İhraç edilen hakim ve savcıların listesi

Kayseri Adliyesi Hakimlerinden Mehmet Mutlu Bartan, Abidin Gürpınar ile Develi ve Bünyan Adliyesi’nde görev yapan bazı hakim ve savcıların yanı sıra bir dönem Kayseri Cumhuriyet Başsavcı vekilliği görevini yapan Murat Yerdeyatar ile hakim eşi Berrin Tümer Yerdeyatar’da meslekten ihraç edildi.
HSYK’da yeni ihraç dalgası yaşandı. Daha önce yaşanan ihraç dalgasın da 2 bin 745 kişi ihraç edilmişti. Bu sayıya 543 hâkim ve savcı daha eklendi.
İhraç edilenler arasında 15 Temmuz darbe girişimi sonrası FETÖ/PDY mensubu oldukları suçu iddiasıyla tutuklanan Kayseri 3. Asliye Hukuk Mahkemesi Hakimi Mehmet Mutlu Bartan ile Kayseri 7. Asliye Hukuk Mahkemesi Hakimi Abidin Gürpınar’da eklendi. Gürpınar ve Bartan’ın yanı sıra Bünyan Adliyesi’nde görev yapan Hakim B.K., Develi Hakimi E.B.Y., Develi Cumhuriyet Savcısı M.Y., ‘de meslekten ihraç edildi.

HSYK, FETÖ soruşturması kapsamında geçici olarak görevden uzaklaştırılan 2 bin 847 hâkim ve savcıyı meslekten ihraç etti. İhraç edilenler arasında eski HSYK 1. Daire Başkanı İbrahim Okur da var.

FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma kapsamında HSYK dün bir kez daha düğmeye bastı. FETÖ’nün yargı ayağına yönelik temizlikte soruşturma listesine alınan 3 bin 12 hakim ve savcıdan 2 bin 847’sinin meslekten ihracına karar verildi. Daha önce açığa alınan 165 kişiden 140 kişinin soruşturmasına devam edilirken, 25’inin ise “mesleğe dönüşü kararı” verildi. İtirafçı olan eski Şemdinli Savcısı Ferhat Sarıkaya ise açığa alındı.

HSYK, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yargı içindeki FETÖ yapılanmasıyla ilgili “silahlı terör örgütü üyesi olmak” suçundan başlattığı soruşturmada kapsamında ilk etapta 3 bin 12 hakim ve savcıyı geçici olarak açığa alınmıştı. Ardından 676 isim daha açığa alınmıştı. Böylece FETÖ üyeliği kapsamında açığa alınan hakim ve savcıların sayısı 3 bin 688’e ulaştı. Bu karar sonrası söz konusu hakim ve savcılar hakkında gözaltı kararı verilirken, mal varlıklarına da tedbir konuldu. Düzenlenen operasyonlarla da bu isimlerin önemli bir kısmı gözaltına alınmış, ve çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

İŞTE HSYK’NIN İHRAÇ ETTİĞİ O İSİMLER

HSYK Genel Kurulu 3 bin 12 hakim ve savcının durumunu dün yaptığı oturumda son kez ele aldı. Kurul, 3 bin 12 kişiden FETÖ ile irtibatlı olduğu tespit edilen 2 bin 847’sinin meslekle ilişiklerinin kesilmesine karar verdi. Listedeki diğer 165 kişiden 25’inin FETÖ ile bağlantısına dair bir tespite ulaşılamadığı belirtilerek, “açığa alınma kararı” kaldırıldı. Bu isimlerin mesleğe yeniden dönüşlerinin önü açıldı. Bu kişilerin önümüzdeki günlerde görev başı yapacakları bildirildi. Açıkta bulunan 140 hakim ve savcı hakkındaki soruşturmanın ise devam etmesi kararlaştırıldı. Meslekten atılan hakim ve savcıların 10 gün içinde HSYK Genel Kurulu’na yeniden “inceleme başvurusu” yapabilecekleri kaydedildi.

HSYK’nın yargıda FETÖ temizliğine ilişkin soruşturma kapsamında meslekten atılanlar arasında tanıdık isimler dikkat çekti. FETÖ’nün yargıya hakim olduğu dönemde HSYK Üyesi olan İbrahim Okur, Teoman Gökçe ve Hüseyin Serter ile 2014 HSYK seçimlerinde üyelik için aday olan Orhan Gödel, Ayşe Neşe Gül, Levent Ünsal, Murat Gökçe ve İdris Berber gibi yer aldı. Ayrıca devletin en mahrem bilgilerini ele geçirmek için düzenlenen “Kozmik Oda” kumpas soruşturmasını yürüten Mustafa Bilgili (halen firari) ile Hakim Dündar Örsdemir, eski Ankara Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Ethem Kuriş, FETÖ şüphelilerini usulsüz tahliye eden kamikaze hakimler Mustafa Başer ve Metin Özçelik de ihraç edildi. İhraç edilen isimler arasında MHP’nin olağanüstü kongre sürecinde aldığı kararla gündeme gelen hakim Burhan Yaz da yer aldı. Ankara 2. İcra Mahkemesi Hakimi olan Yaz, MHP Genel Merkezi aleyhine, kurultayın yapılabileceği kararını almıştı. MHP Yaz’ı HSYK’ya şikayet etmişti. Yaz FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanmış ve savcı Sarıkaya ile bağlantısı ortaya çıkmıştı. FETÖ’nün futbola sızmasını sağlamak için düzenlenen şike kumpasında görev alan savcı Mehmet Berk, İzmir Askeri Casusluk soruşturması savcısı Zafer Kılınç ve davaya bakan hakim Serdar Ergül de meslekten atıldı. Yine Türkiye’nin dünya kamuoyunda terör örgütlerine destek sağlayan ülke olarak göstermek için MİT TIR’ların durdurulmasında görev alan tutuklu Savcı Süleyman Bağrıyanık ile bazı Yargıtay ve Danıştay eski üyeleri de meslekten ihraç edildi.

