İflaslar, İç Anadolu’daki işverenlerin istihdam beklentisi ve Türkiye’nin yetenek açığı

DÖRT YILDA 430 BİN ESNAF İFLAS ETTİ

2018 yılının ilk iki ayında 20 bin 308 esnaf iflas bayrağını çekerken, 2014’ten bu yana iflas eden esnaf sayısı 430 bin 275 oldu.

Medya takibinin öncü kurumu Ajans Press Türkiye’deki küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin durumunu inceledi. Ajans Press’in Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu’ndan (TESK) ve medya yansımalarından derlediği bilgilere göre, 2018 yılının ilk iki ayında 20 bin 308 esnaf iflas bayrağını çekerken, 2014’ten bu yana iflas eden esnaf sayısı 430 bin 275 oldu. Bunun yanı sıra bu yılın ilk iki ayında 22 bin 758 esnafında sicil değişikliğine gittiği belirlendi.

ESNAF KOBİ KREDİSİNİ ÖDEYEMİYOR

ITS Medya ve Ajans Press’in konuyla ilgili gerçekleştirdiği medya incelemesinde, geçtiğimiz yıl esnaflarla ilgili 140 bin 461 haber yansıma bulduğu tespit edildi. Yine aynı dilim içerisinde KOBİ’lerle ilgili 14 bin 509 haber çıktığı belirlenirken; 2017 yılında küçük ve orta büyüklükteki işletmelere (KOBİ),  Kredi Garanti Fonu kefaleti ile kolay kredi imkânı sunulurken, bu yıl kredi taksidini ödeyemediği için icralık olan işletmelerin sayısında artış olduğu tespit edildi. Böylelikle, KOBİ kredisini ödeyemediği için icra takibine alınan işletmelere son bir yılda 20 bin 718 esnaf daha katılırken, 2017 sonu itibarıyla icralık olan toplam KOBİ sayısının 332 bin 461’e ulaştığı belirlendi. Bunun dışında, takipteki KOBİ kredilerinin tutarı bir yılda yüzde 17 artarken, 25,3 milyar lira fırladığı görüldü. 2018 Ocak ayında ise bu tutar 25,6 milyar olarak karşımıza çıktı. Geçen yıl bankaların tahsili gecikmiş alacak tutarındaki artış yüzde 40 oranında KOBİ kredilerinden kaynaklanırken, bankalara borçlanan her yüz KOBİ’den 10’dan fazlasının icralık durumda olduğu görüldü.

Dijitalleşmenin tetiklediği yetenek devrimi şirketleri hızla dönüştürürken, bu şirketlerin ihtiyaç duydukları yetenekler de hızla değişiyor ve artık aranılan yeteneği bulmak gittikçe zorlaşıyor. Türkiye’nin yetenek açığının %66’ya vardığı bu günlerde, yenilikçi işgücü ve işe alım çözümleri konusunda dünya lideri olan ManpowerGroup, Türkiye’de şimdiye kadar Manpower Professional markası altında sunduğu hizmetleri artık Experis markasıyla sunacağını duyurdu. Fortune Global 500 şirketlerinin yüzde 80’i de dahil olmak üzere iş dünyası profesyonellerine hizmet veren Experis, yenilikçi çözümleriyle Türkiye’nin yetenek açığını kapatmak için çalışacak.

 ManpowerGroup tarafından yapılan Skills Revolution araştırmasına göre İşverenlerin %90’ı, şirketlerinin önümüzdeki iki sene içinde dijitalleşmeden etkileneceğini düşünüyor. Dijitalleşmenin tetiklediği yetenek devrimi teknoloji, dijital transformasyon şirketleri hızla dönüştürürken, bu şirketlerin ihtiyaç duydukları yetenekler de hızla değişiyor ve artık aranılan yeteneği bulmak gittikçe zorlaşıyor. Bunun sonucunda ise Türkiye’nin yüzde 66 gibi bir oranla liste başlarında yer aldığı yetenek açığı sorunu ortaya çıkıyor.

Dünyada ve Türkiye’de yetenek açığının ilk 3 nedeni

Türkiye Dünya
1- Adayların deneyimsizliği 1- Aday olmaması
2- Adayların teknik yetenek eksiklikleri 2- Adayların teknik yetenek eksiklikleri
3- Adayların teklif edilenden daha yüksek ücret talep etmesi 3- Adayların deneyimsizliği

Dünya genelinde yetenek açığı ile karşı karşıya olduklarını belirten küresel işverenler, bu zorlukla karşılaşmaların en büyük üç nedenini; aday olmaması (yüzde 24), adayların teknik yetenek eksiklikleri (yüzde 19) ve adayların deneyimsizliği (yüzde 19) olarak açıklıyor. Türkiye’de ise en büyük üç neden adayların deneyimsizliği (yüzde 35), adayların teknik yetenek eksiklikleri (yüzde 20) ve adayların teklif edilenden daha yüksek ücret talep etmesi (yüzde 18) şeklinde

