Erciyes Üniversitesi’nden haberler (07.12.2018)

ERÜ’de “Gıda Güvenliği ve Gıdada Bilgi Kirliliği”  Paneli Düzenlendi

Erciyes Üniversitesi’nde (ERÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Türkiye Diyetisyenler Derneği, Sağlıklı Hayatı Teşvik ve Sağlık Politikaları Derneği tarafından “Gıda Güvenliği ve Gıdada Bilgi Kirliliği”  konulu panel düzenlendi.

Sabancı Kültür Sitesi’nde düzenlenen etkinliğe, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Borlu,  Türkiye Diyetisyenler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Muhittin Tayfur ile çok sayıda akademisyen ve davetli katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Borlu, gıda güvenliğinin önemli ve popüler bir konu olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Borlu, “Popülizm bildiğiniz gibi bazı farklılıkların artırılmasına neden olsa da, bazı yanlış bilgilendirmelerin oluşmasına neden oluyor. Bu zaman zaman tabiki sistemsizlikten, bilgisizlikten kaynaklanabildiği gibi, zaman zaman da suiistimal etmek ve çeşitli çıkarlar doğrultusunda insanları yönlendirmek amacıyla da yapılabiliyor. O yüzden gıda güvenliği konusunda bildiğiniz gibi bu işte yetkin, etkin olan insanların, bu konuda fikir beyan etmesi, doğruları açıklaması son derece önemli. Neden? Çünkü gıda güvenliğinde toplum sağlığı, kişisel sağlık ve doğru beslenme ile ilgili bilgilerin aktarılması çok önemlidir” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından Türkiye Diyetisyenler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Muhittin Tayfur, “Gıda Güvenliği ve Gıdada Bilgi Kirliliği” konusunu anlattı.

 ERÜ’de “14. Üniversiteler Arası Cinsel Taciz ve Saldırıya Karşı İşbirliği Destek ve İletişim Grubu Çalıştayı”

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (KAÇAUM) tarafından “14. Üniversiteler Arası Cinsel Taciz ve Saldırıya Karşı İşbirliği Destek ve İletişim Grubu Çalıştayı” düzenlendi.

Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sıdkı İlkay, KAÇAUM Müdürü Prof. Dr. Asuman Gölgeli ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan KAÇAUM Müdürü Prof. Dr. Asuman Gölgeli , çalıştay hakkında bilgiler verdi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sıdkı İlkay ise konuşmasında çalıştaya emeği geçenlere teşekkür etti.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlkay, “Biz üniversitelerimizde düzenlenen bu tür etkinlikleri, öğrencilerimiz bu konularda bilgilendirme, bilinçlendirme ve farkındalık oluşturmak için bir fırsat olarak görüyoruz. Tacize uğrayanların sessiz kalması, görenlerin susması, taciz yapanın yanı sıra tacize uğrayanın da bu tür suçlanması, suçlunun cezalandırılarak sorunun çözüldüğünün düşünülmesi, sorunların çözümünde yetersiz kalmaktadır. Olay gerçekleştikten sonra artık iş işten geçmekte. Cinsel taciz ve saldırılarla mücadele yöntemi geliştirilmelidir. Olay gerçekleşmeden risk yönetimi yaklaşımıyla taciz ve saldırıya yönelik çalışmalar üzerine yoğunlaşmalıdır. Riskli kişi ve ortamlarla ilgili kontrol önlemleri risk seviyesine göre artırılarak, bu tür olayların oluşmadan daha fazla uzamadan çalışılması en doğru yaklaşım olacaktır. ” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından Rektörlük Güzel Sanatlar Bölümü Başkanlığı tarafından “Klasik Türk Müziği Saz Eserleri Dinletisi” konseri verdi.

Konserin ardından “14. Üniversiteler Arası Cinsel Taciz ve Saldırıya Karşı İşbirliği Destek ve İletişim Grubu Çalıştayı” sunumlar ile devam etti.

ERÜ’de “Dünya Sivil Havacılık Günü” Etkinliği Düzenlendi

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi tarafından ‘7 Aralık Dünya Sivil Havacılık Günü” etkinliği düzenlendi.

Havacılık ve Uzay Bilimleri Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe; Havacılık ve Uzay Bilimleri Dekanı Prof. Dr. İlker Yılmaz’ın yanı sıra çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı. 

