Gürer: “Atatürk’ün elma faturası, devleti yönetenlerin pusulası olmalı”

Örnek Devlet Adamı Nasıl Olunur?

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e Atatürk’ün Niğde’den aldığı 170 kg elmaya ait kesilen faturanın bir örneği hediye edildi…

Gürer: “Atatürk’ün elma faturası, devleti yönetenlerin pusulası olmalı”

Gürer: “58 lira 87 kuruşun nereye harcandığının bile arşivlendiği dönemden, milyarlarca liranın nerelere gittiğinin bilinmediği bir döneme geldik”

Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün, 1936 yılında Niğde’den aldığı 170 kg elma karşılığında kesilen 58 lira 87 kuruşluk faturanın bir örneği, Niğde Mali Müşavirler Odası Başkanı Hikmet Bekil tarafından, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e hediye edildi.
Niğdeli manav tarafından kesilip, Atatürk’e ulaştırılmak üzere dönemin Valisi Ziya Tekeli’ye verilen 58 lira 87 kuruşluk faturada tüm detayların yer aldığına dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ Atatürk döneminde alınan 6 sandık elma için harcanan hamaliye parası dahi faturaya yazılıyor iken, günümüzde hazinenin kasasından boşaltılan milyarlarca liranın nerelere gittiğinin sorulması bile yasak hale geldi” kıyaslamasında bulundu.
GÜRER’DEN MUHASEBECİLER ODASI’NA ZİYARET
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, beraberinde CHP İl ve İlçe yöneticileri, il genel meclis üyesi ve belediye meclis üyeleriyle birlikte Niğde Mali Mali Müşavirler Odası’nı ziyaret etti. Niğde’de oda,dernek,sendika ziyaretlerini sürdüren Gürer’e sunulan belge örnek devlet adamı nasıl olunurun bir göstergesi idi.
GÜRER’E ATATÜRK’ÜN ELMA FATURASININ BİR ÖRNEĞİ HEDİYE EDİLDİ
Mali Müşavirler Odası Başkanı Hikmet Bekil, Atatürk’ün Niğde’den aldığı 6 sandık elmaya karşılık, Niğdeli manav Durmuş Ali tarafından kesilen ve Atatürk’e ulaştırılmak üzere dönemin Valisi Ziya Tekeli’ye 1936 yılında verilen, Atatürk arşivinden Kültür ve Turizm İl Müdürü Alper Göncü tarafından açığa çıkarılan 58 lira 87 kuruş tutarındaki elma faturasının bir örneğini, ziyaret sırasında CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e hediye edildi.
6 SANDIK ELMANIN FATURASINDA HAMALİYE PARASI BİLE YAZIYOR
Orijinali devlet arşivinde olan ve bir örneği kendisine hediye edilen faturayı inceleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fetih Gürer, “Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, Niğde’den aldığı 170 kg elma karşılığında, dönemin valisine emir vererek, manavın fatura kesmesini istemiş, Niğdeli manav Durmuş Ali de ‘Vali Ziya Tekeyi’ye verdiğim elma faturası’ notunu düştüğü 58 lira 87 kuruş tutarındaki faturada tüm detayları yazmış.6 sandık elma için harcanan sandık parası, istifler için harcanan miktar, sandıkların tren istasyonuna taşınmasına karşılık hamaliye parası, Ankara7ya kadar navluna verilen para dahi tek tek not edilmiş. Burada Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, 6 sandık elma için bile fatura kesilmesi talimatını vererek, büyük devlet adamlığının nasıl olduğunu da gösteriyor” dedi.
NEREDEN NEREYE?
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Atatürk döneminde alınan 6 sandık elma için harcanan hamaliye parası dahi faturaya yazılıyor iken, günümüzde hazinenin kasasından boşaltılan milyarlarca liranın nerelere gittiğinin sorulmasının bile yasak hale getirildiğine dikkat çekti.
BU FATURA DEVLETİ YÖNETENLERİN BAŞUCUNDA BULUNMALI
Gürer, “Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Niğde’den aldırdığı elmaya karşılık, dönemin valisine talimat vererek kestirdiği ve bugün orijinali devlet arşivinden yer alan 58 lira 87 kuruşluk fatura, içinde o kadar büyük mesajlar barındırıyor ki, bu faturanın çoğaltılmış hali, devletimizin her kademesinde yönetici olanların baş ucundabulunması gereken çok önemli bir vesikadır. Ülkeyi kuran kurucu iradenin düşünce ve anlayışını yansıtan çok önemli bir belge” diye konuştu.
ARADAKİ FARK İYİ İRDELENMELİ
Ömer Fethi Gürer, bugün, yurtdışından ihraç edilen bazı ürünler ve devlet harcamalarıyla ilgili verdiğimiz soru önergelerine dahi ‘ticari sır’ denilerek yanıt verilmiyor olması ile Atatürk döneminde devletin tek kuruş harcamasının dahi faturalarda bulunması arasındaki farkın iyi irdelenmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. Niğde Mali Müşavirler Odası Başkanı Hikmet Bekil Niğde ve ülke tarihi için çok önemli bu belgeyi çerçeveletip ziyaretlerimize gelen konuklara takdim ediyoruz.” dedi.

