Güvensizlik ve ahlaksızlık…(Köşe yazısı 27.10.2017 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ

davutgulec@hotmail.com

Toplumda her alanda güvensizlik giderek artıyor.

Son dönemlerde meslek ahlaksızlıkları da zirveden inmiyor.

Özellikle yılda iki kez uygulanan  indirim günleri’nde tüketici aldatılıyor. Bindirilmiş fiyatlara indirim uygulanıyor, halen yasak olmasına karşın sonu 90-99 kuruş ile biten rakamlar ya da sonu ‘yüzde … e, ye varan’ gibi biten çeşitli aldatmacaların önüne geçilemiyor.

Lafa gelince herkes dindar, Din, Kitap, Allah, Kuran, Kul hakkı, Müslüman. Uygulamaya, fiyatlara, fırsatçılığa, Ahi Evran esnaf ahlakına gelince çoğu bunu unutuyor.

Biz Basın ve medyaya güven zaten ayaklar altında ve güven endekslerinde sonlarda. Düzeleceği var mı şimdilik yok gibi görünüyor.

Hele hele toplu ulaşım araçlarına binince bu güvensizlik, ahlaksızlık kendini daha iyi ve net ortaya koyuyor. Büyüklere saygı, sevgi, vefa, yer verme yok. Annesinin, babasının yanında küçük sıpalar oturuyor, ‘Evladım kalkta amcan, teyzen, deden, ninen, engelli abin, hasta kardeşin otursun’ diyen ahlaklı bir anne-baba nedense yok.

Ama giyimine, kuşamına, süsüne, püsüne, konuşmalarına, cep telefonu sohbetlerin bakarsan bunları insan yerine koyarsın.

Hep birbirimizi suçluyor, hep karşımızdan bekliyoruz.

Partili, partisiz, iktidarı, muhalefeti, zengini, fakiri, işçisi, işvereni, taşeronu, işsizi hiç kimse birbirine ne güveniyor ne de güvenle bakıyor. Görüntüde güven var ama gerçekte hiç yok.

Haksızlığa uğrayınca itiraz eden neredeyse çok az ama dedikodu yapan çok.

Tüketicinin esnafa, esnafın işadamına, işadamının iktidara güveni yok.

İkili konuşmalarda dert yananlar televizyonlarda övgüler yağdırıyor.

Her zaman dediğim gibi iki yüzlülük artık sevilir, binbir suratlardan nefret edilir oldu.

Cinnet geçirmeye yakın toplumda ‘bilmiyorum, görmedim, duymadım’ diyenler zirve yapıyor.

Şehri yönetenlerinde durumuna bakarsan, Yahyalıda elma hayvan yemi gibi alıcı bulamıyor, şehir merkezinde 3-5 lira. Patates benzer. Domates, biber, patlıcan gibi sebzelerde de fiyatlar sera ürünleri gibi nedense hiç inmiyor.

Dedim ya fırsatçıyız ama lafa gelince ‘kul hakkı’nı ağzımızdan düşürmeyiz.

Bazı belediyeler halen taşeron işçilerine aylardır, hattı verdikleri avanslara bakarsanız, değişen taşeron firmalardan alacaklarına bakarsanız alacaklarının ne kadar olduğunu bile unutmuş. Alacaklı olmasına karşın sürekli ya ‘çıkartırım ha’ denilerek ya tehdit ediliyor ya da ‘taşeron kadroya geçirilecek’ denilerek idare edilmeye devam ediliyor.

Bu ülkenin dört yanına, özellikle de Anadolu’yu işgal eden, ülkesini satarak, vergi, sigorta primi ödemeyen, devletten maaş alan, yardım kuruluşlarını gezen, bol çocuk yaparak kendilerini bulunmaz hint kumaşı gibi görmeye başlayan ‘misafir’ görünümündeki, vatanını, toprağını korumayı, dönmeyi düşünmeyen kimliksiz-hainler ise tıkır tıkır besleniyor.

Böyle bir ortam, şehir ve ülkede herkes ‘güven ve ahlak’tan bahsediyor.

Türkiye İstatistik Kurumu Kayseri Bölge Müdürlüğü’ndan aldığım  son hizmet sektörü güven endeksi bile halktan duyduğum  isyanını yazdırmaya yetti.

Umarım Devleti, şehri yönetenlerde artık halkın bu feryadını duyar.

Verilere göre, Mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi Eylül ayında 103,3 iken, Ekim ayında %2,2 oranında azalarak 101,1 değerine düştü. Hizmet sektörü güven endeksindeki bu azalış; son üç aylık dönemde “iş durumunun” iyileştiğini, “hizmetlere olan talebin” arttığını değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde “hizmetlere olan talebin” artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı.
Hizmet sektöründe bir önceki aya göre; iş durumu, hizmetlere olan talep ve hizmetlere olan talep beklentisi endeksleri sırasıyla %2,4, %2,3 ve %1,8 azaldı.
Mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi Ekim ayında %1,9 oranında azalarak 104 değerine geriledi. Perakende ticaret sektörü güven endeksindeki bu düşüş; son üç aylık dönemde “iş hacmi-satışların” arttığını değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde “iş hacmi-satışların” artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı. “Mevcut mal stok seviyesinin” mevsim normallerinin altında olduğunu değerlendiren girişim yöneticisi sayısı ise arttı.
Perakende ticaret sektöründe bir önceki aya göre; iş hacmi-satışlar ve iş hacmi-satışlar beklentisi endeksleri sırasıyla %5,8 ve %3,6 azalırken, mevcut mal stok seviyesi endeksi %4,6 arttı.
Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi bir önceki ayda 83,5 iken, Ekim ayında %0,9 oranında artarak 84,2 değerine yükseldi. İnşaat sektörü güven endeksindeki bu artış; “alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyini” mevsim normalinin üzerinde değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde “toplam çalışan sayısında” artış bekleyen girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı.
İnşaat sektöründe bir önceki aya göre; alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi ve toplam çalışan sayısı beklentisi endeksleri sırasıyla %0,2 ve %1,4 arttı.