Güncel gerçekler.. (Köşe yazısı 12.10.2018 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ

davutgulec@hotmail.com

Bugün Türkiye’yi ve yaşayanları yakından ilgilendiren bazı ilginç araştırma sonuçlarını paylaşacağım.

2017 yılında hangi ülkede ne kadar mahkûm olduğu açıklanırken, Türkiye’de her 100 bin kişiden 254’ünün kader mahkûmu olduğu saptandı. Ajans Press, ITS Medya, PRNet’in yaptığı araştırma sonucu. Ekonomi Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) verilerinden ve medya yansımalarından derlediği bilgilere göre, araştırma 2017 yılını kapsarken Türkiye’nin ABD ve İsrail’den sonra üçüncü sırada yer aldığı görüldü. Listenin başına yerleşen ABD’de bulunan mahkûm sayısı da her yüz bin kişide 666 olarak belirlendi. Türkiye’nin bir üst sırasında yer alan İsrail’de ise bu oran her yüz bin kişide 265 olarak görüldü. Buna karşın Türkiye’den sonra gelen ülke Şili olurken her yüz bin kişiden 237’sinin hapiste yattığı tespit edildi. Bu listenin son sırasına ise Japonya yerleşirken her yüz bin kişide sadece 45 mahkûm sayısının olması dikkat çekti. Hapiste bulunan kişi sayısı 100’ün altında olan diğer ülkeler ise her yüz bin kişide 76 mahkûm ile Almanya olurken, her yüz bin kişide 93 mahkûm ile İtalya olarak saptandı. Bu yıl içinde, mahkûmlarla ilgili medyaya 5 bin 520 haber yansıdığı görüldü. Seçim öncesi ve seçim sonrasının en önemli gündem başlıkları arasında yer alan “af teklifi” ise 8 bin 127 haber başlığıyla konuşuldu.

Türkiye’deki yükseköğrenim düzeyine göre öğrenci sayıları belli olurken, 4 milyon 241 bin 841 kişinin lisans öğrenimi gördüğü saptandı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) verileri ve medya yansımalarına göre, datalar son iki yılı yansıtırken, 4 milyon 241 bin 841 kişiden 2 milyon 292 bin 542’sinin erkek öğrenci. Yani erkek öğrencilerin kadın öğrencilerden 343 bin 243 kişi daha fazla olduğu anlaşıldı.

Veriler diğer yükseköğrenim istatistiklerine de yer verirken Türkiye’de lisans öğrenimi görenlerin ardından en fazla ön lisans öğrenimi alan öğrencilerin olduğunu ortaya koydu.2017-2018 öğretim yılında 2 milyon 768 bin 757 kişinin ön lisans öğrenimi aldığı belirlenirken, 454 bin 673 kişinin yüksek lisans eğitimi aldığı görüldü. Sıralamayı 95 bin 100 kişiyle doktora öğrenimi alanlar takip etti..

2017 ve 2018 yıllarında, öğrencilerle ilgili 500 bine yakın haber çıkışı oldu. Medyaya yansıyan haber başlıklarında, özellikle üniversite öğrencilerinin en çok işsizlikle konuşulduğu dikkat çekti.

Dünya üzerinde yer alan farklı ülkelerdeki bin kişi başına düşen doktor sayıları belli olurken, Türkiye’de bu rakamın 1,8 olduğu saptandı. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) verilerinden ve medya yansımalarına bakarak, Türkiye bu ortalamayla son sıralarda. Bununla birlikte Endonezya’daki ortalama doktor sayısının 0,3 olması dikkat çekerken, bu istatistikle son sıraya yerleştiği kaydedildi. Raporda, bin kişi başına en çok doktor düşen ülkesi Avusturya olarak görülürken, kişi başına düşen doktor sayısının 5,1 olduğu belirlendi. Avusturya’yı ise ortalama 4,6 doktor ile Portekiz takip ederken, üçüncü sırada 4,1 doktor ile Almanya yer aldı. Bunun dışında bin kişi başına düşen doktor sayısı ile listenin ilk sıralarında yer alan diğer ülkeler; 4,0 ile Rusya, 3,9 ile İspanya, 3,8 ile İtalya, 3,4 ile de İsrail olarak belirlendi.

Özellikle son yıllarda sağlık çalışanlarına yönelik şiddet tırmanırken medyaya yansıyan haber adetleri de arttı. 2018 yılı içerisinde gerçekleştirilen incelemede, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin 8 bin 729 haberle konuşularak medyanın önemli gündem başlıklarından birisi olduğu belirlendi.

Ülkelere göre erkek boy ortalamaları belli olurken, Türkiye’deki erkeklerin boy ortalamaları 1.74 m olarak saptandı. Averageheight.co verileri ve medyaya göre, Türkiye’nin diğer ülkelere oranla orta sıralarda yer aldığı görüldü. Listenin ilk başında yer alan ülke ise 1.83 m boy ortalaması ile Hollanda ve Karadağ oldu. Bu iki ülke boy ortalamalarıyla zirveyi birlikte paylaşırken, ikinci sırayı 1.82 m ile Danimarka, Norveç ve Sırbistan’ın da birlikte takip ettiği kaydedildi.

Bu yıl, sağlık başlığı altında 500 bine yakın, boy kilo endeksiyle ilgili 3 bin 917 haber çıkışı belirlendi. Raporda ilk 10 içerisinde yer alan diğer ülkeler, Almanya, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Slovenya ve Lüksemburg. En düşük erkek boy ortalamasıyla listenin son sırasında yerleşen ülke Endonezya. Bu ülkede erkeklerin boy ortalaması ise 1.58 m olarak görülürken, onu 1.60 m ile Bolivya takip etti. Boy ortalaması en kısa diğer ülkeler de;  Filipinler, Vietnam, Kamboçya ve Nepal olarak görüldü.

Avrupa’daki 30 ülkeyi kapsayan araştırmaya göre, Avrupa’nın en pahalı ülkesi İzlanda olurken, en ucuz ülkesi Bulgaristan olarak kayıtlara geçti. Alman araştırma şirketi Statista verileri ve medyaya göre,  Avrupa’nın en pahalı ülkesi İzlanda. İzlanda’nın pahalılık oranı yüzde 171 olarak görülürken, son 17 yılda ise yüzde 33,9 oranında daha fazla pahalılaşma yaşadığı kaydedildi. İzlanda’yı yüzde 165,9 pahalılık oranı ile İsviçre takip ederken, en pahalı üçüncü Avrupa ülkesi yüzde 151,9 oranı ile Norveç olarak görüldü. Bulgaristan ise yüzde 44 pahalılık oranına sahip olarak Avrupa’nın en ucuz ülkesi olarak kayıtlara geçerken, Türkiye’nin ise bu listede olmaması dikkat çekti.

Bu yıl içerisinde hayat pahalılığı ile ilgili 32 bin 312 haber yansıması tespit edildi. Medyaya yansıyan haber başlıkları incelendiğinde, özellikle son aylarda yaşanan kurdaki dalgalanmalar sebebiyle temel tüketim malzemelerindeki artışın medyanın da önemli gündem maddeleri arasında oldu.