Gıdada yükselen 6 trend!

Araştırmalarıyla gıda da dahil, hızlı tüketim ürünleri sektöründeki gelişmelere ışık tutan Nielsen Türkiye’nin Genel Müdürü Didem Şekerel Erdoğan, pazar verilerinden yola çıkarak gıda ürünlerinde yükselen 6 trendi anlattı. Şekerel’e göre, “iyi ve sağlıklı ürün”, “Premium (özellikli ürün)”, “daha yoğun lezzete sahip ürünler”, “yöresel lezzetler”, “pratiklik, kolaylık sağlayan ürünler” ve nihayet “etik değerlere ve sürdürülebilirliğe vurgu yapan ürünler” pazar büyümesine de katkı yapıyor.

1987 yılından bu yana Türkiye’de hizmet veren Nielsen Araştırma Hizmetleri; satış etkinliği danışmanlığı, alışverişçi davranışları, tüketici içgörü müşteri hizmetleri ve perakende ölçüm hizmetleri alanında iş ortaklarına danışmanlık yapıyor.

Ağustos 2017’de Nielsen Türkiye Genel Müdürü olarak atanan Didem Şekerel Erdoğan, iş kadınları arasında başarılı bir rol model olarak öne çıkıyor. Didem Şekerel Erdoğan ile Nielsen’i, hızlı tüketim ürünleri pazarını ve gıda ürünleri pazarında yükselen trendleri konuştuk.

Nielsen Holdings PLC (NYSE: NLSN), tüketicilerin izledikleri ve satın aldıklarıyla ilgili kapsamlı bir anlayış sunan global bir performans yönetimi şirketi. Nielsen’in Watch segmenti, medya ve reklam müşterilerine içeriğin -video, ses ve metin- tüketildiği tüm cihazlardan edinilen toplam izleyici ölçümleri hizmeti sağlar. Buy segmenti ise paketli tüketim malları üreticilerine ve perakendecilere, perakende performans ölçümüyle ilgili endüstrinin tek global bakış açısını sunar.

Nielsen, Watch ve Buy segmentleri ile diğer veri kaynaklarından edindiği bilgiyi entegre ederek, müşterilerine hem dünya sınıfında ölçümler hem de performanslarını geliştirecek mantıksal analizler sağlar. Bir S&P 500 firması olan Nielsen, dünya nüfusunun %90’ını kapsayan 100’den fazla ülkede faaliyet göstermektedir.

Türkiye pazarına yönelik araştırmalarınızdan yola çıkarak, perakendede 2017 yılında öne çıkan trendler için neler söylersiniz?

Hızlı tüketim ürünleri, perakende pazarında öne çıkan trendlere baktığımızda, 2017 yılının ilk yarısında genel olarak modern kanal mağaza sayısı artış hızında bir yavaşlama görmekteyiz.

Tüm formatlarda büyüme oranları, bir önceki yılın büyüme oranlarına göre düşerken, en yüksek mağaza sayısı artışı gösteren format, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da indirim marketleri oldu. İndirim marketleri, mağaza sayılarını geçen yıla oranla %16 artırdı.

İndirim marketlerinin mağaza sayısındaki bu artışın, ciroda da karşılık bulduğunu görmekteyiz. 2017 yılının ilk 6 ayında sigara ve alkol hariç toplam hızlı tüketim ürünleri pazarı %13’lük bir ciro artışı kaydederken, indirim marketleri %34 ciro artışıyla en çok ciro büyümesi kaydeden kanal oldu. İndirim marketleri, bu büyüme rakamıyla toplam Türkiye pazarında %32’lik bir ciro ağırlığına ulaştı. 2017 yılının ilk 6 ayında parfümeri kanalı da %26’lık büyümeye ulaştı.

Son yıllarda Ar-Ge’ye yaptığı yatırımlar ve inovatif ürünleriyle öne çıkan gıda sektöründeki gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz? Gıda ürünlerinde yeni trendler neler?

“Yeni çıkan ve pazarda büyümeyi sağlayan ürünler neler?” diye pazar verilerine baktığımızda, gıda ürünleri dünyasında yükselen 6 trend gözlüyoruz.

