Gelecek’ten: 6 parti konusu, sistem çıklaması, BMC’ye suçlama

Ahmet Davutoğlu: 6 Siyasi Parti Ortak bir aday konusunda mutabık

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Antalya programı çerçevesinde Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret etti ve Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı için “Cumhurbaşkanlığı seçiminde 6 siyasi partinin genel başkanı ortak bir aday (belirleme) konusunda mutabık” şeklinde konuştu.

Davutoğlu, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Uluslararası Yörük Türkmen Festivali’nin açılışına katıldı. Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in daveti üzerine geldiğini aktaran Ahmet Davutoğlu, Gelecek Partisi İl Başkanlığındaki görüşme sonrasında Antalya Gazeteciler Cemiyetini (AGC) ziyaret etti. Davutoğlu, burada gündeme dair soruları yanıtladı.

Gündemdeki mülteci konusuna değinen Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin son dönemde ve önümüzdeki günlerdeki en önemli sorunlardan biri olduğunu vurguladı. Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Son olarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ arasında yaşanan tartışmada açık bir şekilde ortaya çıktığı gibi mülteciler sorunu Türkiye’de sosyal bir problem, bir gerilim haline dönüştürmek veya var olabilecek bir gerilimin içinde otoriterliği pekiştirmeye yönelik bir yaklaşımda görüyoruz.

Her şeyden önce Süleyman Soylu’nun açıklamalarını siyasi nezaket kuralları açısından, devlet tecrübesi ve açısından da son derece sakıncalı, siyasi ahlakla bağdaşmayan açıklamaları var diye değerlendiriyorum. İçişleri Bakanı’nın televizyon ekranlarında argoya kadar varan ifadelerle gündeme gelmesi doğru değil. Yapması gereken önemli bir suç ithamı olduğu için hukuki bir süreci başlatmasıdır.”

“DİL DOĞRU DEĞİL”

Mülteci sorunun körüklenerek çözülmeyeceğini vurgulayan Davutoğlu, şunları belirtti:

“Kimi zaman sessiz istila diyerek Türkiye’de böyle bir istilanın varlığı üzerinden kitlesel kitleleri karşı karşıya getirebilecek, sosyal gerilimlere sebebiyet verebilecek bir dil de doğru değil. Öncelikle mültecilerin kategorilerinin tasnifini doğru yapmak, her birisi için özel politika geliştirmek lazım.

Suriye’den gelen mültecilerin son yıllarda artmasının temel sebeplerinden birisi özellikle Halep’in düşmesinden sonra İdlib’den gelen göçler birtakım mülteci akınları olduğu gibi Birleşmiş Milletler Genel Konseyi’nin 18 Aralık 2015 yılında karar aldığı çözüm sürecinin işlememesidir.

Yani 7 yıl önce Suriye’de Birleşmiş Milletler Konseyi teminatıyla geçiş hükümeti kurulması karar altına alınmıştı. Bu hayata geçirilerek Türkiye buna öncülük ederek Suriye’de yeni bir dönemin başlamasını öncülük etmeli. Böyle bir dönemle birlikte bir barış ortamı içinde Suriyeliler ancak geri dönebilir. Ayrıca 2016’da Avrupa Birliği ile yaptığımız vize muafiyeti görüşmelerinde 1 milyon mültecinin Avrupa’ya gitmesi taahhüdü vardı. Başbakanlıktan ayrıldıktan sonra bunun gereği yapılmadı.”

“HER OPSİYONA AÇIĞIZ”

“Yeni iktidarın kurulması, hemen seçim olması” gerektiğini söyleyen Ahmet Davutoğlu, 6 parti genel başkanı olarak iş birliği mutabakatı imzaladıklarını belirterek, 29 Mayıs’ta yapılacak yeni toplantıda ev sahibi olacaklarını belirtti. Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Cumhurbaşkanlığı seçiminde 6 siyasi partinin genel başkanı ortak bir aday konusunda mutabık. Günü geldiğinde adaylık konusunda çalışmalarımızı nihayetlendireceğiz. Türkiye Büyük Millet Meclisine girmekle ilgili yeni seçim yasasına göre ittifak içinde olmak ya da ayrı ayrı girmek gibi bir fark kalmadı.

Bu bağlamda kendi logomuz, kendi ismimizle girmeye öncelik veriyoruz. Ancak her opsiyona açığız. Bu bağlamda 6’lı iş birliği masası içerisinde daha farklı opsiyonlar gündeme gelebilir. Önemli olan Türkiye Büyük Millet Meclisine en fazla milletvekilini nasıl çıkaracağız sorusuna birlikte cevap bulmaktır.”

Davutoğlu’ndan sistem açıklaması: Bir kurtarıcıya ihtiyacımız yok

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu katıldığı sosyal medyada yayınında ‘’sistem’’ üzerine çok önemli açıklamalarında bulundu. Davutoğlu, “Sistem kurmaktansa, kurtarıcı kişi arıyoruz. Bizim şu anda bir kurtarıcı kişi aramaya ihtiyacımız yok. Sistem kurmaya ihtiyacımız var” dedi.

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, YouTube üzerinden yayınlanan Gerçektivi’de Ali Tarakcı ve Vidin Özyer’in sorularını cevapladı. Sistem üzerine açıklamalarda bulunan Davutoğlu, “Bizim şu anda bir kurtarıcı kişi aramaya ihtiyacımız yok. Sistem kurmaya ihtiyacımız var” dedi. Davutoğlu, “Benim altılı masadan da beklediğim, Gelecek Partisi’ni kurarken de söylediğim; ‘size kurtarıcı getirmeyeceğiz, size öyle bir sistem kuracağız ki, bir devlet mimarisi kuracağız.” ifadelerini kullandı.

