Güneş tutulması ve kehanetler…(Köşe yazısı 18.03.2015 Kayseri Star Haber)

DAVUT GÜLEÇ
GAZETECİ-HİSF KAYSERİ TEMSİLCİSİ
davutgulec@hotmail.com

İnsanlık tarihi ile birlikte, uzay ve astronomi konusunda birçok görüş ortaya konmuş.
Kimi bu görüşleri, iddiaları, inatları yüzünden canlarını bile vermişler. Bazıları da olmadık işkenceler görmüş.
En basit ‘Dünya yuvarlaktı, değildi’ görüşleri bile olmadık canlar yakmış.
Ama ilim, bilim ve fen’ne Türkler ve Müslümanlar her zaman inanmış, bu konuda insanlığa hizmet etmek için yüzyıllardır ilginç çalışmalar yapmış, önemli el yazması kitapları bırakmışlar.
Öyle ki Kırşehir Cacabey bunların en güzel örneklerinden biri.
Ama İtalya’daki Colesseum’un reklamı kadar yapılmadığı için bugün atıl halde bırakılmış.
Şu günlerde yline gündemde ‘güneş tutulması’ ve kehanetleri var.
Falcılar, üfürükçüler, astroloji ile ilgilenenler, bilim adamlarından öte kehanetlerde bulunuyor.
Bilimsel olmadığı gibi hurafe yaratanlar yine ‘Arka arkaya yaşanan 4 Ay tutulması Kıyamet Alametidir!’ diyerek halk arasında korku, panik ve endişe yaratıyor.
Bu yıl içinde;
20 Mart 2015 Tam Güneş Tutulması
13 Eylül 2015 Parçalı Güneş Tutulması
4 Nisan 2015 Ay Tutulması
28 Eylül 2015 Ay Tutulması (Tetrad Hristiyanlarca kıyamet alameti)
4 Nisan ve 28 Eylül’de meydana gelecek Ay tutulmaları çok önemli.
Bu tutulmaların en önemlisi 28 Eylül’de meydana gelecek tam Ay tutulması.
Hurafelere göre, Dünyada deprem ve tsunamiler tutulmadan 6 gün sonra bekleniyor .
Ayrıca ‘Kronik vaka’ ayı olarak iddia edilen Eylül ayı Ortadoğu farklı bir tablo oluşturacak.
Falcılar ve astroloji inanışına göre; Ocak ayı Psikopat, Şubat canlı bomba, Mart enerjik, Nisan agresif, Mayıs kıro, Haziran lider, Temmuz sempatik, Ağustos cadı, Eylül kronik vaka, Ekim çenesi düşük, Kasım kavgacı, Aralık vazgeçilmez.
Bu yılın en önemli gök olayı, yarından sonra yani 20 Mart Cuma günü yaşanacak. Hava koşulları uygun olduğu takdirde, “Güneş Tutulması” Türkiye’nin her yerinden görülebilecek.
Bu yılın en önemli gök olaylarından tam güneş tutulması, 20 Mart’ta gece gündüze eşitken yaşanacak. Türkiye’den parçalı gözlenecek tutulma saat 09.40’ta başlayıp 13.50’ye kadar sürecek. Tutulma, en iyi Grönland, İzlanda, Kuzey Avrupa ülkelerinde izlenebilecek.
Bu yıl biri tam, biri parçalı olmak üzere 2 güneş tutulması, 2 de tam ay tutulması şeklinde 4 önemli gök olayı yaşanacak. Kuzey Avrupa’da tam yaşanacak tutulma, Türkiye’de ise Ay Güneş’in yaklaşık yüzde 40’ını kapatmış halde gözlenecek.
Ay’ın Güneş ve Dünya arasına girerek açısal büyüklüğüyle Güneş’i örtmesiyle oluşacak tutulmaya ilişkin bilgi veren Erciyes Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay bilimleri bölümü başkanı Prof. Dr. İbrahim Küçük “20 Mart’taki tutulmayı Türkiye’den tam göremeyeceğiz. Avrupa’nın kuzey bölgelerinde tam tutulma görülebilecek. Tam tutulmayı Türkiye’de 1999 ve 2006’da izlemiştik. Türkiye’den kısmi görünecek, bir hilal gibi” dedi.
Güneş’e doğrudan çıplak gözle bakılmaması uyarısında bulunan Prof. Dr. İbrahim Küçük “Ya güneş gözlüğü ya da isli cam veya özel gözlüklerle bakılsın ki ultraviyole ışın bakımından gözler zarar görmesin. Astronomlar için de halkımız için de heyecan verici bir olay. Tam tutulmalarda Güneş’in dış bölgelerini inceleme fırsatımız da olur. Fiziğini anlamaya çalışırız. Bölüm olarak biz yerleşke içinde saat 11.00’de bu konuda bir gözlem gerçekleştireceğiz” dedi.
20 Mart Cuma günü yaşanacak tam güneş tutulmasının saat 09.40:48’de başlayacağını belirten Prof. Dr. İbrahim Küçük, tutulmanın saat 11.09’da gölge konisinin güney kenarından, saat 11.12’de de merkezi tutulmanın başlayacağını açıkladı. Saat 11.16’da gölge konisinin kuzey kenarında başlayacak tutulmanın saat 12.14’te sona ereceğini belirten Prof. Dr. Küçük, saat 12.17’de tutulma ortası, saat 12.18’de merkezi tutulma sonu, saat 12.21’de gölge konisinin güney kenarında tutulma sonu ve saat 13.50’de de tutulma bitişi olarak gerçekleşeceğini kaydetti.
Prof. Dr. Küçük, Güneş’in 21 Mart saat 00.45’te gece ve gündüz sürelerinin yaklaşık eşitlendiği ve ‘İlkbahar Gündönümü’ olarak anılan sanal noktada bulunacağını söyledi. 20 Mart’ta gece gündüze eşitken güneşin tutulacağını kaydeden Prof. Dr. Küçük, tam tutulmanın dünyada en iyi Grönland, İzlanda, Kuzey Avrupa, Kuzeybatı Asya’da izlenebileceğini kaydetti.
Bilim adamları, astroloji, falcılar ve kehanetlerde bulunanlara tepki gösterirken, herkesin fen, ilim ve bilime inanması isteğini tekrarladı.
Bakalım her güneş ve ay tutulmasından sonra ‘Korkmayın, falcılara, kehanetlere inanmayın. Bunlar normal doğa olayları’ diyen bilim mi, yoksa olmadık kehanetlerde bulunan üfürükçü, hurafeci ve falcılar mı haklı çıkacak hep birlikte göreceğiz.