İdeal çalışma ortamı…(Köşe yazısı 14.06.2016 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ-HİSF KAYSERİ TEMSİLCİSİ

davutgulec@hotmail.com

Tüm Dünyada ‘küresel kriz, savaşlar, karışıklıklar’ nedeniyle çalışma hayatı giderek bozuluyor.

Türkiye gibi ‘Önüne gelene acıyan ve kucak açarak kendi halkını ezen’ bir toplumda ise önümüzdeki günlerde, bu toprakların gerçek sahiplerini ‘işsiz kalma’ tehlikesi bekliyor.

Yani hep söylenir ‘Fazla acırsan acınacak hale gelirsin’ diye.

Son dönemlerde, iktidarların yanlış ‘acıma’ politikaları yüzünden, namuslu, şerefli, haysiyetli, onurlu, vergisini zamanında veren, primini geçte olsa yatıran, elektrik, su, doğalgaz, telefon gibi faturalarını yatıran, sigorta primini ödeyen, askerliğini yapan, vatandaşlık görevini yapanlar ‘acınan’ ve ‘çalışan bu kesim üzerinden asalak geçinen’lerin sayısını giderek artırıyor.

Hazırcı ve kolaycı yaşam beraberinde zamanla suç ve suçluları çeşitlendiriyor.

İş ve çalışma hayatı ile ilgili değişik araştırmalar yapılıyor.

Son yapılan araştırma ‘ideal çalışma ortamı.’

Araştırmaya göre, ofis yerleşiminde değişim yine kadınların elinde

Günümüzde şirketlerin çoğunluğunun tercih ettiği ve çalışanların iş performansına olumlu katkı yaptığı düşünülen açık ofis gibi çoğu yönelim, aslında çalışanlar tarafından tercih edilmiyor.

Üst düzey yöneticilerden farklı seviyedeki çalışanlara kadar geniş bir kesimi kapsayan araştırma, işyeri çalışanlarının kendi özel bölgelerinde, yalın bir masada ve ergonomilerine uygun şekilde çalışmak istediklerini gösterdi.

Bu araştırmayı “İşyerinin alışveriş yeri” Avansas.com, işyeri çalışanlarının ihtiyaçlarını ve tercihlerini analiz etmek için şirketlerin çalışanları ile yaptı.

Genel olarak “İşyeri çalışma ortamı nasıl olmalı?” sorusunun yanıtının arandığı bu araştırma, tüm işyeri ekosistemini etkileyecek sonuçları ortaya koydu.

Şirketlerin çoğunluğunun halihazırda tercih ettiği ve çalışanların iş performansına olumlu katkı yaptığı düşünülen açık ofis gibi çoğu yönelimin, gelişen teknoloji ve iş süreçlerindeki dönüşümler ile birlikte geçerliliğini yitirdiği ve çalışanlar tarafından tercih edilmediği fark edildi.

Araştırmaya, direktör, müdür, yönetici, şirket sahibi gibi üst kademe pozisyonlarla birlikte, sekreter ve uzman gibi çeşitli seviyede pozisyonlardan da katılım sağlandı.

Ankette çalışanlara, nasıl bir masa istedikleri, mola saatlerini nasıl değerlendirdikleri, çalışırken hangi ekipmanlara sahip olmak istedikleri gibi hem şu anki çalışma ortamlarını hem de arzu ettikleri çalışma ortamını belirleyen sorular soruldu.

Ankete katılım gösteren firma çalışanlarının büyük çoğunluğunu oluşturan e-ticaret, finans, hizmet, internet ve pazarlama sektörlerinde, erkek çalışanlar ile kadın çalışanların işyeri tercihleri arasında keskin bir ayrım gözlemlendi.

Erkek çalışanlar açık ofis prensibine daha yatkınken, kadın çalışanların ise kapalı ofis konseptini tercih ettikleri ortaya çıktı. Genel ortalamaya bakıldığında ise kapalı ofis tercih eden kitlenin oranının yüzde 56,8 olduğu görüldü. Bu durum, son yıllarda çoğu şirket tarafından benimsenen açık ofis konseptinin çalışanlar açısından artık tercih edilmemeye başladığını gösteriyor.

Çalışanlara nasıl bir masada çalışmak istedikleri sorulduğunda, yüzde 74,4’lük çok büyük bir çoğunluk, sade ve düzenli bir masada çalışmak istediklerini belirtti.

Kalabalık, ihtiyaç duyulabilecek her şeyin el altında bulunduğu bir masada çalışmak isteyenler ise dörtte birlik azınlık kesim olarak kendini gösterdi. Bu durum, kapalı ofis trendinin yükselmeye başlaması ile uyumlu olduğu gözlendi.

Çalışanlar sakin ve sessiz bir ortamda, diğer çalışanlar ile ilişkilerini ve etkileşimlerini kendilerinin belirlediği düzey ve sıklıkta kurarak, işlerine odaklanarak çalışmayı tercih ediyor.

İşyerlerinde masa başında geçirilen hareketsiz saatlerin çalışan sağlığına etkileri uzun süredir biliniyor. Bu bilinç, işyeri çalışanları arasında da yaygınlaşıyor. Sağlıklı ve ergonomik bir çalışma ortamı arandığı yapılan araştırmadaki anket sonuçlarına yansıdı.

Çalışanlara, çalışma masalarında bulunan veya bulunmasını istedikleri olmazsa olmaz ekipmanlar sorulduğunda, not kağıdı ve kalemlik gibi çok standart ekipmanların hemen arkasından sağlık, ergonomi ve rahatlık ile ilgili ekipmanlar geliyor.

En yüksek cevaplanma oranı alan ilk dört ergonomi donanımı sırası ile koltuk bel desteği, ortopedik mousepad, ayak destek ünitesi ve dizüstü bilgisayar yükselticisi olarak öne çıkıyor. Bu ve benzeri ergonomik donanımları isteyen çalışanların oranı yüzde 70’lere kadar çıkabiliyor.