Hayvanlara elektronik küpe

AB ve Türkiye Cumhuriyeti’nin finansman desteğiyle 2014 yılında başlayan Koyun ve Keçilerde Elektronik Kimliklendirme Projesi, Mayıs ayı sonunda sona eriyor. Kapanış toplantısı 16 Mayıs’ta yapılacak olan proje kapsamında 31 milyon elektronik küpe dağıtılırken, bunlardan 10 milyonu 2016’da doğan kuzu ve oğlaklara takıldı.

Ülkemizde küçükbaş hayvanların elektronik olarak kimliklendirilmesi ve kaydı uygulamasının teknik yardım ayağını oluşturan Koyun ve Keçilerin Elektronik Olarak Kimliklendirilmesi ve Kaydı Projesi kapanış toplantısı, 16 Mayıs’ta Ankara’da yapılacak.

Resmi açılışı 15 Nisan 2016 tarihinde Erzurum’da yapılan Elektronik Kimliklendirme projesi kapsamında, öncelikli olarak paydaşların fikir ve sorunlarını anlamak ve iletişim stratejisini oluşturmak amacıyla, 7 farklı bölgede yer alan 12 ilde odak grup toplantıları yapıldı. Toplantılarda işletme sahipleri, köy muhtarları, belediye veteriner hekimleri, kesimhane temsilcileri, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, Türk Veteriner Hekimleri Birliği il, ilçe temsilcileri gibi sivil toplum yetkilileri olmak üzere farklı profillerden yaklaşık 200 kişi ile bir araya gelindi.

Antalya’da gerçekleştirilen eğitici eğitimi ile ilk aşamada doğrudan 244 veteriner hekim elektronik küpeleme konusunda eğitim aldı. İkinci aşamada ise bu eğiticilerin illerde düzenlediği eğitimlerle yaklaşık 5000 veteriner hekim, veteriner sağlık teknisyeni ve teknikeri bilgilendirildi.

Proje boyunca ilerlemeleri ve sorunları tespit amacıyla farklı dönemlerde çeşitli bölgelerden 40 ile gidilerek, saha ziyaretlerinde uygulamadan sorumlu veteriner hekimler ve koyun keçi yetiştiricileri ile karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu.

İletişim kampanyaları ile kullanma ve uygulama kılavuzları, broşür-poster, eğitim ve farkındalık amaçlı videolar üretildi. Projenin sosyal medya sayfaları veteriner hekimler başta olmak üzere konu ile ilgili kişilerden yoğun ilgi gördü. Elektronik kimliklendirme hakkında çok sayıda internet haberi de sektörle ilgili dergi ve sitelerde yer aldı.

Türkiye’de kuzu ve oğlaklarda elektronik kimliklendirme uygulamasını başlatan proje süresince, toplam 31 milyon elektronik küpe dağıtıldı. 10 milyonu 2016’da yeni doğan kuzu ve oğlaklara takılan küpelerin tamamının, 2017 sonuna kadar bitirilmesi planlandı.

Küçükbaş hayvanlarda elektronik kimliklendirme uygulaması projenin sona ermesinden sonra da devam edecek.

2014 yılında başlayan AB destekli proje, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından hazırlandı. Proje ile koyun ve keçilerin elektronik olarak kimliklendirilmesi, kayıt altına alınması ve hareketlerinin izlenmesi amaçlandı.

Elektronik Kimliklendirme, ülkemizde bu yıl ilk defa kuzu ve oğlaklarda uygulamaya alındı. Yeni dönemde kuzu ve oğlakların sağ kulağında klasik küpe, sol kulağında elektronik küpe yer alıyor. Elektronik küpedeki numara bir el terminali aracılığı ile okunuyor ve veri girişindeki hata payının minimum düzeye indirilmesi öngörülüyor. Hızlı okuma sistemi sayesinde zamandan da tasarruf sağlanması planlanıyor. Elektronik küpeleme, küçükbaşlarda hayvan hareketlerinin takibi, salgın hastalıkların izlenmesi, hasta hayvan sayısının tespiti ve hayvan hastalıkları ile daha etkin bir mücadele için imkanlar getiriyor.

Proje; veteriner hekimlere, uygulama kolaylığı, zamandan tasarruf, yetiştiricilere, devlet desteğinin ön koşulunu tamamlayarak işletmedeki hayvan varlığını daha kolay takip etme ve dolaylı olarak da tüketicilere sağlıklı ete ulaşma gibi faydalar sağlıyor.(Gıda Hattı)