Gıda fiyatlarını düşürmek için 5 öneri

Tarım Meclisi’nden sorumlu TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı, gıda fiyatlarının sadece Türkiye’de değil tüm dünyada artış gösterdiğine dikkat çekerek Türkiye’de mevsimsel etki ve girdi maliyetlerindeki artışların da fiyatları yükselttiğini belirtti.

Meclis Başkanı Murat Ülkü Karakuş başkanlığında Bursa Ticaret Borsası’nda yapılan çevrimiçi toplantıda konuşan Matlı, korona virüs salgınının gölgesinde geçen 2020 yılında işlem hacmini bir önceki yıla göre yüzde 31 artışla 5 milyar 969 milyon liraya çıkararak, yeni bir rekora imza attıklarını söyledi ve şu açıklama yapıldı.

“Sebze, meyve, yağ ve bakliyat gibi ürünlere büyük oranda zamlar yapıldı. Haksız fiyat artışlarıyla hiç kuşkusuz mücadele edilmeli ancak temel sebepler de göz ardı edilmemeli. Dünyada artan emtia fiyatları, dünya merkez bankalarının para basması, ülkelerin aşırı stoklama yoluna gitmesi, kuraklık sonucu artan arz-talep dengesizliği, lojistik, ambalajlama ve geri kazanım katılım payıyla gelen ilave maliyetler tarımsal ürünlerde yüzde 30 ile yüzde 100 oranında ciddi fiyat artışlarına sebep olmuştur. Öyle ki temmuz ayında 180 dolar civarında olan mısırın tonu, bugün 300 dolara yaklaşmış durumda. Yine özellikle ay çekirdeğinde sezon başında 2 bin 200 lira fiyat beklenirken, harmanda fiyat 3 bin 800-4 bin lira olarak gerçekleşti. Bu nedenle öncelikle yapmamız gereken, günü kurtaracak çözümler üretmek yerine mevcut sorunlarımızın çözümüne yönelik üretim planlaması ve sonucunda uzun vadeli tarım politikaları oluşturmaktır. Gıda fiyatlarındaki dengesizliğin önüne geçilmesini sağlayacak olan tarımsal üretimin artırılması ve verimli hale getirilmesi için öncelikle iyi tarım uygulamalarının geliştirilmesi, üreticimizin tarımsal emeklerini güvence altına alan Tarım Sigortaları Sistemi’nin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması, tarımsal üretimde mazot, gübre, ilaç başta olmak üzere girdi maliyetlerindeki Özel Tüketim Vergisi ile gıda maddelerindeki Katma Değer Vergisi oranının düşürülmesi, tarımda kullanılan elektriğin tarımsal destekleme kapsamına alınması gibi bir dizi tedbirleri içeren önerilerimizi, Merkez Bankası ve ilgili bakanlıklara ileterek, önümüzdeki günlerde düzenlenecek toplantılarla sorunların çözümü noktasındaki çalışmalarımızı çok yoğun bir şekilde sürdüreceğiz.”

Matlı, çalışmalarından dolayı tüm meclis üyelerine teşekkür etti. İşlem hacmi istatistiklerini değerlendiren Özer Matlı, korona virüs salgınının tüm sektörleri en ağır şekilde etkilediği 2020 yılında, bir önceki yıla göre tescil işlem hacmini yüzde 31 artışla 5 milyar 969 milyon liraya çıkardıklarını belirterek, 96 yıllık borsa tarihinde yeni bir işlem hacmi rekoruna daha imza attıklarını açıkladı. Göreve geldikleri günden bu yana tescil işlem hacmini 6,5 kat artırma başarısı gösterdiklerini kaydeden Başkan Matlı, “Geride bıraktığımız 2020 yılında yaşadığımız tüm olumsuzluklara rağmen üyelerimiz, büyük bir özveriyle çalışmaya ve üretmeye devam etmiş, Bursa ve ülke ekonomisine katkı sağlamayı sürdürmüştür” diye konuştu.

