ABD’deki Lowa Üniversitesi’nden bilimadamları, birçok kadının şüphelerini giderecek bir araştırmaya imza attı. Neil Segal ve ekibinin yaptığı araştırma, gebelikte alınan kilolar nedeniyle ayak kemerinin düzleştiğini ve eklemlerin gevşediğini, ayak kemerinin yükseklik kaybının da kalıcı olduğunu ortaya koydu.
Birçok kadının gebelikten itibaren ayak numarasının değiştiğinden yakındığını ancak buna ilişkin araştırmaların bulunmadığını belirten Segal, bazı kadınların ayaklarını gebelikte ve 5 ay sonra ölçtüklerini ifade etti.
49 kadının katıldığı araştırmada, kadınların yüzde 60-70’inin ayaklarının doğumdan sonra daha büyük ve geniş hale geldiği belirlendi.
Gebelikte, ayak kemerinin yüksekliğinin düştüğünü ve esnekliğinin azaldığını belirten bilimadamları, özellikle ilk gebelikte bu durumun ayağın 2-10 milimetre büyümesine neden olduğunu vurguladı.
“American Journal of Physical Medicine & Rehabilitation” dergisinde yayımlanan araştırmada bilimadamları, gebelikte ayak büyüklüğündeki değişikliğin kadınların ayak, diz, kalça ve omurga ağrılarının erkeklere göre daha fazla olma nedenine de ışık tuttuğuna dikkati çekti.
Öte yandan, gebeyken fazla abur cubur yiyen kadınların bebeğinin de abur cubur bağımlısı olma riskinin arttığı belirlendi.
Bilim adamlarının yaptığı araştırma, fazla miktarda abur cubur yiyen gebe farelerin yavrularının beyninde vücutta morfin gibi etki gösteren kimyasal madde olan opioid sinyalinin gelişiminin değiştiğini, söz konusu değişimin yavruların bu maddeye hassasiyetini azalttığını gösterdi.