyla dinleyicileriyle buluşuyor.

Türkiye’nin sanayi şehirleri öncelikli olmak üzere karasal yayın ağını sürekli genişleten ST Endüstri Radyo, son olarak Ankara ve Gaziantep’te karasal yayına başlamasıyla birlikte Türkiye’de birçok ilde karasal olarak, dijital mecralarla ise Türkçe konuşan dünyanın dört bir yanındaki dinleyicileriyle buluşuyor.

İhracatın lider sektöründe çift haneli artış sürüyor.Otomotiv ihracatı haziranda 2,3 milyar dolar oldu

Türkiye ihracatının son 15 yıldır sektörel bazda şampiyonu olan otomotiv endüstrisi, haziran ayında da baz etkisiyle çift haneli artış kaydetmeye devam etti. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, haziranda otomotiv ihracatı yüzde 17 artışla 2,35 milyar dolar oldu. Sektör, pandemi öncesindeki aylık ihracat ortalaması olan 2,5 milyar dolar seviyesine yaklaştı. Otomotivin yılın ilk yarısındaki ihracatı ise yüzde 33 artışla 14,4 milyar dolar olurken, ülke ihracatında yine ilk sırada yer aldı.

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik: “Baz etkisiyle ihracatımız çift haneli artmayı sürdürse de, diğer yandan yarı iletken çip sorunu nedeniyle ana sanayinde bazı firmaların üretime ara vermesi, otomotiv ihracatını olumsuz etkiliyor. Haziran ayında tedarik endüstrisi ve eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatımız çift haneli artarken, binek otomobiller ve otobüs-minibüs-midibüs ihracatımız çift haneli düştü. Haziranda özellikle Birleşik Krallık ve İtalya’ya yüzde 125’e varan oranlarda yüksek artışlar kaydettik.”

Türkiye ekonomisinin son 15 yıldır sektörel bazda ihracat şampiyonu olan ve doğrudan 300 bin kişiye istihdam sağlayan otomotiv endüstrisi, geçen nisan ayından itibaren baz etkisi ile çift haneli artış göstermeye devam ediyor. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, otomotiv endüstrisinin haziran ayı ihracatı geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 17 artışla 2,35 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Sektör, böylece pandemi öncesi dönemdeki aylık ihracat ortalaması olan 2,5 milyar dolar seviyesine yaklaştı. Sektör, haziranda Türkiye ihracatından aldığı yüzde 11,9’luk pay ile de ikinci sırada yer aldı.

Sektörün ocak-haziran dönemi ihracatı ise geçen seneye göre yüzde 33 artarak 14,4 milyar dolar oldu. Sektör, yılın yarısındaki ihracatıyla ise ülke ihracatında ilk sırada yer alırken, ortalama aylık ihracatı 2,4 milyar dolar oldu.

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, “Baz etkisiyle ihracat çift haneli artmayı sürdürse de, diğer yandan yarı iletken çip sorunu nedeniyle ana sanayinde bazı firmaların üretime ara vermesi, otomotiv ihracatını olumsuz etkilemeye devam ediyor” dedi.  Baran Çelik “Haziran ayında tedarik endüstrisi ve eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı çift haneli artarken, binek otomobiller ve otobüs-minibüs-midibüs ihracatı çift haneli düşüş gösterdi. Özellikle Birleşik Krallık ve İtalya’ya yüksek oranlı artışlarımız oldu” dedi.

Tedarik endüstrisi ihracatı yüzde 49,5 arttı

Haziranda Tedarik Endüstrisi ihracatı yüzde 49,5 artarak 1 milyar 78 milyon dolar olurken, sektörün en büyük ürün grubunu oluşturdu. Binek Otomobil ihracatı yüzde 22 azalarak 609 milyon dolar, Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlar ihracatı yüzde 74 artarak 454 milyon dolar, Otobüs-Minibüs-Midibüs ihracatı ise yüzde 24,5 azalarak 87 milyon dolar oldu.

Tedarik Endüstrisinde en büyük pazar olan Almanya’ya ihracatta yüzde 83 artış görülürken, yine önemli pazarlardan İtalya’ya yüzde 115, Fransa’ya yüzde 38, ABD’ye yüzde 73, Rusya’ya yüzde 77, Birleşik Krallık’a yüzde 75, Polonya’ya yüzde 77 artış görüldü.

Binek otomobillerde önemli pazarlardan Fransa’ya yüzde 32, Almanya’ya yüzde 48, Slovenya’ya yüzde 40, İsrail’e yüzde 64, Belçika’ya yüzde 72, İsveç’e yüzde 45, Hollanda’ya yüzde 40 ihracat düşüşü, İtalya’ya yüzde 42, ABD’ye yüzde 36, Fas’a yüzde 778, Birleşik Krallık’a yüzde 33 artış yaşandı.

Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlarda ise Birleşik Krallık’a yüzde 319, Fransa’ya yüzde 129, İtalya’ya yüzde 202, İspanya’ya yüzde 126 ihracat artışı, Belçika’ya ise yüzde 17 düşüş görüldü.

Otobüs Minibüs Midibüs ürün grubunda ise en fazla ihracat yapılan ülkeler olan Macaristan’a yüzde 712, Fransa’ya yüzde 80 artış, Almanya’ya yüzde 70, Fas’a yüzde 97 düşüş kaydedildi.

Diğer ürün grupları arasında yer alan Çekiciler ihracatı ise yüzde 8,5 düşerek 50 milyon dolar oldu.

Almanya’ya ihracat yüzde 15, Birleşik Krallık’a yüzde 125 arttı

Endüstrinin en büyük pazarı olan Almanya’ya yüzde 15 artışla 335 milyon dolarlık ihracat yapıldı.