Hem sosyal hayatın hem de ekonominin çok derinden etkilendiği 2020 yılını geride bırakıp, yeni yıla büyük bir umutla başladıklarının altını çizen Başkan Özer Matlı, “Bursa Ticaret Borsası olarak, üyelerimizle birlikte böylesi zor koşullarda elimizi taşın altına koymaktan çekinmedik. 2021 yılında da yine birlik ve beraberlik içerisinde, omuz omuza borsamızı büyütecek çalışmaları bir bir hayata geçirirken, şehrimiz ve ülkemiz için de üretmeye devam edeceğiz. Bu doğrultuda, ülke tarımının geleceği olarak gördüğümüz ‘lisanslı depoculuk’ sisteminin en önemli ayağı olan yetkili sınıflandırıcılık hizmetinde, Bursa Ticaret Borsası Laboratuvar ve Depoculuk A.Ş. ile şubeleşme çalışmalarımızı 2021 yılında da hızla sürdürürken, en önemli marka değerlerimizden olan zeytinin değerini kat be kat artıracak lisanlı depo tesisini şehrimize kazandırmak için de çalışmalara başladık. Yapılacak fizibilite çalışması sonucunda, bölgemizde böyle bir ihtiyacın olduğunun tespit edilmesi halinde paydaşlarımızla birlikte Bursa’mıza zeytin ve zeytinyağı için lisanslı depo tesisi kazandırmayı hedefliyoruz” dedi.

“Sosyal yardımlarda öncü olmayı sürdüreceğiz”

Özer Matlı, korona virüs salgınıyla topyekûn mücadele edilen 2020 yılında, kent ve ülke ekonomisine katkı koyacak çalışmaların yanı sıra sosyal sorumluluk faaliyetlerine de ayrı bir önem gösterdiklerini belirtti. Bu noktada, Bursa’da örnek çalışmalar yaptıklarını kaydeden Başkan Matlı, “Bugüne kadar ihtiyaç duyulan her alanda üzerimize düşeni hem maddi hem de manevi olarak seve seve gerçekleştirdik. Öyle ki bu dönemde bütçemizin büyük bir bölümünü eğitim ve sağlık yardımlarına ayırdık. Bursa Valiliğimiz ve ilgili kurumlarımızın koordinesiyle ihtiyaç sahibi ailelere gıda ve hijyen malzemesi yardımlarında bulunurken, hastanelerimize Covid-19 Hızlı Test Kiti temin edilmesinden, filyasyon aracı kiralama desteğine ve yoğun bakım hastaları için solunum makinesi desteğine kadar çok sayıda çalışmaya imza attık. Bu perspektifle, 2021 yılında da sosyal yardımlarda öncü olmayı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

Sağlık yardımlarının yanı sıra eğitime olan desteğin de artarak süreceğine vurgu yapan Başkan Özer Matlı, “Bizler için her şeyden önemlisi, yarınlarımız olan çocuklarımızın eğitim ve öğretim imkânlarından en iyi şekilde yararlanmalarını sağlamak. Bunun için de salgın sürecinde bütçemizin büyük bir bölümüyle, eğitimlerine uzaktan online olarak devam etmek durumunda kalan ancak evinde bilgisayar ya da tableti olmayan öğrencilerimize tablet desteğinde bulunduk. Çatı kuruluşumuz TOBB öncülüğünde başlatılan yardım kampanyası kapsamında, borsamızın değerli üyelerinin ve hayırsever iş insanlarının desteğiyle aldığımız 555 tabletten ilk etapta 305’ini İl Milli Eğitim Müdürlüğümüze teslim ettik. Çünkü inanıyoruz ki güçlü toplum, güçlü ekonomi ve güçlü bir Türkiye için eğitim olmazsa olmaz. Bu düşünceden hareketle, aşılama çalışmalarıyla ekonomik göstergelerin pozitif seyretmesini beklediğimiz 2021 yılında da eğitime olan desteğimizi artırarak devam ettireceğiz” dedi.