Hayvansal ürünler…(Köşe yazısı 16.02.2017 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ-HİSF KAYSERİ TEMSİLCİSİ

davutgulec@hotmail.com

Elbette ekonomik göstergeler olacak.

Üretici, üretim, destek ve teşviklerde.

Ama üretici azalıyor, tüketici, hazır ve kolaycılar çoğalıyor.

Fazla emek harcamadan, terlemeden, bilek ve beden gücü olmadan, aklını Devletini milletini kalkındıracak şekilde kullanmadan işin kolayına, hilesine kaçanlar zirve yaptı.

En basitinden bal reklamları.

Cep telefonu reklamları.

Sonu yüzde ‘e, ye’ diye biten indirimler..

Gıda, tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın teşhirleri..

Sağlık Bakanlığının uyarıları sanırım yeterde artar.

Türkiye İstatistik Kurumu Kayseri Bölge Müdürlüğü, hayvansal bazı ürünlerle ilgili son verileri açıkladı.

Önce Kırmızı Et Üretim İstatistiklerine bir bakalım.

Toplam kırmızı et üretimi kurban bayramının gerçekleştiği bir önceki çeyreğe göre %31,4, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %8,8 oranında azaldı. Toplam kırmızı et üretimi içinde sadece kesimhanelerde üretilen kırmızı et miktarı ise 107 bin ton olarak gerçekleşti.
Sığır eti üretimi bir önceki çeyreğe göre %30,8, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %3,7 oranında geriledi.
Koyun eti üretimi bir önceki çeyreğe göre %34,2, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %48 oranında aşağı indi.

Süt ve Süt Ürünleri Üretiminde ise;

Toplanan inek sütü miktarı Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %1,2 arttı.
Aralık ayında ticari süt işletmeleri tarafından içme sütü üretimi 140 bin 890 ton olarak gerçekleşti ve bir önceki yılın aynı ayına göre %8,8 artış gösterdi. İnek peyniri üretimi 54 bin 163 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %6,2 arttı. Koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise 261 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %22,4 aşağıya çakıldı.
Yoğurt üretimi 90 bin 403 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %1,7 arttı. Ayran üretimi ise 53 bin 513 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %3,1 artış gösterdi.
Aralık ayında ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranı ortalama %3,5, protein oranı ise ortalama %3,3 olarak saptandı.

Kümes Hayvancılığı Üretiminde de;

Tavuk yumurtası üretimi Aralık ayında bir önceki aya göre %4, bir önceki yılın aynı ayına göre %12,3 çoğaldı.

Kesilen tavuk sayısı Aralık ayında bir önceki aya göre %9,6, bir önceki yılın aynı ayına göre %1,6 artarken, Aralık ayında kesilen hindi sayısı ise bir önceki aya göre %65 artarken, bir önceki yılın aynı ayına göre %9 azalma gösterdi.

Tavuk eti üretimi Aralık ayında bir önceki aya göre %9,8, bir önceki yılın aynı ayına göre %2,5 yukarı çıktı, Aralık ayında hindi eti üretimi ise bir önceki aya göre %13,1 artarken, bir önceki yılın aynı ayına göre %13,5 aşağı indi.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış seriye göre tavuk eti üretimi bir önceki aya göre %1,6, takvim etkisinden arındırılmış seriye göre ise tavuk eti üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %2,6 çoğaldı.

Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi göstergeleri de;

Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi, 2017 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre %9,51, bir önceki yılın Aralık ayına göre %9,51, bir önceki yılın aynı ayına göre %7,36 ve on iki aylık ortalamalara göre ise %2,86 artış gösterdi.
Bir önceki aya göre değişim; tarım ve avcılık ürünlerinde %9,18, ormancılık ürünlerinde ise %8,25 ve balıkçılıkta %22,41 daha çok gerçekleşti.
Ana gruplarda bir önceki aya göre değişim; tek yıllık bitkisel ürünlerde %17,74, çok yıllık bitkisel ürünlerde %3,10 ve canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde %0,21 artma gözlendi.
Alt tarım gruplarından; çeltik %6,47, diğer ağaç ve çalı meyveleri ile sert kabuklu meyveler %4,53, artış gösterirken, canlı kümes hayvanları ve yumurtalar %8,61 geriye gitti.