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Havacılık ve Uzay Bilimleri Dekanı Prof. Dr. İlker Yılmaz, havacılık sektörünün gelişmeye devam ettiğini ve bu sektörün insanlık için önemli bir konu olduğunu söyledi

Dekan Prof. Dr. Yılmaz, “Erciyes Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, 1995’te eğitime başlayan bir kurumuz. Kayseri’deki havacılık eğitimi yaklaşık 23 yılını doldurdu. Kayseri’deki havacılıkla ilgili faaliyetler daha eskilere dayanmaktadır. 1920-1930’ların sonlarına doğru eski ismi ile 2. Hava İkmal Bakım Merkezi diye tabir ettiğimiz, şimdiki ismi ile 2. Hava Bakım Fabrika Müdürlüğü olarak geçen bir kurumumuz var. Türkiye’nin göz bebeği ve güzide kurumlardan birisi bu kurum. Gerçekten ülkemize büyük katkılar oluşturmuştur. Dolayısıyla Kayseri’de bu şekilde bir havacılık kültürü de oluşmuş durumdadır. Tabi okulumuzda, Kayseri’deki kültüre eğitim anlamında yaklaşık 22-23 yıldır destek veren bir kurumdur” dedi

Dekan Yılmaz’ın açılış konuşmasının ardından etkinlik kapsamında ERÜ Havacılık Uzay Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Adem Karcı, “Dünya’da ve Türkiye’de Sivil Havacılık Gerçekleşmeleri” konulu sunum yaptı.

ERÜ’de “3. Erciyes Mühendislik Zirvesi” Başladı

 Erciyes Üniversitesi Öğrenci Konseyi ve Öğrenci Kulüpleri tarafından düzenlenen “3. Erciyes Mühendislik Zirvesi” başladı.

15 Temmuz Yerleşkesi Konferans Salonu’nda düzenlenen zirveye, Rektör Prof. Dr. Mustafa Çalış, Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, Erciyes Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recai Kılıç, Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mehmet Büyüksimitçi, Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Altun, Rektör Danışmanları Prof. Dr. Adem Kalınlı ve Öğr. Gör. Murat Yenisu, Kayseri Ülkü Ocakları Başkanı Volkan Çolak ile çok sayıda davetli ve öğrenci katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasında ERÜ Öğrenci Konseyi Başkanı Berat Deniz, mühendisliğin bilim ve matematiksel prensipleri, tecrübe, karar ve ortak fikirleri kullanarak, insana faydalı ürünler ortaya koyma sanatı olduğunu belirtti.

Berat Deniz, “Erciyes Üniversitesi Mühendislik Zirvesi, mühendislik alanında endüstriyel ve teknolojik gelişmeleri takip edip, mühendislik sektörlerini yakından tanımak ve sektördeki önde gelen isimler aracılığı ile bilgi aktarmayı amaçlamıştır” dedi.

Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Altun da, Mühendislik Fakültesi olarak 14 bölüm ve 12 bin öğrenci ile eğitim vermekte olduklarını söyledi.

Fakülteleri hakkında bilgiler veren Dekan Prof. Dr. Altun, “Biz öğrencilerimizi sadece teorik bilgilerle değil, sanayi ile entegre olması anlamında gerek savunma sanayine yönelik kuruluşlar ile yapmış olduğumuz çalışmalarla, gerekse de üniversite-sanayi işbirliğini geliştirme anlamında ki faaliyetlerimizle her zaman bir marka olmaya ve bu konuda en iyisini yapmak için gayret içerisinde olduğumuzu belirtmek istiyorum” diye konuştu.

Rektör Prof. Dr. Mustafa Çalış ise, günümüzde mühendislik ve mühendislik eğitiminin büyük önem arz ettiğini söyledi.

Rektör Çalış, “Bilim ve teknolojideki hızlı gelişim, Endüstri 4,0’nın yaygınlaşması ve son olarak toplum odaklı insansız teknoloji anlamına gelen Endüstri 5,0 ve yapay zekâ, mühendislik kavramının değişmesine neden olmuştur. Artık mühendislerimiz sektörde başarılı olabilmek için, teknolojiyle daha çok iç içe olma, yenilikleri yakından takip etme ve her zaman kendini yenilemek zorundadır. 2017 yılında YÖK tarafından Türkiye’de 9 üniversite ile birlikte araştırma üniversitesi seçilen Erciyes Üniversitemizin bu başarısında Mühendislik Fakültemizin büyük katkısı vardır ve araştırma üniversitesi olmamızda lokomotif görev üstlenmiştir. Bugün burada düzenlenen zirveye, Türkiye’nin 7 bölgesinden 500’e yakın misafir öğrenci katılmakta olup, üniversitemiz öğrencileriyle birlikte bu sayı 3.000’i aşmaktadır. Mühendislik Zirvesinin, öğrencilerimizin mesleki alandaki gelişimlerine büyük katkı sağlayacağı inancındayız” şeklinde konuştu.