Bunun ilki “iyi ve sağlıklı” ürün trendi. Örneğin, daha sağlıklı kabul edilen sütlü ürün kategorilerinde, artık atıştırmalık ihtiyacına yönelik ürünlerin de çıktığını görüyoruz. Geçmişte daha çok çocuklar için bu tarz ürünler varken, şimdi yetişkinler için de sağlıklı atıştırmalık ürün portfoyünün giderek genişlediğini görmekteyiz.

İkinci olarak “premium”, diğer bir deyişle özellikli ürün olarak konumlanan ürünlerin, büyümeyi tetiklediğini gözlemliyoruz.

Üçüncü olarak narlı, espressolu gibi “daha yoğun lezzete” sahip ürünlerin ön plana çıktığını görüyoruz.

Dördüncü trend, “yöresel lezzetler”… Belli bir bölgeye ait içeceklerin lanse edildiğini görüyoruz. Artık yöresel ürün teşhirlerine, en sık gittiğimiz süper marketlerde de rastlayabiliyoruz.

Beşinci trend “pratiklik/kolaylık sağlayan” ürünler… Yürürken atıştırılabilecek ürün vurgusunu veya tekli porsiyonlar halinde paketlenmiş, hayatımızı kolaylaştıran ürünleri daha sık görüyoruz.

Son olarak, “etik değerlere ve sürdürülebilirliğe vurgu yapan ürünlerin” de giderek arttığını gözlemlemekteyiz.

Hızlı tüketim ürünleri pazarındaki büyüme nasıl bir seyir izliyor? Büyümeye kaynaklık eden unsurlar neler?

Yeni lansmanlar ve inovasyonlar, tüm sektörlerde olduğu gibi hızlı tüketim ürünleri pazarında da çok önemli bir yere sahip.

Nielsen olarak sahip olduğumuz perakende paneli sayesinde, yeni lansmanların büyümeye olan katkılarını rakamsal olarak ölçebilmekteyiz. Nielsen Perakende Paneli 2017 yılı ilk 6 ay verilerine göre, sigara ve alkol hariç hızlı tüketim ürünleri pazarının ciro büyümesi %13 olurken, bu büyümenin %8’lik kısmının yeni lansmanlardan kaynaklandığını gözlemliyoruz. Önceki dönemde de var olan ürünler, büyümeye %5’lik katkıda bulunuyorlar. Bu tablo, hızlı tüketim ürünleri pazarında büyüme için inovasyonların ve yeni lansmanların ne kadar önemli olduğunu gözler önüne seriyor.

Kategori bazında bir inceleme yaptığımızda ise atıştırmalık dünyası, cilt bakım ürünleri ve yumuşatıcı / deterjan kategorilerinin bu süreçte gözle görülür bir lansman ve relansman ağırlığının olduğunu gözlemledik.

Günümüzde inovasyon ve yeniliğin sıkı takipçisi olarak öne çıkan Y kuşağı neden önemli? Diğerlerinden nasıl farklılaşıyor?

Bugün Türkiye nüfusunun yaklaşık 4‘te 1’ini, Y kuşağının oluşturduğunu görüyoruz. Yakın gelecekte pek çok şirket gibi bizim şirketimizde de Y kuşağını yönetim kademelerinde daha sık göreceğimizin bilincindeyiz.

Y kuşağının değerlerini 3 motto ile özetlemek gerekirse: “Biz, Daha ve Hemen”.

Y kuşağı için paylaşmak, dolayısıyla “biz” konsepti çok önemli. Sağlıklı yaşam isteği, “Daha” konseptinin bir parçası olarak öne çıkıyor. Bununla birlikte her şeyi kontrol altında tutma çabası var. Ayrıca faydacılık ve her şeyde ek fayda arayışı söz konusu. “Hemen” konseptinin kaynağında ise bu kuşağın daha sabırsız olması yatıyor. Ve de tabii ki birden fazla şeyi aynı anda yapmaya çalışıyorlar.

“Biz, Daha ve Hemen” mottolarının günlük hayattaki yansıması olarak, bu kuşağın hayatının merkezinde dijital olarak bağlantıda kalmak var, sosyal medyayı sürekli kullanıyorlar. (Gıda Hattı)