Hisarcıklıoğlu: Geleceğin Gücü Girişimciler konusunda Kayseri’de yeni bir adım atıyoruz

Kayseri’de ‘Geleceğin Gücü Girişimciler’ toplantısına katılan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu,  “Bugün burada yeni bir adım atıyoruz. Girişimciliğin yayılması noktasında vites büyütüyoruz. 3 yıldır İstanbul’da düzenlediğimiz Girişimcilik Forumu’nu Anadolu’da yapma kararı aldık. Anadolu’da girişimcilik rüzgarını daha güçlü estireceğiz” dedi

İstanbul dışında ilk kez Anadolu’da TOBB, Kayseri Ticaret Odası ve Kayseri Ticaret Borsası tarafından düzenlenen toplantıya TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Evrim Aras, KTO Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, KTB Başkanı Şaban Ünlü, genç iş adamları, genç sanayiciler, genç ticaret erbabı ve üniversiteli gençler katıldı. Etkinlik sırasında yapılan ankette, Kayseri yüzde 35 ile en girişimci kent olarak seçildi. Kayseri’yi İstanbul ve Gaziantep izledi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Geleceğin Gücü Girişimciler toplantısıyla Anadolu’da girişimcilik rüzgarı estirdiklerini belirterek, kadın girişimcilere kendilerini fark ettirmeleri çağrısında bulundu. Hisarcıklıoğlu, ilgiyle dinlenen ve sık sık alkışlanan konuşmasında şunları söyledi :

“Bugün burada yeni bir adım atıyoruz. Girişimciliğin yayılması noktasında vites büyütüyoruz. 3 yıldır İstanbul’da düzenlediğimiz Girişimcilik Forumu’nu Anadolu’da yapma kararı aldık. Anadolu’da girişimcilik rüzgarını daha güçlü estireceğiz. Neden Anadolu? Çünkü girişimcilik kültürünün Anadolu’ya yayılmasını çok önemsiyorum. Girişimcilik demek iş demek, AŞ demek. Girişimcilik demek zenginlik demek. Girişimciliğin Anadolu’ya yayılması demek Anadolu’nun zenginleşmesi demek. Marka şehirlerin ortaya çıkması demek. Neden Anadolu’da ilk durak için Kayseri’yi seçtik. Bizim neslimizin en büyük eksiği şu oldu. Biz her şeyi tecrübeyle öğrendik. El yordamı ile öğrendik. düşe kalka öğrendik. Çünkü girişimciliği bilen yoktu, tecrübeyi aktaracak kimse yoktu. Şimdi bu mantık değişmek zorunda. O yüzden girişimcilik ekosistemini bir araya getiren bu forumu Anadolu’ya açtık. girişimciliğin başkentinden start verdik. Şu anda dünyanın en zengin 20 ülkesi, en girişimci 20 ülkesi durumunda. G7 ülkeleri içinde, ekonomik zenginlikle girişimcilik arasında güçlü bir ilişki tespit edilmiş durumda.”

Türkiye’nin genç nüfus yapısına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “Yaşımız daha 30. İtalya, Avrupa’nın en yaşlısı, biz en genciyiz. Bu genç nesli girişimciliğe yöneltebilirsek hedeflerimize çok hızlı ulaşırız” dedi.

9 ülkede yapılan araştırmanın sonucuna göre Türk gençlerinin Avrupa’daki diğer gençlere göre daha girişimci olduğunun ortaya çıktığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Araştırmaya göre Türk gençlerinin, yüzde 90’ı gelecekte kendi işini kurmak istiyor. Bu oran Portekizli gençlerde yüzde 85, İtalyanlarda yüzde 80, İspanyollarda yüzde 78, Hollandalılarda yüzde 62, İngilizlerde yüzde 58 ve Almanlarda yüzde 53. Özellikle kadınlar arasında girişimciliğin gelişmesini çok önemsiyorum. Kadın girişimcilerimizin sayısı 100 bin civarında. 77 milyonluk ülkeyiz. Nüfusumuzun yüzde 50’si kadın ama girişimcilerin sadece yüzde 8’i kadın.”

Geleceğin Gücü Girişimciler toplantısına Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Genç Girişimciler Kurulu Başkanı sıfatıyla katılan Ali Sabancı da, Ommer Otel’de düzenlenen ve 600’e yakın genç ve kadın girişimcinin katıldığı toplantıda yaptığı konuşmada şunları anlattı:

“Genç Girişimciler ve Kadın girişimler olarak bugün girişimciliğin merkezi Kayseri’de bir forum yapıyoruz. İlk kez bu yıl toplantıyı Anadolu’ya getirdik. Girişimcilerin ayağına getirdik. Bu yıl eylül ve ekim aylarında iki toplantı yapacağız. Bunun temelindeki amaç, iki seanstan oluşan program oluyor. Birinci seansta 61 mentör ki, bunun 30’ü İstanbul’dan geldi ve 30 masaya paylaştırıldı. Her masada 12 girişimci adayıyla 30’ar dakikalık seanslar yapıyoruz. Gençlerle fikirlerimizi paylaşıyoruz. Türkiye’nin gelişiminde önemlidir bu. Fikirlerimizi, deneyimlerimizi gençlerle paylaşıyoruz. Soru cevap yaparak, girişimciliğin bir alternatif olduğunu, Türkiye’nin gelişimi için önemli olduğunu, köşe taşları olarak düşünüyoruz. Kayseri’nin G3 toplantısında seçilmesinin ana amacı TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve benim Kayserili olmam değildir. Buraya gelmemiz bundan kaynaklanmıyor. Kayseri Anadolu’nun girişimcilikteki 3- 4 merkezden birisi. Kayseri kolay bir yer. Zorlanmayacağız. Girişimcilik için Kayseri doğal bir yer.”