Hane halkı ve gençlik..(Köşe yazısı 29.07.2017 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ

davutgulec@hotmail.com

Türk halkı ve gençliği ile ilgili son istatistiki verilerde geldi. Verilere göre, Türk Gençliğinin yalnızlık oranı Avrupa’nın üç katı olarak belirlendi. Hane halkı tüketim harcamalarında ise  konut ve kira giderleri zirveden inmedi.

AB üyesi ve aday ülke vatandaşlarının kendilerini ne kadar yalnız hissettikleri üzerine yapılan bir araştırmaya göre; Avrupa vatandaşlarının yüzde 6,7’sinin ihtiyaç duydukları anda yardım isteyebilecekleri kimsenin olmadığını düşünüyor. Türkiye’de kendini yalnız hissedenlerin oranı yüzde 11,3 olurken, bu oran Türkiye’yi  Avrupa’nın en yalnız altıncı ülkesi yaptı.

AB Gelir ve Yaşam Koşulları biriminden derlediği verilere göre Lüksemburg, İtalya ve Yunanistan Avrupa’da kendini yalnız hisseden bireylerin en çok olduğu ülkeler olurken, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Slovakya ve İsveç Avrupa’da yalnızlığın en az olduğu ülkeler oldu.

Türkiye’de ihtiyacı olduğu zaman yakınında birisini bulamayacağını düşünenlerin yoğunlaştığı yaş grubu 50-75 yaş aralığı olurken, 75 yaş üzerindeki nüfus ise kendini bu alanda en şanslı hisseden grup oldu.16-24 yaş aralığındaki genç nüfus yüzde 9,9’la kendisini çok yalnız hissederken bu yaş aralığı için AB ülkelerindeki oran sadece yüzde 3,3 oldu. Yalnızlık hissi eğitim seviyesiyle ilişkilendirildiğinde mezun olunan okul seviyesinin artışına paralel olarak yalnızlık hissinin azaldığı

Ajans Press ve PRNet’in incelemesine göre gençler hakkında yılbaşından bugüne 78 bin 970 haber yansıması tespit edilirken, medyada çıkan haberlerin analizinde, gençlerin en çok işsizlikten şikayet ettiği belirtildi. Televizyon ve yazılı basın incelemesinde gençler hakkında çıkan haberlerin birçoğu işsizlik olurken, internet ve teknoloji bağımlılığı haklarında en çok haber çıkan bir diğer başlık oldu.

Hanehalkı Tüketim Harcaması..

Türkiye İstatistik Kurumu Kayseri Bölge Müdürlüğü  verilerine göre; Hanehalkı bütçe araştırmasının 2016 yılı sonuçlarına göre; Türkiye genelinde hanehalklarının tüketim amaçlı yaptığı harcamalar içinde en yüksek payı %25,2 ile konut ve kira harcamaları alırken, ikinci sırayı %19,5 ile gıda ve alkolsüz içecek harcamaları aldı. Toplam tüketim harcamalarında en düşük payı alan harcama grupları ise %2 ile sağlık ve %2,3 ile eğitim hizmetleri oldu.

Hanehalkı büyüklüğü ve kompozisyonu dikkate alınarak hesaplanan eşdeğer fert başına aylık ortalama tüketim harcaması 2015 yılında 1 455 TL iken 2016 yılında 1 642 TL olarak tahmin edildi.
Araştırma sonuçlarına göre, ulaştırma harcamalarının payı bir önceki yıla göre 1,2 puanlık artışla %17’den %18,2’ye yükseldi. Alkollü içecekler, sigara ve tütün grubunun payı %4,2’den %4,4’e, mobilya ve ev eşyalarının payı, %6,1’den %6,3’e; eğitim hizmetlerinin payı ise %2,2’den %2,3’e yükseldi.
Diğer taraftan, konut ve kira harcamalarının toplam harcamalardaki payı bir önceki yıla göre 0,8 puanlık düşüşle %26’dan %25,2’ye geriledi. Ayrıca, gıda ve alkolsüz içecek harcamalarının payı %20,2’den %19,5’e, eğlence ve kültür harcamalarının payı %2,9’dan %2,8’e, çeşitli mal ve hizmet harcamalarının payı ise %4,3’den %4,2’ye düştü.
Giyim ve ayakkabı (%5,2), sağlık (%2), haberleşme (%3,7) ile lokanta ve otel (%6,4) harcamalarının payı ise 2016 yılında da değişmedi.
Gelire göre sıralı %20’lik gruplar itibarıyla tüketim harcamalarının 2016 yılındaki dağılımına bakıldığında; en düşük gelir grubu olan birinci %20’lik grupta yer alan hanehalkları, konut ve kira harcamalarına %32, gıda ve alkolsüz içecek harcamalarına %28,9, ulaştırma harcamalarına %8,9 ve mobilya ve ev eşya harcamalarına %5,6 pay ayırdı.
En yüksek gelir grubu olan beşinci %20’lik grupta yer alan hanehalkları ise, ulaştırma harcamalarına %22,8, konut ve kira harcamalarına %21,7, gıda ve alkolsüz içecek harcamalarına %14,2 ve lokanta ve otel harcamalarına %7,6 pay ayırdı.

Temel gelir kaynağı maaş, ücret, yevmiye geliri olan hanehalkları; konut ve kira harcamalarına %23,8, ulaştırma harcamalarına %18,7 ve gıda ve alkolsüz içecek harcamalarına ise %17,8 pay ayırırken, müteşebbis geliri olan hanehalkları; ulaştırma harcamalarına %23, konut ve kira harcamalarına %21,1 ve gıda ve alkolsüz içecek harcamalarına ise %19,8 pay ayırdı.
Hanehalkının temel gelir kaynağı gayrimenkul ve menkul kıymet geliri olanlar; konut ve kira harcamalarına %29,3, ulaştırma harcamalarına %21,3 ve gıda ve alkolsüz içecek harcamalarına ise %15,5, emeklilik geliri olanlar ise; konut ve kira harcamalarına %31,2, gıda ve alkolsüz içecek harcamalarına %24,9 ve ulaştırma harcamalarına %12,7 pay ayırdı.