Hava ve yeşil alan… (Köşe yazısı 25.01.2019 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ

davutgulec@hotmail.com

Her yıl aynı sorunu yaşıyoruz.

Havalar soğumaya başladı mı, birilerinin zengin edilmesi uğruna dahada çukurlaşan, bir türlü yataylamasına değil, dikeylemesine konutlaşan şehirde giderek nefes alamaz hale geliyoruz.

Meteoroloji iyi ki rüzgar uyarısı yapıyor.

Hiç olmazsa, birilerinin kirlettiği havamız temizleniyor, nefes alır hale geliyoruz.

Birileri halen ’20 yılda yapılmayanı 4 yılda yaptım’ diye övünüyor.

Şehire mi yaptı yoksa 20 yılda elde edemediği servetinden mi, kendi yatırımlarından mı bahsediyor herkes bu konuda homurdanıyor.

Üstelik bu şehirde 20-25 yıldır hangi iktidarın, ideolojinin, parti adına seçilenler vardı?

Demek ki, halk gibi kendi içlerinde de hesaplaşma, çatırdama ‘pastırma sıcakları’ hesabı ‘yalancı mutluluk pozları’ gibi zirveye doğru tırmanıyor.

Şimdi, diğer seçimler kadar rahat olunmadığı kesin.

Herkes diken üstünde.

Öyle birilerinin sıvazladığına, şişirilmiş anketlerine, ödüllerine, ziyaretlerine kimse kanmıyor.

Ortada şehrin acı gerçekleri, devletten alamadıkları, seçtiklerinin ‘makam-mevki-koltuk hırsı’nda ve sembolik ‘halka-hakka’ diyerek ‘sen-ben-bizim oğlan’ yatırımlarını görüyor.

Hele hele şu günlerde, kirli havayı gördükçe ‘batsın sizin yalanlarınız? Verdiğim oy haram olsun’ diye beddualar ediyor.

Kim ağzını açsa ‘Önce sağlık, huzur, insan için hizmet’ diyor da, fotoğraf ortada.

Şehrin merkezinde eskisine göre yeşil alan kalmadı.

Kalan ağaçlarda, yeşil alanlarda direniyor mu, gün mü sayıyor belli değil.

Kalanları da şu günlerde, sayıları azalınca ya rüzgar-fırtına yıkıyor, ya da budana budana eksiltiliyor.

Size bugünde Ajans Press, PRNet, Its Medya’nın hem hava hem de yeşil alan üzerine yaptığı iki araştırmanın sonuçlarını vereceğim.

2019 yılı itibarıyla havası en temiz şehirler açıklanırken, dünyanın havası en temiz şehri Helsinki olarak görüldü. Türkiye’den de dört şehrin havası temiz şehirler arasında yer alması dikkat çekti.

Numbeo verilerinden ve medya yansımalarından derlenen bilgilere göre, bu yıl itibarıyla havası en temiz şehir Helsinki olarak görüldü. Helsinki 13,01 puanla listenin başına yerleşirken, onu 13,95 ile Canberra ikinci sıradan, 14,73 ile de Reykjavik üçüncü sıradan takip etti. Listeye Türkiye’den de dört şehrin girdiği görülürken, ilk 100’ün içinde sadece bir şehrin olması dikkat çekti. Böylelikle Türkiye’den Bursa sadece ilk 100’e girerken, İzmir’in 158’inci, İstanbul’un 177’nci, Ankara’nın ise 185’inci sırada yer aldığı saptandı. Havası en temiz şehirler sıralamasında ilk onda yer alan diğer şehirler ise sırasıyla, Wellington, Zürih, Victoria, Stockholm, Viyana, Lüksemburg ve Ottawa oldu.

Gerçekleştirilen yazılı basın incelemesinde çevre kirliliği ile ilgili 2018 yılında 19 bin 458 haber çıkışı tespit edildi. 2019 yılının ilk 22 günlük diliminde ise çevre kirliliği hakkında bin 485 haberin yansıma bulduğu görülürken,  çevre kirliliği haberlerinin içerikleri incelendiğinde ise, yeşil alan ve betonlaşma başlıklarının en çok konuşulan içerikler içerisinde yer aldığı tespit edildi.

Bu arada Dünya üzerinde farklı şehirler sahip olduğu yeşil alana göre sıralanırken, İstanbul’un yüzde 2,2 oranla son sırada yer aldığı saptandı.

World Cities Culture Forum verilerinden ve medya yansımalarına göre, İstanbul’un yeşil alan sıralamasında 34 şehir arasında son sırada yer aldığı görüldü. Yeşil alana sahip olma oranı sadece yüzde 2,2 olan İstanbul’u bir ön sıradan takip eden şehir ise Tayvan’ın başkenti Taipei olarak kaydedildi. Buna karşın yeşil alana en çok sahip olan şehir Oslo olarak saptandı. Oslo yüzde 68 gibi bir oranla açık ara birinciliği elinde bulundururken, Oslo’yu ikinci sıradan yüzde 47 yeşil alan ile Singapur, yüzde 46 yeşil alan ile de Sidney’in izlediği gözlendi. Yeşil alan oranının ise park ve bahçeler baz alınarak hazırlandığı tespit edildi.

Yazılı basın incelemesinde, yeşil alanlarla ilgili son yıllarda medyaya yansıyan haber adetlerindeki artış gözlerden kaçmadı. 2016 yılında yeşil alanlar 15 bin 747 habere konu olurken,  2017 yılında 20 bin 50, 2018 yılında ise 21 bin 276 habere konu olarak medyanın önem verdiği başlıklar arasında yer aldı.

İki verilere bakarsak, gerek Kayseri’de gerekse Türkiye’de seçilenler gerçekten halk için görev yapmıyor.

Yapmış olsa bu tip iyi örnekler çoğalır.

En azından temiz havamızı solurken dua ederiz.

Ama nerdeeee.?

Nasıl olsa kendileri artık havası temiz yükseklerde oturuyor.

Onlar için ‘mutsuz çoğunluk mu’ yoksa ‘mutlu azınlık mı’ önemli?

Sorsanız, 7×24 saat çalışıyorlar, zamanları bile yok.

Ağızlarından ‘temiz hava’ ve ‘kişi başına düşen yeşil alan’ konusunda Dünya standartlarının üzerine çıkartacaklarına ilişkin bir tek kelime duyan var mı?

Nasıl olsa klasik hizmetler, asfalt, araç ve yaya yolu, değiştirilen taş edebiyatları, tartışılan köprüler, bazı hizmetler yetiyor bu millete.

Verimli arazilerde sayelerinde, konut-ticaret-akaryakıt alanı olarak betonlaşıyor.

Tarih sizin bu yaptıklarınızı da bizim bu yazdıklarımızı da çok konuşacak, unutmayın.