Havuzlar ve hastalık.. (Köşe yazısı 13.08.2015 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ
GAZETECİ-HİSF KAYSERİ TEMSİLCİSİ
davutgulec@hotmail.com

Dünyada insan ve canlı nüfusu giderek artıyor.
Buna karşın herkes ‘Daha çok kazanacağım’ diyerek kendi kuyusunu ya kazıyor, ya da ortak oluyor.
Hastalıklar bile çeşitlendi, çoğaldı, yeni turlar atmaya başladı.
Teknolojimiz gelişti ama kafalar bir türlü gelişmedi.
Güya belediye hizmetleri, kamu hizmetleri, yatırımlar hep standart, kaliteli, sağlıklı, taviz verilmeden denetimler-kontroller yapılıyor.
Dünyanın çivisi çıkarken, havalarda mevsim normallerinin çok üzerinde seyrediyor. Mevsimler bile değişti. İnsanlar arasında cinnet zirvede.
Ama şu bir gerçek.
Eskiden spor yapan insanlara gülen çoktu. Şimdi yapmayanlara, bilinçsiz yapanlara çoğaldı.
Sıcak yaz günlerinde serinlemek isteyen pek çok kişi havuzları tercih ediyor. Ancak kirli ya da fazla klorlu sular, özellikle kadınların havuz keyfi sonrası ciddi sorunlarla karşılaşmasına neden olabiliyor.
Tabi erkeklerle-kadınların-çocukların dönüşümlü kullandığı havuzların riskleri, sorunları da giderek tırmanıyor.
Ama olsun sağlığıyla oynayan ‘Serinledi’ buna göz yumanda ‘Para kazandı ya’ çok önemli değil.
İnsanların farklı salgılarıyla kirlenen ve uygun dezenfeksiyonu yapılmayan havuzlar birçok enfeksiyonun habercisi. Ayrıca, havuz suyunun dezenfeksiyonu için kullanılan kimyasal maddeler, suya karışan sabun, şampuan veya güneş yağı gibi maddeler de önemli sağlık sorunlarına neden olabiliyor.
Havuzlar her ne kadar klorlansa da enfeksiyon etkenleri çeşitli olduğundan enfeksiyon riski tamamen ortadan kalkmıyor. Su sirkülasyonu iyi sağlanmamış ve düzenli temizliği yapılmamış havuzlar tifo, hepatit A, ishale neden olan diğer enfeksiyonlar, mantardan idrar yolu enfeksiyonuna kadar birçok hastalığı körüklüyor. Havuza giren insanlar hijyen kurallarına uymalı havuza girmeden önce mutlaka duş alınmalı. Mümkünse ayaklar antiseptikli suyla temizlenmeli. Kulak enfeksiyonlarını önlemek için kulak tıkaçları, göz enfeksiyonlarını önlemek için gözlük kullanılmalı.
Genital bölgenin ıslak ve nemli kalması, mantar enfeksiyonları gelişimi için hazırlayıcı bir faktör. Bu nedenle ıslak mayoyla oturmak çok sık yapılan yanlışlardan biri. Ayrıca kadın vajinal florasını bozarak normalde bulunan mantarları aktif hale getiriyor. Özelikle ishal, idrar yolu enfeksiyonu, genital akıntısı olan kişilerin havuzları kullanmaları havuz enfeksiyonlarının yayılmasında çok önemli bir etken.
Son bir hafta içinde ishal olunduysa havuza girilmemeli. Havuz suyu yutulmamalı. Çocukları sık tuvalete götürün. Havuza girmeden önce ve sonra duş alın. Bir havuzdan mikrop kaptığınızı düşünüyorsanız işletmecilere haber verin. Bazı havuzdan kapılan hastalıkların özellikle gebeler, çocuklar ve immün sistemi zayıf kişilerde çok ağır geçebileceğini unutmayın. Ciltte sıyrığı, kesiği, mantarı ve diğer enfeksiyonları olan kişiler, göz-burun-kulak enfeksiyonu olan kişiler, ishal olan kişiler, bu durumları iyileşinceye kadar havuza girmemeli. Lensle havuza girmek doğru değil. Kontak lensle suya girmek, gözün iltihaplanma ihtimalini artırır.
Temiz bir havuz suyunda havuzun dibi net görülmeli. Havuz kenarındaki taşlar yapışkan ve kaygan olmamalı. İyi klorlanmış bir suyun az bir kokusu olur. Aşırı bir kimyasal kokusu sorun olabileceğini gösterir. Su sıcaklığı 27 dereceyi geçmemeli. Hava ile su sıcaklığı doğru oranlı olmalı, arada fazla fark bulunmamalı. Havuz pompaları ve filtre sistemleri çalışıyorsa ses yapar. Bu sesi muhakkak duymanız gerekir. Havuz PH ve klor seviyesi sık kontrol edilmeli.
Hem havuzlarda hem de kadınlarda görülen havuz enfeksiyonları ve korunma yöntemleri konusunda uzmanların ortak önerileri şu.
-Klor seviyesi uygun ve temiz havuzlar tercih edilmeli.
-Havuza girmeden önce duş alınmalı.
-Havuzda 30-40 dakikadan daha uzun süre kalınmamalı.
-Havuzdan çıktıktan sonra hemen duş alınarak vücut klorlu sudan arındırılmalı.
-Mutlaka yedek mayo veya bikini bulundurulmalı, ıslak mayo hemen değiştirilmeli.
-Vajinal bölge kesinlikle nemli bırakılmamalı.
-Enfeksiyon başlangıcı görüldüğünde vakit kaybetmeden doktora başvurulmalı.
Özetle ‘serinleyim’ derken sağlığınızı havuzda kaybetmeyin..Benden söylemesi..