Gıda ve içecek sektörü, 2014’te %13,6 büyüdü

TGDF 2014 yılı Sektör Rakamları Raporu, İstanbul’da düzenlenen basın toplantısında açıklandı. 2014 yılında gıda ve içecek sanayinde büyüme %13,6 seviyesinde gerçekleşirken, sektörün ihracatı 2013 yılına göre %4,1 artarak 11,1 milyar dolara yükseldi. Geçen yıl sektörün ithalatı ise önceki yıla göre %3,2 artışla 5,6 milyar dolar olarak gerçekleşti.
2013 yılında %195,9 seviyesindeki sektörün dış ticaret karşılama oranı da 2014 yılında %197,7’ye yükseldi.
Basın toplantısında konuşan TGDF Başkanı Şemsi Kopuz, Türkiye’nin dış ticaret açığını kapamada Türk gıda içecek sektörünün önde geldiğini söyledi. Türkiye’nin ikinci büyük endüstrisi olan gıda içecek sektörünün ham madde sorunlarının çözümünde uygulanacak yeni politikalara ihtiyacı olduğunu belirten Kopuz, reformlarla sektörün 2 yıllık dış ticaret fazlasıyla Türkiye’nin cari açığının kapanabileceğini söyledi.
Türkiye’de insanların yiyip içtiğinin üzerinden haksız para kazanma kültürünün başladığına işaret eden Kopuz, eğer insanlar depolarında patatesi, fındığı, buğdayı stoklayıp satmıyorsa, bunun adının stokçuluk-haramzadelik olduğunu ve bunları ifşa edeceklerini söyledi. Kopuz, “Tarım İzleme Komisyonu kurulması çok doğru bir karardı ama bunun sağlıklı çalışması daha önemli. İşlenmiş gıdalarda şu an için bir sorun yok. Ben zam var demiyorum. Ama devlet olarak et fiyatları yükselmişse ve bunun enflasyon üzerinde etkisi olacaksa o zaman ithalat yapılabilir. Komisyon işte bunu izleyecek ve fiyatlar zamlanmadan müdahale edecek. Spekülatörlerin eline düşmeden önlemini alacak. Ben devletimden düzenlemesini ve denetlemesini istiyorum.” diye konuştu.
Gündemdeki önemli sorunlardan birinin de enzim olduğunu vurgulayan Kopuz, enzim biterse sanayinin duracağının altını çizdi. Kopuz, şunları söyledi:
“GDO ithalatına yüzde 100 karşıyız. GDO’yu ne Türkiye’ye getirtirim, ne vatandaşıma yedirtirim. AB, GDO ithalatını yasaklamış ama benim Biyogüvenlik Kanunum ‘enzim getirmesin’ dememiş. Dünyada herkes glikozlu ürünleri yiyor. Eğer bütün dünya bunu yanlış yapıyorsa, o zaman hodri meydan bunu yasaklayalım. Çıkıp vuruyorsunuz sektöre…
Enzimler konusundaki reflekslerimiz Biyogüvenlik Kanunundan dolayı çıktı. Sanırım yeni bir yönetmelikle sektörün önünü açacaklar. Enzim GDO’ludur diye bir algı oluştu. Avrupa’daki Biyogüvenlik kanununda ‘enzimler bunun dışındadır’ diye bir madde var. Ama Türkiye’de bu kanun yapılırken enzimler bunun içine konmuştur. Bunların ithalatında izin alınması gerekiyor. Enzimler kapsam içinde olduğu için izin verilmiyor. Tekstil, kimya sanayinde kullanılıyor ama gıdada izin verilmiyor. Bizim isteğimiz bu da Avrupa’daki gibi olsun. Eldeki stoklar bitti, sektör kırmızı alarmda. Eğer bir iki hafta içinde bu giderilmezse bazı fabrikalar kontak kapatabilir.”
Şeker kotasına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Kopuz, “Dünyadan en pahalı şekerini Japonya’dan sonra Türkiye yiyor. Devlet özelleştirmeyi tamamlamamış, bunu konuşmuyoruz da kotaları konuşuyoruz. Kota olan her yerde sorun vardır. Şeker politikalarımızı da revize etmemiz lazım.” dedi.