Experis Avrupa Gelişen Pazarlar Operasyon Müdürü Vittorio Zandomeneghi, yetenek açığı sorunu ve Experis’in Türkiye istihdam pazarına girişi hakkında şunları söyledi: “McKinsey tarafından yapılan bir araştırmaya göre, bugünün çalışanlarının yaptığı işlerin yüzde 45’i, mevcut teknoloji kullanılarak otomatize edilebilir. Peki bunun şirketler ve çalışanlar için anlamı nedir? Yakında robotlar gerçekten işlerimizi elimizden almaya mı başlayacak? Kesinlikle hayır. Bunun anlamı şu: doğrudan ve tekrarlı meslekler kısa bir süre içinde makinelere devredilebilir. Böylece insanlara ise daha tatmin edici meslekler kalacaktır. Yaratıcılık, duygusal zeka ve bilişsel esneklik gibi yetilerde insan üstünlüğü baki kalacaktır. Yani dijital dönüşümün iş gücü için olumlu etkileri olacağını söyleyebiliriz ancak bu etkilerden faydalanabilmek için doğru becerilere sahip olmak gerekir. Yetenek devrimi çağında hem şirketler hem de bireyler değişime hazır olmalıdır. Bir çalışan olarak değerimizi korumamızın ve aynı zamanda şirketlerin aradığı yeteneği bulabilmesinin tek yolu budur. Yetenek açığı tuzağından kurtulmak için başka çaremiz yok. Teknolojik gelişmeleri veya küreselleşmeyi durduramayız ama çalışanlarımızı ve kuruluşları güçlendirmek için yeteneğe yatırım yapabiliriz. Bu nedenle işe alımlarda da ibremiz mevcut becerilere değil, öğrenme kapasitesine odaklanmalıdır. İçinde bulunduğumuz zaman, bu dönüşüme ayak uydurmak için agresif bir iş gücü geliştirme çalışmasına başlamanın tam zamanı. Biz de Experis olarak Türkiye’deki yetenek açığının kapanması için çalışacağız.

 Experis artık Türkiye’de

ManpowerGroup markalarından biri olan Experis, Fortune Global 500 şirketlerinin yüzde 80’i de dahil olmak üzere iş dünyası profesyonellerine hizmet veriyor ve Avrupa’nın en büyük işe alım şirketlerinden biri olarak BT ve teknoloji, mühendislik ve üretim, satış ve pazarlama, finans ve muhasebe, sağlık hizmetleri ve yaşam bilimleri pozisyonlarına her gün yaklaşık 40.000 uzman yerleştiriyor. Yeni iş dünyasının değişen ihtiyaçlarını karşılamak için sürekli değişen ve dönüşen ManpowerGroup, Türkiye’de bundan böyle profesyonel yetenek hizmetlerini Experis Turkey markası altında toplayacak. Dünyanın dört bir yanındaki 3000’i aşkın ofisiyle, çalışanların kariyerini istediği yönde ilerletmesi ve şirketlerin ihtiyaç duydukları insan kaynaklarını bulması, koruması ve geliştirmesi için çalışan Experis, bugünün küresel ve teknoloji odaklı iş dünyasına özel olarak geliştirdiği başarılı işgücü çözümleriyle tanınıyor.

ManpowerGroup Türkiye Genel Müdürü Feyza Narlı, Experis Türkiye’nin sektörde yaratacağı fark hakkında şunları söyledi: “Bugünün rekabetçi, karmaşık ve öngörülemez iş dünyasında doğru yeteneği doğru yerde ve doğru zamanda bulabilmek gittikçe daha da zorlaşıyor. Günümüzün büyüyen işletmeleri ise, onları rekabette öne çıkaran mesleki yeteneğe sahip doğru insanları işe almaya her zamankinden daha bağımlı hale geliyor. Experis tam da bu noktada, kritik pozisyonlar için, rağbet gören yetenekleri hassas bir doğrulukla sunarak, hizmet verdiği kişi ve kuruluşların rekabetçiliğine katkıda bulunuyor. Eşsiz bir aday deneyimi sunduğumuz için, her gün binlerce çalışan küresel ağımıza katılmak için başvuruyor. Geniş uzman ağımızla, yetenek yarışındaki şirketlere avantaj sağlıyoruz. Türkiye’de şimdiye kadar Manpower Professional markası altında sunduğumuz hizmetleri artık Experis markasıyla sunacağımız için heyecanlıyız. Global deneyimimizden aldığımız güç ve Türkiye genelini kapsayan yetenek havuzumuz sayesinde, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerden çok uluslu ve küresel şirketlere kadar binlerce kuruluşun istihdam ihtiyaçlarını mükemmel şekilde karşılamaya devam edeceğiz.”

