Hantallığı bitirecek mi? (Köşe yazısı 04.08.2015 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ
GAZETECİ-HİSF KAYSERİ TEMSİLCİSİ
davutgulec@hotmail.com

Türkiye’nin teknolojide çok iyi olduğunu, bu konuda çok iyi yatırımlar yaptığını söyleyenlerde aynen ‘Ekonomi iyi’ diyenlere benziyor.
Cumhurbaşkanına, Başbakana bakıyorum eğitimde ‘Fatih projesi’ ile çocukların sırt çantası taşıma dönemi sona erdi.
Külliyen yalan.
Kamu kurum-kuruluşlarına bakıyorum halen ‘Bugün git-yarın gel’ anlayışında.
Bayan memurlar ‘Dizi’, erkek memurlar’ şans oyunu’ yorgunu.
Bürokrasi hantal mı hantal.
Tüm Dünyada teknolojik gelişmelerle, Ar-ge yatırımları ile hantallık, tembellik bitiyor.
Bizde teknoloji hantallığı daha da körüklüyor.
Çünki bu ülkede ‘Senin-benim adamım, senin-benim partimin adamı’ yaşanıyor.
Koltuklarda hak edenler değil, haketmeyen birilerinin taklacıları oturuyor.
Bunun en güzel örnekleri sanırım, kaçak istihdam, vergilerin toplanmaması, her türlü af’lar, denetimlerin yetersizliği, iktidarların tutarsızlıkları.
Sonuçta kaybeden hep nedense, vergisini zamanında ödeyen, askerliğini yapan, emekli olmasına karşın çalışan onurlu, namuslu insanlar çekiyor.
Türkiye’nin önde gelen bilgi teknolojisi şirketlerinden biri olan BimSA’nın Genel Müdürü Tunç Taşman, Vergi Usul Kanunu’nda, e-defter, e-fatura gibi uygulamalardan daha etkin şekilde faydalanmak ve benzer uygulamalar geliştirmek amacıyla birçok maddenin, elektronik yöntem ve uygulamalara imkan sağlayacak şekilde yeniden yazılmasını değerlendirdi. İşte bunun güzel örneklerinden bazıları. Dijitalleşme, içinde yaşadığımız dünyanın kurallarını hızla değiştiriyor.
Bu hızlı değişime uyum sağlayanlar yaşamaya ve ilerlemeye devam ederken, dijitalleşme sürecinin gerisinde kalanlar elenmeye veya gerilerde kalmaya mahkûm oluyor.
Dijitalleşmenin getirdiği yeni araçlardan biri de e-Fatura. e-Fatura ondan yararlanmayı bilen işletmelere büyük değer katacak. Vergi kaybını önlemek için uygulamaya konulan e-faturanın ilk senesinde entegratör hizmeti veren yazılımı ile 2014 yılında toplam 3 milyon 100 bin adet e-fatura kesildi.
E-fatura’ya geçiş yapan 20 bin şirkette, aylık 10 milyona yakın fatura ele alınıyor.
Maliye Bakanlığı raporuna göre 2015’te e-fatura ve e-arşiv ile sistemde 250 milyon elektronik fatura dolaşacak. 250 milyon e-fatura, şirketlerin ekonomisine 500 milyon liraya yakın tasarruf olarak geri dönecek.
Zorunluluk kapsamında olmamasına karşın dileyen mükellefler de gerekli teknik altyapıyı kurmak ve Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan izin almak kaydıyla diledikleri zaman e-defter ve/veya e-fatura uygulamasına geçebiliyorlar.
İşletmeler, maliye otoritesince getirilen zorunluluk kapsamında olup olmadıklarına bakmaksızın önemli maliyet avantajları sağlaması nedeniyle e-fatura, e-defter uygulamasına geçmeye gönüllü olacaklar.
Vergi sisteminin elektronik sürecin geliştirilmesi ve günümüz koşullarına daha duyarlı hale getirilmesi zaruri bir hal aldı.
Dijitalleşme çağında doğru yazılımlarla kayıtların elektronik ortamda tutulması ve aktarılması ile işletmeler zamandan ve işletme giderlerinden tasarruf ediyor.
Dijital arşivleme (e-arşiv) sayesinde dosyaların arasında kaybolmuyor, istedikleri zaman eski faturalarınıza çok rahat ulaşabiliyor.
Hızla değişen ekonomik hayata daha hızlı adapte olmayı sağlayacak olan bu düzenlemelerle etkin bir mali kontrol de sağlanabiliyor.
Umarım, Dünyadaki teknolojiden artık geri kalmayız.
Umarım, göçen beyinlere sahip çıkar, onların imhasına göz yummayız.
Birilerine hoş gözükmek için devleti, milleti peşkeş çektirmeyiz.
Bu ülke, devlet, millet hepimizin.
Bu ülke kalkınacaksa da batacaksa da aynı gemide olduğumuzu kimse unutmasın.
Hiç kimse de artık, devletin-milletin sırtından geçinen asalaklara acımasın.