Erciyes Üniversitesi’nde “Nevruz Bayramı” coşkusu

Kayseri’de Nevruz Bayramı, Erciyes Üniversitesi, Valilik ve Kültür Turizm İl Müdürlüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen etkinlikle kutlandı.

İlk etkinlik Kartal Şehitliği’nde gerçekleştirildi. Vali Yardımcısı Ali Uslanmaz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Doğan ile Türk Dünyası öğrencilerinin katıldığı etkinlikte, şehitlerimiz için dua edildi ve Kur’an-ı Kerim tilaveti yapıldı.

Daha sonra Sabancı Kültür Sitesi önündeki etkinliğe geçildi. Buradaki etkinliğe, Vali Yardımcısı Ali Uslanmaz, Rektör Prof. Dr. Muhammet Güven, Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Karamehmet Yıldız, Kültür ve Turizm İl Müdürü İsmet Taymuş, Kayseri Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ahmet Övünç’ün yanı sıra çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından etkinliğin açılış konuşmasını yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Taymuş, Nevruz bayramının önemi ve anlamına dikkat çekti.

Rektör Prof. Dr. Muhammet Güven de yaptığı konuşmasında, baharın müjdecisi Nevruz’un bolluğun, bereketin sembolü olduğunu kaydetti.

 Rektör Güven, “Dünyada farklı kültürler tarafından kutlanan ve Türk kültüründe ayrı bir yeri olan Nevruz, bolluğun ve bereketin sembolüdür. Nevruz, her ulusun kendi kültür değerleriyle özdeşleştirip sembolleştirdiği, özü itibari ile baharın gelişinin kutlandığı ve coşkuyla karşılandığı bir gündür. Geniş coğrafyada doğa ve çevrenin uyanışı olarak kutlanan Nevruzun, Anadolu’da ve Türk kültürünün yaygın olduğu bölgelerde, son derece köklü ve zengin bir geçmişi vardır. Kelime kökeni olarak Farsçadan gelen Nevruzun, dilimizdeki manası ‘yeni gün’, ‘gün ışığı’ demektir. Nevruz, baharın ilk günüdür. Kuzey yarımkürede bahar ekinoksunun, gece ile gündüzün birbirine eşitlendiği gündür. Nevruz, tabiatın uyanışı ile birlikte kar örtüsünün yerini çiçeğe, yeşile bırakmasıdır. Dünyada farklı gelenek ve farklı kültürlerle yapılan kutlamalar, Nevruzun bayram coşkusuna ayrı bir renk katmaktadır. Orta Asya Türk toplulukları Azeri, Kazak, Kırgız, Türkmen, Özbek, Tatar, Uygur ve Anadolu Türkleri ile Balkan Türkleri, Nevruz geleneğini canlı olarak günümüze kadar yaşatmışlardır” dedi.

 Ülkemizde daha önceleri gelenek olarak kutlanan Nevruzun, 1995 yılından itibaren ise bayram olarak kutlanmaya başlandığını hatırlatan Rektör Güven, “Nevruz, ülkemizin dünyada kardeş ülkelerle birlik-beraberliğini, dayanışmasını, milli ve kültürel bağlarını daha çok pekiştirerek güçlendirmektedir. Milli birlik ve beraberlik duygularımızın tavan yaptığı, millet olarak bizi biz yapan değerlere daha çok önem verdiğimiz bu günlerde, Nevruz bayramını daha büyük coşkuyla kutlamalı; kültürümüzü, gelenek göreneklerimizi, gelecek nesillere iyi şekilde aktarmalıyız. Şunu hiçbir zaman aklımızdan çıkarmamalıyız ki! Dünyada, devletlerimiz ve coğrafyalarımız farklı olsa Türk Milleti olarak bir, beraber ve kardeşiz. Sevincimiz de, üzüntümüz de ortaktır. Bu vesileyle başta ülkemiz olmak üzere, dünyada tüm kardeş ülke ve toplulukların Nevruz bayramını kutlar, tüm insanlığa huzur ve barış getirmesini dilerim” şeklinde konuştu.

 Konuşmaların ardından Erciyes Üniversitesi’nde öğrenim gören Türk Cumhuriyetlerinden öğrencilerin bayrak gösterisi büyük alkış aldı. Kutlamalarda görev alan Türk Cumhuriyetlerinden öğrencilerin ödüllendirildiği program, geleneksel Nevruz ateşinin yakılması ve demir dövülmesi ile devam etti.Veteriner Fakültesi önünde geleneksel Nevruz pilavı ikramı ve fidan dikimi ile etkinlikler sona erdi.