GÖZLERDEKİ UÇUŞMALARA DİKKAT EDİLMELİ

göz uçuşmaü [640x480]Bazen baktığımız yerde küçük tanecikler ve bulutçuklar görürüz. Bunlara uçuşmalar denir. Uçuşmaları özellikle gökyüzüne veya düz bir zemine baktığımızda daha fazla fark ederiz.

Bu uçuşan noktalar genellikle, vitreusun (göz içinde bulunan jel kıvamındaki sıvının) içindeki küçük yumaklaşmalardan oluşur. Bu yumaklaşmaların ağ tabaka(retina) üzerinde oluşturduğu gölgeleri algılarız. Bunların küçük noktalar, halkalar, çizgiler veya bulutlar gibi şekilleri olabilir.

Gözlerdeki uçuşmalarla ilgili açıklama yapan Acıbadem Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilimdalı Başkanı ve Acıbadem Kayseri Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr.Abdullah Özkırış şunları söyledi:” İnsanlar orta yaşa geldiğinde, gözlerinin içinde bulunan jel kıvamındaki yapıda bazı değişiklikler olur. Jelin, gözün arka duvarında görme zarına yapışık olduğu yerlerden ayrılmasıyla bu yapı küçülür ve içinde yumaklaşmalar ortaya çıkar. Bu durum miyoplarda, katarakt ameliyatı geçirmiş kişilerde, göz içi iltihabı geçirenlerde, YAG lazer yapılan hastalarda daha yüksek oranda görülür.

Eğer bu uçuşmalar çok ani oluşmuşsa ve kişi özellikle 45 yaşın üzerindeyse, acil olarak doktora başvurması gerekir.

Uçuşmalar ciddi sonuçlar doğurabilir mi?

Vitreus jelinin gözün arka duvarından ayrılması esnasında ağ tabakada yırtıklar oluşabilir. Bu yırtılmalar sırasında küçük miktarda da olsa kanamalar meydana gelebilir.Bu kanamalar,özellikle kurum yağması şeklinde yeni uçuşmalara sebep olabilir. Ağ tabakada yırtık olması, çok ciddi göz problemlerine yol açabilir.

Dolayısıyla,

*Eğer çok ani uçuşmalar ortaya çıkarsa,

*Işık çakmaları hissedilir ve bunun yanı sıra göze perde inmesi gibi bir şikayet de olursa, acil olarak göz doktoruna başvurulmalıdır.

Uçuşmalar konusunda neler yapılabilir?

Uçuşmalar özellikle bir şeyler okurken can sıkıcı olabilir. Bu durumda; gözleri oynatarak, aşağı ya da yukarı bakarak, uçuşmalar gözün önünden yok etmeye çalışılabilir.

Uçuşmaların pek çoğu zaman içinde tamamen kaybolurken, bir kısmı da uzun yıllar görme alanında kalır. Yıllar boyu bazı uçuşmalar olsa da, eğer yeni uçuşmalar fark edildiyse mutlaka göz muayenesi olunmalıdır.

Uçuşmalar yaş ilerledikçe daha sık karşılaşılan bir problem olacaktır. Her ne kadar her uçuşma ciddi bir sorun anlamına gelmese de, bu tür deneyimleri yaşayan kişilerin göz doktoruna gitmeyi ihmal etmemesi, ileride gelişebilecek ciddi bir problemin önceden tedbirini alması anlamına gelir