Girişimcilik ve Yenilik İhtiyaç Analizi Projesi değerlendirme toplantısı

Konya Ovası Projesi(KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının, KOP Eylem planında yer alan “Girişimcilik ve Yenilik İhtiyaç Analizi Projesi” için düzenlediği değerlendirme toplantılarının ilki Niğde’de başladı.

Kalkınma Bakanlığına bağlı olarak kurulan KOP İdaresi Başkanlığı, görev sahası içerisindeki Aksaray, Karaman, Konya ve Niğde illeri için hazırlanan ‘Girişimcilik ve Yenilik İhtiyaç Analiz Projesi’nin değerlendirme toplantılarının ilkini Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Kongre Merkezinde yapıldı.

Niğde Vali Vekili Adnan Türkdamar, Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, KOP İdaresi Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Tongur ile Niğde Organize Sanayi Bölgesi, Bor Karma Organize Sanayi Bölgesi temsilcileri, Ahiler Kalkınma Ajansı temsilcileri, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri ve sanayicilerin katıldığı değerlendirme toplantında Niğde sanayisinin kümelenme analiz raporları masaya yatırıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan KOP Başkan Yardımcısı H. İbrahim Tongur, KOP İdaresi olarak bölge halkının hayatlarına dokunarak bölge içi ve bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmayı amaçladıklarını belirterek, rekabet gücünü geliştirerek ekonomik ve sosyal yapıyı güçlendirmek ve bölge insanının refah düzeyini yükseltmeyi temel öncelik edindiklerini söyledi.

“Kalkınmanın sihirli kelimesi Girişimcilik ve Yenilikçilik”

Niğde’nin sahip olduğu potansiyeli açığa çıkartmak için yaklaşık bir yıldır ‘Girişimcilik ve Yenilik İhtiyaç Analiz Projesi’ni sürdürdüklerini kaydeden Tongur, “Girişimcilik ve yenilikçilik, kalkınma anlamında günümüzün anahtar kelimeleri haline gelmiştir. Özellikle yenilikçi girişimciliğin, ülke ekonomilerinin çok kısa bir sürede gelişimine katkı sağladığı hepimiz tarafından bilinmektedir. Öyle ki, 1953 yılında savaştan çıkan Güney Kore, 64 yılda dünyanın en büyük 11. ekonomisi oluşunu girişimcilik ve yenilikçiliğe borçludur. Bu proje ile Niğde’de sizlerin de katkılarıyla elde ettiğimiz gözlemleri, bulgu ve çıktıları bugün burada değerlendireceğiz. Niğde’nin girişimcilik ve yenilikçilik konusundaki sorunları ve çözüm önerilerini konuşacağız. Diğer toplantılarda olduğu gibi sizlerin bu noktadaki görüş ve önerileri bizim için büyük önem arz etmektedir. Projenin sonunda elbette somut çıktılar da olacaktır. Girişimcilerimize, iş kurma ve işini yönetebilme konusunda biri Sınai Mülkiyet Haklarının Başvuru Süreçleri ve diğeri Devlet Teşvik ve Destekleri olmak üzere iki adet el kitabı oluşturulacak ve sizlere ulaştırılacaktır. Bu çalışmalarda katkılarını ve desteğini esirgemeyen Niğdemizin kamu kurum ve kuruluşlarına, özel sektör temsilcilerimize, Ömer Halisdemir Üniversitesi rektörümüz Prof. Dr. Adnan Görür başta olmak üzere ve akademisyenlerimize de ayrı ayrı teşekkür etmek istiyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından; Niğde Sanayisinde Rekabet Gücü Açısından Sanayide AR-GE ve İnovasyon Yatırımları ile Kümelenme Analizi ve İstişareler, Niğde’de AR-GE, Yenilik ve Girişimcilik Teşviklerinden Yararlanma ile Destek Süreçlerinin Analizi ve İstişareler, Niğde’de girişimcilik Ekosistemi Açısından Kadın, Genç ve Yenilikçi Girişimler ile Hızlı Büyüyen KOBİ’lerin Analizi, Girişimcilik Fırsat Alanları ve İstişareler ve Niğde’de Yenilikçilik Ekosistemi Açısından Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği, Teknopark ve Teknoloji Transfer Ofislerinin Analizi, Yenilik Fırsat Alanları ve İstişareleri konularından geniş katılımlı toplantılar gerçekleştirildi.