HSYK 2. Dairesi FETÖ’ye yönelik itiraflarıyla gündeme gelen eski Şemdinli Savcısı Ferhat Sarıkaya ile ilgili de dikkat çeken bir karar aldı. Daire, Şemdinli iddianamesine FETÖ baskısı ile eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’ın adını eklediğini itiraf eden Ankara Batı Savcısı Ferhat Sarıkaya’yı da açığa aldı. Dün de Ankara’da Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay çalışanı 35 kişi gözaltına alındı.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturması kapsamında geçici olarak görevden uzaklaştırılan, 543 hakim ve savcıyı meslekten ihraç etti.

HSYK Genel Kurulu, FETÖ’nün darbe girişiminin ardından, başlatılan soruşturma kapsamında ikinci listede geçici olarak meslekten uzaklaştırılan 648 hakim ve savcının durumunu görüştü.

Olağanüstü hal kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname’nin 3. maddesinin HSYK Genel Kurulu’na verdiği yetki uyarınca, 543 hakim ve savcı meslekten ihraç edildi.

HSYK Genel Kurulu, daha önce aynı soruşturma kapsamında, 2 bin 847 hakim ve savcının meslekten ihracına karar vermişti.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun resmi internet sitesinde yer alan duyuruya göre;

“23/07/2016 tarih ve 29779 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 667 Sayılı Olağanüstü Hâl Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararnamenin 3/1’inci maddesinde; ‘Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu değerlendirilen Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında Anayasa Mahkemesi Genel Kurulunun salt çoğunluğunca; Yargıtay daire başkanı ve üyeleri hakkında Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulunca; Danıştay daire başkanı ve üyeleri hakkında Danıştay Başkanlık Kurulunca; hâkim ve savcılar hakkında Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Genel Kurulunca ve Sayıştay meslek mensupları hakkında Sayıştay Başkanının başkanlığında, başkan yardımcıları ile Sayıştay Başkanı tarafından belirlenecek bir daire başkanı ve bir üyeden oluşan komisyonca meslekte kalmalarının uygun olmadığına ve meslekten çıkarılmalarına karar verilir…’ düzenlemesine yer verilmiştir.

667 Sayılı KHK’nın 3’üncü maddesi kapsamında yapılacak değerlendirmeye esas olmak üzere;  ilgililerin mesleğe kabulleri ile başlayan, eğitim merkezi ve Türkiye Adalet Akademisindeki faaliyetleri, hizmet içi eğitim ve yabancı dil eğitimlerine katılımlarına, yurtdışına gönderilmelerine, özel yetkili savcılıklara veya mahkemelere yahut idari görevlere atanmalarına ilişkin bilgiler ile bu görevlendirmelerde ve yine bir silah olarak kullanılan özel yetkili mahkemelere hâkim veya unvanlı olarak, Teftiş Kurulu Başkanlığına, başkan, başkan yardımcısı veya müfettiş olarak, idari kurumlara tetkik hâkimi, daire başkanı veya yardımcısı, genel müdür veya yardımcısı v.s. şeklinde yapılan atamalarda dikkate alınan kriterler, özlük dosyalarındaki bilgi ve belgeler, sosyal medya hesaplarındaki paylaşımları, ilgililer hakkında Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kuruluna intikal eden şikâyet, ihbar, inceleme ve soruşturma dosyaları ile bu dosyalar hakkında verilen kararlar, mahallinde yapılan araştırmalar, FETÖ/PDY terör örgütü ile ilintili dosyalarda görev alan hâkim ve Cumhuriyet savcılarının bu dosyalarda yapmış oldukları işlemler ve verdikleri kararlar, örgüt mensuplarının haberleşme için kullandıkları şifreli programlarda yer alan kayıtlar, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun FETÖ/PDY mensubu oldukları Emniyet Genel Müdürlüğü terörle mücadele birimlerince düzenlenen raporlarla sabit olan örgüt üyeleri hakkında tayin ettiği disiplin cezaları ve muhalefet şerhleri, sosyal çevre bilgileri, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığından temin edilen bilgi ile belgeler, ilgililer hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturmanın niteliği ve isnat edilen suçlamalar ile gözaltı ve tutuklama kararları, soruşturma kapsamında ifadelerine başvurulan hâkim ve Cumhuriyet savcılarının ifade ve sorgu tutanakları, itirafçıların beyanları ile diğer bilgi ve belgeler Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyelerinin incelemesine sunulmuş olup Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Genel Kurulu’nun 31/08/2016 tarih, 2016/428 Karar no.lu kararıyla, ekli listede yer alan 2847 hâkim ve Cumhuriyet savcısının FETÖ/PDY örgütü ile irtibat ve iltisakları bulunduğu değerlendirildiğinden 667 sayılı KHK’nın 3. maddesi uyarınca meslekten çıkarılmalarına oybirliği ile karar verilmiştir.” ifadelerine yer verildi.