Konuşmasında öğrencilere de seslenen Rektör Çalış, “Sizlerden beklentimiz, mühendislik eğitiminde alanınız ne olursa olsun, öncelikle mesleğinizi sevmeniz, kendinizi en iyi şekilde yetiştirmeniz, karşılaşacağınız zorluklarda hiçbir zaman yılmamanız ve ülke menfaatlerini her şeyden önde tutmanızdır. Ülkemizin üretimde dünyanın güçlü ülkeleri arasına girmesinin sizlerin çabasına bağlı olduğunu hiçbir zaman aklınızdan çıkarmayınız. Sizler Türkiye’nin en iyi mühendislik fakültelerinin birinde eğitim görüyorsunuz. Yeni dönemde üniversite-sanayi işbirliğine önem veren,  sanayici ile birlikte üreten, teknolojiyi ve yeniliği her şeyden önde tutan bir yönetim anlayışı hedeflemekteyiz. Bu hedef doğrultusunda eğitimi daha uygulamalı hale getirerek, sizlerin alanında daha başarılı olacağınıza inanmaktayız” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından ERÜ Halk Oyunları Kulübü gösteri sergiledi.

Etkinlikte daha sonra panele geçildi. “Kayseri Sanayi ve Ticaretinin Ulusal ve Uluslararası Etkileri” konulu panelde, Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mehmet Büyüksimitçi, Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy, Makine Mühendisleri Odası Kayseri Şube Başkanı Ersin Fener ile Kemerli Metal Genel Müdürü Kenan Şimşek, konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından panelistlere, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Altun ile Öğrenci Konseyi Başkanı Berat Deniz tarafından plaket takdim edildi.

Erciyes Üniversitesi başta olmak üzere, 14 üniversiteden 3 binin üzerinde katılımcının yer aldığı Mühendislik Zirvesi, üç gün boyunca devam edecek.

ERCİYES TEKNOPARK’TA, MÜHENDİS ÇIRAK AKADEMİSİNİN İKİNCİSİ BAŞLIYOR

 Erciyes Teknopark ve ORAN Kalkınma Ajansı iş birliği ile teknoloji tabanlı firmaların yetişkin personel kapasitesinin arttırılması, üniversite öğrencilerinin yetiştirilerek bu firmalarda yarı zamanlı/tam zamanlı istihdamının sağlanması amacıyla düzenlenen Mühendis Çırak Akademisi’nin ikincisi başlıyor.

Bu eğitim kapsamında ilk olarak bölgedeki yazılım firmalarının birçoğunun ihtiyaç duyduğu orta seviyede C# ve Java programlama konusunda eğitimler düzenlenecektir.

Mühendis Çırak Akademisi programı ve eğitim içeriği ile ilgili açıklama yapan Erciyes Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr.Recai Kılıç şunları söyledi:” İlkini ocak ayında düzenlediğimiz mühendis çırak akademisi programından oldukça güzel dönüşler aldık. Bu doğrultuda ORAN Kalkınma Ajansı ile de iş birliği içinde, firmaların ihtiyaç duyduğu alanları belirleyerek nitelikli personel talebinin karşılanması amacıyla Mühendis Çırak Akademisi programının ikincisini başlattık.

Erciyes Teknopark A.Ş. 30-31 Mayıs 2017 tarihleri arasında Malta’da düzenlenen Avrupa Çıraklık Birliği Yüksek Düzeyli Toplantısı’nda Avrupa Çıraklık Birliği’ne üye olan ilk Türk şirketi olmuştu.

Avrupa Çıraklık Birliği’ne üyeliğimizle birlikte iş yeri temelli çıraklık eğitimi üzerine çalışmalarımızı gerçekleştirme kararı aldık. Bölgede hızlıca gerçekleştirilebilecek kendimize özel modeller geliştirdik.Bu kapsamda da Orta Anadolu Kalkınma Ajansı 2018 Yılı Teknik Destek Programı kapsamında destek almaya hak kazanan, 5 hafta boyunca sürecek olan Mühendis Çırak Akademisi programı kapsamında teknopark firmalarının ortak ihtiyacı olan C# ve Java programlama dili alanında orta seviyeden ileri seviyeye kadar eğitim almış, firmaların ihtiyaçlarını karşılayabilecek teknik elemanlar yetiştireceğiz.

 Bu proje ile aynı zamanda Erciyes Teknoloji Geliştirme Bölgesi’ndeki yazılım firmalarının büyüme hızı açısından yeni mezunlara harcanan yatırım bedelinin düşürülmesi de hedeflenmekte, istihdama katkı amaçlanmaktadır.

Erciyes Teknopark olarak bölgedeki yetişmiş, nitelikli personel sayısını artırma konusunda uygulamalı eğitim programlarına son derece önem verdiğimizi ve bu tür eğitimleri belirli aralıklarla düzenleyeceğimizi belirtmek isterim.”