İnsan kaynakları alanında derinlikli bakış açısı

Experis’i rakiplerinden ayıran özelliği, sadece yetenekleri tanımakla ve nerede bulabileceğini bilmekle kalmayıp, adayların potansiyelini ölçerken teknik becerilerle sınırlı kalmaması ve bu sayede kurumlar ve çalışan adayları arasında daha mükemmel eşleştirmeler yapabilmesinde yatıyor. İnsan kaynakları hakkındaki derinlikli bakış açısı ve bunu müşterilerinin vizyonuna entegre edebilme yetisi, Experis’in üst düzey ortaklıklar kurabilmesini sağlıyor. Sonrasında ise sürekli eğitimler ve deneyim aktarımlarıyla yeteneklerin becerilerini geliştirmelerine ve böylece sektör ve teknolojiye öncülük ederek kişisel ve kurumsal başarıyı mümkün kılmalarına olanak tanıyor.

[1] ManpowerGroup 2016 Yetenek Açığı Raporu’na göre

ManpowerGroup İstihdama Genel Bakış Araştırması’na göre İç Anadolu’daki işverenler nisan-haziran dönemi için istihdamda kayda değer bir artış bekliyor. İç Anadolu’daki işverenler ikinci çeyrekte +%13 net istihdam görünümü öngörüyor.

 ManpowerGroup’un 2018’in 2. çeyreğine dair 1.003 işverenle yaptığı İstihdama Genel Bakış Araştırması’na göre, işverenlerin 2018 yılının ikinci çeyreğinde +%13 Net İstihdam Görünümü bildirdiği İç Anadolu bölgesinde, nisan-haziran dönemi için istihdamda kayda değer artış öngörülüyor. Diğer yandan, işe alım planları, 2018’in  birinci çeyreğine göre yüzde 4 puan, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 5 puan geriliyor. Geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında beş bölgeden üçünde işverenler, işe alım planlarının güçlendiğini bildiriyor.

İkinci çeyreğin en güçlü istihdam görünümü Marmara’da

İşverenler, beş bölgenin tamamında 2018 yılının 2. çeyreğinde istihdam seviyesinde artış öngörüyor. En güçlü istihdam piyasası, Net İstihdam Görünümü +%23 seviyesinde olan Marmara bölgesinde tahmin ediliyor. Ege’de işe alım planları +%20 ile olumlu seyrini korurken, Karadeniz ve İç Anadolu’da işverenler sırasıyla +%15 ve +%13’lük istikrarlı istihdam artışı öngörüyor. En zayıf bölgesel görünümü, +%10 ile Akdeniz bölgesi bildiriyor.

Önceki çeyreğe göre, beş bölgenin dördünde işverenler daha güçlü işe alım beklentileri bildiriyor. Egeli işverenler yüzde 11 puanlık önemli bir artış bildirirken Akdenizli işverenlerin görünümü yüzde 7 puan güçleniyor. Marmara’da işverenler yüzde 5 puanlık mütevazı bir artış bildirirken, Karadeniz için görünüm yüzde 4 puan artıyor. Bununla birlikte, İç Anadolu’da işverenler yüzde 4 puanlık hafif bir düşüş bildiriyor.

Net İstihdam Görünümü (%)
Ege 20
Karadeniz 15
İç Anadolu 13
Marmara 23
Akdeniz 10

Geçen yılın aynı dönemine göre, beş bölgeden üçünde işverenler, daha güçlü görünüm bildiriyor. Ege ve Marmara bölgelerinde sırasıyla yüzde 14 ve 12’lik kayda değer bir artış bildiriliyor. Diğer yandan Akdeniz için görünüm yüzde 9 puan artarken Karadeniz’deki işverenler de yüzde 3 puanlık bir iyileşme bildiriyor. Ancak İç Anadolu’da yüzde 5 puanlık hafif bir düşüş bildiriliyor.

