Güven, harcama, geceleme..(Köşe yazısı 01.03.2016 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ-HİSF KAYSERİ TEMSİLCİSİ

davutgulec@hotmail.com

Son dönemde, tüketicinin ekonomik olarak çöküşü hızlanırken, Türk parasının alım gücünün düşmesi, yaşamsal gıda-beslenme harcamaların yerini ulaşım gibi harcamalara bırakıyor.

Ekonomiye güven ise azalıyor.

Uluslararası  kuruluşlar, Türk ekonomisi üzerine olumsuz hava çizmeye devam ediyor.

İktidar ise pembe tablolarda ısrarlı.

Ama piyasalar ateş topu.  Tüketici pazara bile çıkamaz halde. Çıksa da filesini dolduramıyor.

Ucuz ve kaçak çalıştırma, özlük ve sosyal haklardan yoksun bırakma, yerli insanı cezalandırıp sığınmacılara acıma-yardım edebiyatı ise zirvede.

Türkiye İstatistik Kurumu Kayseri Bölge Müdürlüğü verilerine göre, verilerden bazıları şöyle.

EKONOMİK GÜVEN…

Ekonomik güven endeksi, tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini özetleyen bir bileşik endeks.

Endeks, tüketici güven göstergesi ile mevsim etkilerinden arındırılmış imalat sanayi-reel kesim, hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerine ait normalleştirilmiş alt endekslerin ağırlıkları ile oluşuyor.
Ekonomik güven endeksi Şubat ayında bir önceki aya göre %14,8 oranında azalarak 83,88 değerinden 71,46 değerine düştü. Ekonomik güven endeksindeki düşüş, tüketici, hizmet, perakende ticaret, inşaat ve reel kesim (imalat sanayi) güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandı.
Tüketici güven endeksi Şubat ayında bir önceki aya göre %7 oranında azalarak 71,62 değerinden 66,64 değerine düştü.

Hizmet sektörü ve perakende ticaret sektörü güven endeksleri %3,5 ve %2,4 oranında düşerek sırasıyla 89,24 ve 106,18 oldu. İnşaat sektörü güven endeksi bir önceki aya göre %1,3 oranında azalarak Şubat ayında 82,82 değerine geriledi. Reel kesim güven endeksi ise %0,7 azalarak 105,20 değerini aldı.

HANEHALKI HARCAMALAR…

Hanehalkı Bütçe Araştırması sonuçlara göre; yıllar itibariyle en büyük değişim ulaştırma harcamasında gözlendi. 2002 yılında toplam harcamanın %8,7’sini oluşturan ulaştırma harcamasının payı, 2014 yılında %17,8’e çıktı.

Hanehalkı bütçe araştırmasının 3 yıllık veri setinin birleştirilmesiyle bölgesel düzeyde tahminler üretiliyor.

2012, 2013 ve 2014 yıllarına ait araştırma verilerinin birleştirilmesiyle elde edilen sonuçlarına göre; toplam tüketim harcaması içerisinden ulaştırmaya en yüksek payı %22,3 ile Konya, Karaman ayırırken ikinci sırada %19,6 ile Antalya, Isparta, Burdur yer aldı.

Ulaştırma harcamasına en düşük payı ise %12,1 ile Van, Muş, Bitlis, Hakkari ve %12,2 ile Mardin, Batman, Şırnak, Siirt ayırdı.

Ulaştırmaya yapılan harcamanın payında bir önceki yıla göre en yüksek artış 2,9 puan ile Şanlıurfa, Diyarbakır gerçekleşirken bir önceki yıla göre en fazla düşüşün yaşandığı bölge 2,0 puan ile Trabzon, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Artvin, Rize oldu
DIŞ GECELEME..

Türkiye’den gidenler geçen yıl en çok gecelemeyi Irak’ta yaparken, bunu sırasıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Suudi Arabistan ve Almanya’da yapılan gecelemeler takip etti.

Irak’a gidenler en çok iş amaçlı ziyaret yaptı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne en çok gezi, eğlence, sportif ve kültürel faaliyetler amacıyla, Suudi Arabistan’a umre/hac amacıyla, Almanya’ya akraba ve arkadaş ziyareti amacıyla gidildi.

Vatandaşlarımız yurtdışındaki harcamalarının önemli bir kısmını kişisel harcama olarak (%83,7) yaparken, %16,3’lük kısmını paket tur harcaması şeklinde gerçekleştirdi.

Yurtdışı seyahatini kişisel olarak organize eden vatandaşlarımızın ortalama harcaması 604 dolar iken, seyahatini paket turla organize edenlerin ortalama harcaması 818 dolar olarak gerçekleşti. Yurtdışını ziyaret eden vatandaşların toplamda kişi başı ortalama harcaması 651 dolar oldu.

Dünya Turizm Örgütü (UNWTO)’nun verilerine göre 2014 yılında yurtdışında en fazla harcama yapan ziyaretçiler sırasıyla Çin, ABD ve Almanya vatandaşları olurken, vatandaşlarımız yurtdışında 5,5 milyar dolar harcama yaptı.