Gürer: “Bayram şekerinin de tadı kaçtı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ramazan Bayramı öncesinde, vatandaşın bayram şekeri almakta zorlandığını söyledi.

Gürer, kent merkezindeki bir şekerci dükkanında, işletme sahibi ve müşterilerle görüştü. Geçen yıla göre Ramazan Bayramı öncesinde şeker satışlarının büyük ölçüde düştüğünü söyleyen işletme sahibi, neredeyse iki katına çıkan fiyat artışlarının bu olumsuzlukta önemli bir etken olduğunu anlattı.
VATANDAŞ FİYATINI ÖĞRENİNDE ŞEKER ALMAKTAN VAZGEÇİYOR
Şeker almaya gelenlerin fiyatları sorduktan sonra almaktan vazgeçtiğini ya da çok az bir miktar aldığını belirten işletme sahibi, “Geçen yıl Ramazan bayramı öncesindeki satışlarımız daha iyi idi. Bu yıl şeker satışı yok denecek kadar azaldı” dedi.
Pazarcı esnafı da lokumu almak için gittiği toptancının toz şeker bulursan getir lokum yapayım “ dediği anlatıp toz şeker karaborsaya düşerse şeker, lokum fiyatlar artması normal,vatandaş ise gelirine göre bir kilo alacaksa evde bulunsun diye yarım kilo alıyor,yada fiyatı sorup gidiyor” diye konuştu.
ŞEKERİ EŞ-DOSTAN ALACAĞIZ
Şeker almak için geldiği dükkanda fiyatları görünce alışverişten vazgeçen bir vatandaş ise CHP Milletvekili Gürer’e pahalılıktan yakındı. Şeker fiyatlarının aşırı derecede yüksek olduğunu anlatan vatandaş, “Bu sene şeker alamayacağız. Eş dost verirse ancak eve şeker girer” ifadelerini kullandı.
BAYRAM ŞEKERİNİN DE TADI KALMADI ARTIK
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise fiyat pahalılığı nedeniyle bayram şekerinin de tadının kaçtığını ifade etti.

ŞEKER FİYATLARI BİR YILDA İKİYE KATLANDI
Şeker fiyatlarının geçen yıla göre iki kat arttığını satıcıların aktardığımı anlatan Ömer Fethi Gürer, “Bu yıl çok sayıda vatandaşın evine bayram şekeri girmeyecek. Oysa bizim geleneklerimizde, ev ev dolayarak komşularla bayramlaşan ve şeker toplayan çocuklar, Ramazan Bayramına renk katardı. Şeker fiyatlarındaki fahiş artış, ne yazık ki bu geleneğimizin de çocuklar tarafından sürdürülmesine engel olacak gibi görünüyor” dedi.

BAYRAM ŞEKERİNİN FİYATI 110 LİRAYA KADAR ÇIKTI

Bu yıl 45 ila 110 lira arasında fiyatlarla satışa sunulan bayram şekerlerinin, geçtiğimiz yıllarda kalite ve cinsine göre 20 ila 50 lira arasındaki fiyatlarla satıldığını anımsatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Her şey zamlandı, bayram şekeri de fazlası ile zamlardan nasibini aldı.Ramazan Bayramının diğer adı şeker bayramı idi.Ne şekerin tadı kaldı ne de alınabilir fiyatı var” ifadelerini kullandı.