Türkiye’deki işverenlerin 2018’in 2. çeyreğine ilişkin istihdam beklentisi güçlü

ManpowerGroup İstihdama Genel Bakış Araştırması’na göre, Türk işverenler önümüzdeki nisan-haziran dönemi için güçlü işe alım beklentileri bildiriyor. İşverenlerin yüzde 28’i istihdamda artış beklerken yüzde 5’i azalma öngörüyor ve yüzde 63’ü de değişiklik olmayacağını tahmin ediyor. Bunun sonucunda net istihdam görünümü +%23’ü gösteriyor. Veriler mevsimsel dalgalanmalara izin verecek şekilde ayarlandığında görünüm +%16’yı gösteriyor. İşe alım planları önceki çeyreğe göre yüzde 3 puan iyileşirken, 2017’nin ikinci çeyreğine göre yüzde 5 puan artıyor. Önümüzdeki üç ayda 11 sektörün ve beş bölgenin tamamındaki işverenler, istihdam seviyelerinde artış öngörüyor. İstihdam görünümleri önceki çeyreğe göre dokuz sektörde ve dört bölgede güçleniyor. 2017’nin aynı dönemine göre ise 11 sektörün tamamında ve dört bölgede istihdam görünümleri artıyor.

Manpower Türkiye Genel Müdürü Feyza Narlı, Türkiye’nin istihdam görünümü hakkında şunları söyledi: “Türkiye 2017’yi ihracat ve genel üretim artışı anlamında pozitif tamamladı. Ek büyüme ve yatırımlarla aynı trendin 2018’de de devam etmesi yönünde bir beklentimiz vardı. Araştırmamızın da işaret ettiği üzere, istihdam beklentilerinin bu çeyrekte de artmaya devam etmesi bu konuda yanılmadığımızı gösterdi. Ayrıca ilaç sektöründeki yatırımların artarak devam etmesinin kalifiye insan kaynaklarına duyulan ihtiyacı artırabileceğini ve dolayısıyla bu sektördeki pozitif istihdam trendinin devam edebileceğini düşünüyoruz. Ek olarak, elektrik, gaz ve su hizmetleri sektörü de Türkiye’nin büyümekte olan sektörlerinden biri olarak dikkat çekiyor. Bu sektörde de büyüme hızının artacağını tahmin ediyoruz.”

İlaç sektörü üç çeyrektir zirvede

11 sektörün tamamında işverenler, 2018’in 2. çeyreğinde istihdam seviyelerinde artış öngörüyor. ilaç ile elektrik, gaz ve su sektörlerinde, sırasıyla +%29 ve +%25 net istihdam görünümüyle, sağlıklı istihdam artışı öngörülüyor. İnşaat sektörü işverenleri de, +%21’lik bir görünüm ile aktif bir işe alım hızı bildirirken, üretim sektörü +%20’lik bir işe alım hızı bildiriyor. İstihdam görünümü +%18 seviyesinde olan tarım, avcılık, ormancılık ve balıkçılık sektörü işverenleri, istikrarlı bir istihdam artışı bekliyor. Diğer yandan, hem finans, sigortacılık, gayrimenkul ve kurumsal hizmetler sektörleri hem de madencilik sektöründe işverenler +%17 istihdam görünümü bildiriyor. Bu arada, en zayıf görünümü +%7 ile restoran ve otelcilik sektörü işverenleri bildiriyor.

Önceki çeyreğe göre 11 sektörün dokuzunda işe alım planları güçleniyor. İnşaat sektöründe yüzde 13 puanlık önemli bir iyileşme kaydedilirken, restoran ve otelcilik sektöründeki işverenler yüzde 11 puanlık bir artış bildiriyor. Elektrik, gaz ve su sektörleri ile üretim sektörü işverenleri yüzde 10 puanlık iyileştirme bildirirken; ulaştırma, depolama ve iletişim sektörü işverenleri, yüzde 6 puanlık bir artış bildiriyor. Bununla birlikte, hem finans, sigortacılık, gayrimenkul ve kurumsal hizmetler sektörleri hem de toptan ve perakende ticaret sektöründe işe alma beklentileri değişmiyor.

Görünümler, geçen yılın aynı dönemine göre 11 sanayi sektörünün tamamında iyileşiyor. İnşaat sektöründe yüzde 21 puanlık keskin bir artış kaydedilirken, üretim sektöründeki işverenler yüzde 11 puanlık önemli bir artış bildiriyor. Ulaştırma, depolama ve iletişim sektörleri yüzde 9 puanlık bir artış gösterirken; tarım, avcılık, ormancılık ve balıkçılık sektörleri, elektrik, gaz ve su sektörü, restoran ve otelcilik sektörü ve ilaç sektörü olmak üzere dört sektörde yüzde 8 puanlık artış kaydediliyor.

Net İstihdam Görünümü (%)
Tarım, Ormancılık, Avcılık ve Balıkçılık 18
İnşaat 21
Elektrik, Gaz ve Su Hizmetleri 25
Finans, Sigorta, Gayrimenkul ve Kurumsal Hizmetler 17
Üretim 20
Madencilik 17
Kamu ve Sosyal Hizmetler 15
Restoran ve Otelcilik 7
Ulaştırma, Depolama ve İletişim 14
Toptan ve Perakende Ticaret 16
İlaç 29