Hayvanların kayıt altına alınma süresi uzatıldı, buzağıya ve su ürünlerine destek geldi

Bazı büyükbaş ve küçükbaş hayvanların küpe takılarak kayıt altına alınma ile hayvanların işletmeye giriş-çıkış bildirim sürelerinde değişikliğe gidildi.

Tarım ve Orman Bakanlığının, “Koyun ve Keçi Türü Hayvanların Tanımlanması, Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği” ile “Sığır Cinsi Hayvanların Tanımlanması, Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bakanlık sitesindeki habere göre; Düzenlemeyle küpe takılarak kayıt altına alınma süresi, sığır cinsi hayvanlarda 3 aydan 6 aya, koyun ve keçi türü hayvanlarda (mera ve göçerler 9 aydan)  6 aydan 1 yaşına çıkartıldı.

Tanımlama sürelerine bakılmaksızın her yaştan hayvanın küpelenmesi amacıyla İl Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonuna yetki verildi.

Hayvan sahipleri tarafından işletmeye hayvan giriş-çıkışı veya alım-satımlarda, 7 gün olan bildirim süresi 30 güne çıkarıldı.

Öte yandan Bakanlığın, Göçer Hayvanların Tanımlanması ve Nakilleri Hakkında Yönetmeliği de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, göçer hayvan sevk güzergâhı İl Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu tarafından belirlenecek. Göçer hayvan sevklerinde belirlenen güzergâh üzerinde gidiş ve dönüş için tek veteriner sağlık raporu yeterli olacak.

Bakanlık insan ve hayvan sağlığının korunması amacıyla, gerekli hallerde göçer hayvan sevklerine kısmi veya tam kısıtlama getirebilecek.

Bakanlığın “Yurt İçinde Canlı Hayvan ve Hayvansal Ürünlerin Nakilleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği” de yürürlüğe girdi.

Daha öncesinde işletmeye belgesiz getirildiği tespit edilen hayvanlar için hayvan başına idari para cezası uygulanıyordu. Yapılan değişiklikle nakil esnasında belgesi olmadığı tespit edilen hayvanlar için hayvan başına, nakil sonrasında işletmeye belgesiz getirildiği tespit edilen hayvanlar için hayvan sayısına bakılmaksızın işletme başına ceza uygulanarak işletmelere kaydedilmesi sağlanacak.

Buzağı desteği

Tarım ve Orman Bakanı Sayın Dr. Bekir Pakdemirli, 2. Dönem Buzağı Destekleme ödemelerinin başladığını duyurdu.

Bakan Pakdemirli, 2019 yılı 2. dönem buzağı desteklemeleri kapsamında yetiştiricilerimize toplam 641,6 milyon lira ödeme yapılacağını söyledi.

Bakan Pakdemirli şöyle devam etti:

2019 yılı 2. Dönem Buzağı Desteği kapsamında; 599. Bin 551 yetiştiricimizin 1 milyon 570 bin buzağısı için toplam 641,6 milyon lirayı ödemeye başladık.

Tüm yetiştiricilerimize hayırlı olsun”

BAKAN PAKDEMİRLİ: “SON 16 YILDA SU ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜNE 1,350 MİLYAR LİRA DESTEK SAĞLADIK”

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, su ürünleri sektörüne 2003 yılından bu yana toplam 1 milyar 350 milyon lira destek sağladıklarını söyledi.

Bakan Pakdemirli, sağlıklı beslenmede önemli bir protein kaynağı olan su ürünleri üretiminde tür çeşitliliğini ve üretim miktarını artırmak amacıyla avcılık ve yetiştiriciliğe destek verdiklerini bildirdi.

Bu çerçevede, hazırladıkları “Su Ürünleri Yetiştiriciliği Kapsamında Hastalıktan Ari Alabalık Kuluçkahanelerinde Damızlık Alabalık Desteğine İlişkin Tebliğ”in bugün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirten Bakan Pakdemirli, şunları kaydetti:

ANAÇ ALABALIK BAŞINA 60 LİRA DESTEK VERİLECEK

“Söz konusu tebliğle, alabalık kuluçkahane işletmelerinin hijyenik ve sağlıklı şartlarda kurulumlarını sağlamak, biyogüvenlik tedbirlerinin alınmasını temin etmek, balık hastalıklarının yayılmasını engellemek, kaliteli yumurta ve yavru üretimlerini sağlamak, ülkemizde yetiştirilen alabalıkların uluslararası standartlarda tüketime sunulma kalitesini artırmak için Bakanlığımızca izin verilen kuluçkahanelere damızlık alabalık desteği ödeniyor. Buna göre, hastalıktan ari kuluçkahanelere yılda en fazla 10 bin adet damızlık anaça kadar sınırlı olmak kaydıyla birim başına 60 lira destek vereceğiz.”

“100’DEN FAZLA ÜLKEYE SU ÜRÜNLERİ İHRACATI YAPIYORUZ”

2003 yılında ilk defa destekleme kapsamına aldıkları su ürünleri üreticilerine son 16 yılda toplam 1,350 milyar lira ödeme yaptıklarını dile getiren Pakdemirli, şunları söyledi:

“Verilen bu desteklerle, bin 245 olan yetiştiricilik tesisi sayısı yüzde 70 artışla 2.127’ye, 61 bin ton olan su ürünleri üretim miktarı ise yüzde 511 artışla 373 bin tona yükseldi. Bu gelişmelerle su ürünleri ihracatımız da önemli oranda artış gösterdi. Bu kapsamda, 2002 yılında 27 bin ton olan su ürünleri ihracatımız 2019 yılında yüzde 640 artışla 200 bin tona, değer olarak ise 97 milyon dolardan 1,025 milyar dolara çıktı. Bugün itibariyle başta AB ülkeleri olmak üzere aralarında Japonya, ABD, Rusya ve Kore gibi ülkelerin de yer aldığı 100’ün üzerinde ülkeye su ürünleri ihracatı yapıyoruz.”