Davutoğlu’nun açıklamaları şöyle;

“Son dönemde sistem kurmaktansa, kurtarıcı kişi arıyoruz. “Öyle biri gelsin ki bizi buradan kurtarsın.” Esas olan sistem kurmaktır. Sistem kurduğunuz zaman baştaki kişi ne olursa olsun sistem işler. Bizim şu anda bir kurtarıcı kişi aramaya ihtiyacımız yok. Sistem kurmaya ihtiyacımız var. Bu kadar şeyden sonra bizim birinci görevimiz, Türkiye’de bir daha böyle eğilip bükülmeyecek sağlamlıkta bir sistem kurmak. Benim altılı masadan da beklediğim, Gelecek Partisi’ni kurarken de söylediğim; ‘size kurtarıcı getirmeyeceğiz, size öyle bir sistem kuracağız ki, bir devlet mimarisi kuracağız.’ Biz yeni bir devlet mimarisi kurmak zorundayız. Vaadimiz bu, bu devleti siyasi ahlak temelli olarak, kurumsal tecrübeyi bugüne taşıyacak şekilde sistemi yeniden inşa edeceğiz. Devlet aklını millet vicdanı ve insanlık onuruyla buluşturacağız. Misyonum kendimi veya bir kişiyi iktidara getirmek değil, sistemi yeniden ayakları üzerine kurmaktır.” Şeklinde ifadeler kullandı.

Gelecek Partili Üstün’den BMC’ye ağır suçlama

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün, Sakarya Karasu’ya giderek orda bulunan BMC fabrikası önünde bir açıklama yaptı. BMC fabrikasının arazisinin tahsis edilmesine ilişkin detayları dile getiren Üstün, tesisin sökülmeye başlanmasına ise tepki gösterdi.

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün, Sakarya Karasu’da bulunan BMC fabrikasının önünde partisinin il ve ilçe yöneticileriyle bir araya geldi.

BMC’ye tank, kamyon ve hızlı tren araçları üretimi için 2 bin 200 dönümlük denize sıfır arazi tahsis edildiğini belirten Üstün, BMC’nin Türkiye Tasarruf Mevduat Fonu’na (TMSF) devredildikten sonra 300 milyon dolar karşılığında satıldığını hatırlattı. Şimdilerde fabrikanın sökülmeye başlandığına dikkat çekilen basın açıklamasında Üstün, duruma tepki gösterdi.

“BU SÖZLERİ VERENLER NEREDE?”

Karasu’daki fabrika tesisine çok fazla yatırım yapıldığını ve burada tank üretileceğine, hızlı tren ekipmanları yapılacağına dair vaatlerin gerçekleşmediğine dikkat çeken Üstün, “Nerede hızlı tren ekipmanları, nerede 500 dönüm kapalı alan ve çalışan 10 bin kişi nerede? Bu sözleri verenler nerede?” diye tepki gösterdi.

“İNŞAAT HALİNDEKİ TESİSE RUHSAT VERİLDİ”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenen Üstün, inşaat halindeki bir tesise çalışma ruhsatı verildiğini dile getirdi; “Makine dönmeyen ve üretim başlamayan yere çalışma ruhsatı verilmez” diyen Üstün, “Şimdi Karasulular, Sakaryalılar ve milletimiz için soruyorum; bu kadar teşvike rağmen tank nerede? Kamyon nerede?” Şeklinde sorumlulara sorular yöneltti.

“BEKÇİLER DIŞINDA ÇALIŞAN YOK”

Temelin atılmasından bugüne 3 buçuk yıl geçtiğini belirten Üstün, “2023’e de 7 ay kaldı. Karasu’da yarım yamalak bir inşaat dışında hiçbir şey yok” dedi. Fabrikada 10 bin kişinin çalışacağının söylendiğini ifade eden Üstün, “Karasu’dan ve Sakarya’dan bekçiler dışında çalışan yok” diye konuştu.

ŞOV YAPILARAK AÇILMIŞTI

“Yerel seçim öncesi olan 2019 yılı Ocak ayında Karasu’da şovlar yapılarak temel atıldı” diyen Üstün, “500 dönümlük kapalı alan yapılacağı, burada tank, kamyon, otobüs, kirpi, ticari araçlar ve hızlı tren ekipmanları üretileceği söylendi. 2023 yılına kadar bunların biteceği söylendi” ifadelerini kullandı.

BUNA İZİN VERMEYECEĞİZ”

Tesisin söküldüğü ve araziye konut yapılacağı iddiaları üzerinde duran Üstün, Fuat Tosyalı’ya seslenerek şunları söyledi:

“Fuat Tosyalı’ya soruyoruz: Bu araziyi ne zaman gerçek sahibi olan Karasululara, Sakaryalılara ve Türk milletine iade edeceksin? Sen itibarlı bir işadamısın, geçmişi temizleyecek biri olma.Araziyi sahiplerine iade et. Bu arazide üretim değil konut, otel yapılacağını duyuyoruz. Biz buna izin vermeyeceğiz. Burası, tank yapılmak üzere milletim imkanlarından alınarak size verildi. Tank üretmeyecekseniz derhal devredin.İktidara geldiğimizde hukuk ve mahkemeler yoluyla bu arazinin santimetresini dahi sizde bırakmayacağız ve hesabını soracağız.”