İkinci büyük pazar Birleşik Krallık’a yüzde 125 artışla 275 milyon dolar, Fransa’ya da yüzde 4 artışla 262 milyon dolar ihracat oldu. İtalya’ya yüzde 82,5 Polonya’ya yüzde 33, ABD’ye yüzde 27, Rusya’ya yüzde 43, Macaristan’a yüzde 93, Fas’a yüzde 41 ihracat artışı yaşanırken, Belçika’ya yüzde 16,5 Slovenya’ya yüzde 26, İsrail’e yüzde 35 ve İsveç’e de yüzde 33 ihracat düşüşü görüldü.

AB’ye ihracat artışı yüzde 10 oldu

Ülke grubu bazında Avrupa Birliği Ülkelerine ihracat yüzde 10 artışla 1 milyar 468 milyon dolar oldu. Ülke grubu bazında ihracatta ilk sırada yer alan AB ülkelerini aldığı pay ise yüzde 62,4 oldu.

Diğer Avrupa Ülkelerine yüzde 90,5 Kuzey Amerika Serbest Ticaret Bölgesi ve Afrika Ülkelerine yüzde 20’şer ve Bağımsız Devletler Topluluğuna da yüzde 44 ihracat artışı görüldü.

UİB, beş ihracatçı birliğiyle yılın ilk yarısını artışla kapadı

Türkiye’nin Genel Sekreterlik bazında en fazla ihracat gerçekleştiren ikinci birliği olan Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB), haziran ayında 2 milyar 501 milyon 606 bin dolar ihracata imza attı.

UİB’in Haziran 2021 ihracat rakamları açıklandı. Haziran ayındaki ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17,8 artışla 2 milyar 501 milyon 606 bin dolar olan UİB’in, geriye dönük 12 aylık dönemdeki ihracat tutarı ise 13,5 artışla 30,6 milyar dolar olarak gerçekleşti.

UİB Koordinatör Başkanı Baran Çelik, yılın ilk yarısındaki ihracat performansını şu sözlerle değerlendirdi: “2020 yılı tamamen salgınla mücadele etme ve ekonomilerin de bu durumdan en az hasarla çıkma dönemiydi. 2021 yılının ilk yarısının da toparlanma dönemi olacağını, salgının kontrol altına alınması ve aşı uygulamalarının yaygınlaşmasıyla yılın ikinci yarısında iyileşmeler görebileceğimizi belirtmiştik. Açıklanan haziran ayı ihracat rakamları yılın ilk yarısı itibariyle hepimizi mutlu etmiş, gelecek adına daha da umutlanmamızı sağlamıştır.”

“Haziran ayında tüm sektörlerimiz ihracatını artırmayı başardı diyen UİB Koordinatör Başkanı Baran Çelik, “Yılın ilk yarısında rekor bir ihracat seviyesine ulaştık. Umarım diğer yarısı da bu rekorun üzerine koyacağımız bir dönem olur. İhracatçılarımız tüm zorluklara rağmen büyük bir fedakârlıkla üretmeye ve başarmaya devam ediyor. Salgının neticesinde küresel bir krizin yaşandığı ve rekabet koşullarının zorlaştığı böyle bir dönemde bu başarıyı göstermek çok önemlidir. Ancak her zaman söylediğimiz gibi sürdürülebilir bir ekonomi ve daha büyük başarılar için ihracat odaklı üretim stratejisinden ve yüksek katma değerli üretimden asla vazgeçmemeliyiz. Bu vesile ile yılsonunda 200 milyar dolar sınırını aşma hedefine emin adımlarla ilerlediğimiz bu döneme katkı sunan tüm ihracatçılarımıza bir kez daha teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

OİB’in ihracatı haziranda 2 milyar dolar

Haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,1’lik artışla 1 milyar 995 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin (OİB), geriye dönük 12 aylık performansı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,8 artışla 25 milyar 590 milyon dolar olarak açıklandı.

UTİB ihracatı haziranda 120 milyon dolar

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği de (UTİB) Haziran ayında, geçen yılın aynı ayına göre yaklaşık yüzde 51 artışla 120 milyon dolar ihracata imza attı. UTİB’in geriye dönük 12 aylık dönemdeki ihracatı ise yüzde 18,6 artışla 1 milyar 216 milyon dolar seviyelerinde gerçekleşti.

UHKİB’ten haziranda 89 milyon dolar ihracat

Haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 31,6 artışla 89 milyon 457 bin dolar ihracat gerçekleştiren Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin (UHKİB), geriye dönük 12 aylık ihracatı ise 888,9 milyon dolar olarak açıklandı.

UMSMİB’in ihracatı haziran ayında 22 milyon dolar

Haziran ayında bir önceki yılın haziran ayına göre yüzde 75,7 artışla 22 milyon 582 bin dolar ihracat yapan Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB), geriye dönük 12 aylık dönemde ise yüzde 33 artışla 216 milyon dolar civarlarında ihracat gerçekleştirmiş oldu.

UYMSİB’ten haziranda 31 milyon dolar ihracat

Haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,5 artışla 30 milyon 925 bin dolar ihracat gerçekleştiren Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin (UYMSİB), geriye dönük 12 aylık ihracatı ise 154 milyon dolar olarak açıklandı.

Öte yandan, UİB üzerinden ihracat kaydı yapılan ve ‘diğer’ başlığı altında listelenen sektörlerin Haziran ayı ihracatı ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 42,35 artışla 242,8 milyon dolar olarak açıklandı.