Hırvatistan Ankara büyükelçisi’nden Kayseri Valisine ziyaret

Hırvatistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Drazen Hrastic, Kayseri Valisi Orhan Düzgün’ü makamında ziyaret etti.

Vali Düzgün, beraberinde Türk – Hırvat Dostluk Derneği Başkanı Vehbi Tosun ile birlikte gelen Büyükelçi konuğunu Valilik girişinde karşıladı. Hırvat diliyle “Kayseri’ye Hoşgeldiniz” yazısından etkilenen Konuk Büyükelçi, ekranın önünde Vali Düzgün ile hatıra fotoğrafı çektirdi.

Vali Düzgün, yaptığı konuşmada, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Türkiye ile Hırvatistan arasında tarihi ve kültürel ortak bir geçmiş bulunduğunu, köklü bağların günümüzde yaşatılması ve artarak devam etmesinin son derece önemli olduğunu vurguladı.

Kayseri’nin oldukça zengin ve köklü bir mirasa sahip olduğunu konuk Büyükelçiye aktaran Vali Düzgün, şunları kaydetti:

“Günümüzden yaklaşık 6 bin yıl öncesine ait eserler, Kültepe başta olmak üzere ilimizdeki değişik ören yerlerinde yapılan arkeolojik kazılar sonucunda ortaya çıkartılmış. Kayseri Arkeoloji Müzesi bu anlamda oldukça zengin ve çok değerli eserlere sahiptir. Büyükşehir Belediyesi ile yapmış olduğumuz protokol sonucu Roma döneminden kalma yaklaşık 2 bin yıllık tarihe sahip Kayseri Kalesi içerisine Arkeoloji Müzesi’ni taşıyacağız. Selçuklu Medeniyeti bakımından da Kayseri son derece zengin bir varlığa sahip. Konya ve Sivas ile beraber Kayseri’deki Selçuklu Eserleri 2014 yılı başında UNESCO tarafından Dünya Geçici Mirası Listesine alındı”

Erciyes Kayak Merkezi’nin de önemine de değinen Vali Düzgün, “Erciyes Kayak Merkezi, Türkiye’de umut vadeden kayak merkezlerinin başında yer alıyor. Geçtiğimiz hafta sonu da Avrupa Snowboard Kupasına ev sahipliği yaptık. Bir bölümü Kapadokya sınırları içerisinde yer alan Kayseri ile Kapadokya’nın, kültür turizmi ile kış turizmini birleştirme bakımından yaklaşık 3 ay önce Nevşehir Valiliğimiz ile beraber, belediyelerin, turizm sektörü temsilcilerinin katılımıyla bir toplantı yaptık ve ortak bir çalışma projesi içerisine girdik. Dolayısıyla kış turizmi ve kültür turizmini içeren ortak paketler hazırlandı ve dünyaya bu şekilde de tanıtım çalışmaları da başlamış durumda.” dedi.

Büyükelçi Drasten Hrastic ise Hırvatistan’ın kültürel, doğal ve tarihi zenginlikler bakımından Kayseri ile ortak yönlerinin olduğunu belirterek, böylesine kültür dolu, ticareti ile ünlü ve doğal güzellikler ile bezeli bir şehirde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Hırvatistan’ın Türkiye ile kültürel ve politik anlamda çok iyi ilişkilere sahip olduğunu, Kayseri’de bulunduğu sürede gerçekleştirmiş oldukları ziyaretlerde de Kayseri ekonomisine hayran kaldığını anlatan Büyükelçi Hrastic, Kayseri ile olan ekonomik ilişkileri de geliştirmek istediklerini ifade etti

Hırvatistan’ın az nüfusa sahip olmasına rağmen yılda 13.5 milyon turisti ağırladığını belirten Büyükelçi Hrastic, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Hırvatistan da 4,5 milyon nüfusa sahip olmasına rağmen 13,5 milyon turist ağırlıyor. Daha fazla Türk’ün Hırvatistan’ı ziyaret etmesini ve aynı zamanda daha fazla Hırvatın da Türkiye’yi ziyaret etmesini bekliyoruz. Hırvat turistler daha çok İstanbul, Antalya ve Kapadokya’yı ziyaret ediyorlar ve Kayseri henüz keşfedilmemiş çok önemli bir mücevher bu konuda. Kültürel Kayak olarak bahsettiğiniz proje ile ilerde daha fazla turistin Kayseri’yi ziyaret edeceğini umuyorum. Hırvatistanlılar tahmin edebileceğiniz bütün sporlarla uğraşıyorlar. Kayak, dağcılık, dağ yürüyüşü, dağ tırmanışı da bunlar arasında yer alıyor. Dün sadece Erciyes’in küçük bir kısmını gördüm ancak tekrar gelmem için bu bile yeterdi.”

Konuşmaların ardından Vali Düzgün tarafından Büyükelçi Hrastic’e Kültepe’den çıkarılıp Arkeoloji Müzesinde de sergilenen vazonun replikası hediye edilirken, Büyükelçi Hrastic tarafından da Vali Düzgün’e Hırvatistan’ın mimari tarihini anlatan bir kitap hediye edildi.